Fem positive ændringer, når du holder op med at ryge

At kende til de positive ændringer, som du vil bemærke, når du er holdt op med at ryge, vil hjælpe dig med at træffe beslutningen i dag.
Fem positive ændringer, når du holder op med at ryge

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde spekuleret over, hvad der vil ske, hvis du holder op med at ryge?

Tobak er lavet af nikotinplader, og det producerer røg, når det bliver antændt. Rygeren inhalerer derefter kemikalier (nikotin, gasser, kræftfremkaldende stoffer, frie radikaler, oxidanter, metaller og radioaktive elementer), som er meget vanedannende. Derfor kan det være svært for nogle mennesker at stoppe med at ryge.

Produkter som cigaretter og cigarer betragtes som laster, fordi forbrugeren bliver afhængig af dem. Psykologisk føler den enkelte, at de ikke kan leve uden at ryge, fordi deres krop vænner sig til det. Tobak har således toksiske fysiske og psykologiske virkninger.

Rygning betragtes som en sundhedsrisiko. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er det en af ​​de vigtigste årsager til lungekræft og luftvejssygdomme. Når forbrugeren indånder røg, frigiver tobakken giftige stoffer i kroppen.

En aktiv ryger er en person, der bruger produktet direkte. På den anden side inhalerer passive rygere indirekte røg og lider også sundhedsmæssige konsekvenser. Nogle af konsekvenserne af rygning er åndedrætsbesvær, træthed, angst og afhængighed.

En tobaksafhængig føler, at rygning reducerer deres stress og angstniveauer. Dette er en psykologisk effekt, fordi sindet faktisk skaber en tobakafhængighed.

Selvom det er en vanskelig proces, genererer rygestop utallige positive ændringer. Din parathed og vilje til at leve et sundt liv vil være nøglen til at afslutte denne dårlige vane. Hvis du ønsker at holde op med at ryge, får du her fem positive ændringer, du vil bemærke, når du omsider har besluttet at gøre det.

Positive ændringer, du vil lægge mærke til, når du holder op med at ryge

1. Din vejrtrækning forbedres, hvis du holder op med at ryge

Når du ryger, inhalerer du røg, og stofferne går direkte i dine lunger. Som ryger begynder du at få åndedrætsbesvær, fordi du holder giftige stoffer i din krop. At trække vejret er essentielt for mennesker, og rygning hindrer denne proces.

Læs også: Hvor mange år af dit liv mister du ved at ryge?

Din vejrtrækning forbedres, når du holder op med at ryge, fordi dine lunger vil begynde at fjerne de skadelige komponenter, hvilket betyder, at de toksiske virkninger vil forsvinde. Først vil det være vanskeligt, fordi du føler, at du ikke kan trække vejret, men det er, fordi lungerne skaffer sig af med toksiner.

2. Din træthed forsvinder

Gåture, løb og sport er udfordringer for en ryger, fordi de ofte føler, at de ikke har energi

Træthed er forårsaget af åndedrætsbesvær. Når træthed opstår, er det svært at udføre regelmæssige daglige aktiviteter, fordi kroppen føles svag. Gåture, løb og sport er udfordringer for en ryger, fordi de ofte føler, at de ikke har energi.

Når dine lunger afgiftes, forsvinder din træthed gradvist, og du vil genvinde din mistede energi. At holde op med at ryge får dig til at føle dig stærkere og mere energisk. Træthed vil ikke længere være din fjende, når du holder op med at ryge.

3. Du lever et meget sundere liv

Et sundt liv er en af ​​de største fordele ved at holde op med at ryge. Din krop ændrer sig, og du vil føle dig sund, fordi dit åndedrætsorgan fungerer optimalt. Hvis du holder op med at ryge, får din hjerne mere ilt, og du vil være i stand til at tænke hurtigt og optimere alle kognitive funktioner.

At holde op med at ryge vil også opmuntre dig til at begynde at spise en afbalanceret kost igen. Rygning fører til dårlig appetit, og rygere har en tendens til at erstatte mad med rygning, men det vil ikke længere ske, når du holder op med at ryge. Din krop vil takke dig, fordi du begynder at spise rigtigt og få de nødvendige næringsstoffer.

Læs også: 5 måder rygestop forbedrer dit udseende på

4. Du kan træne uden problemer

Atletiske aktiviteter vil ikke længere være en udfordring for dig, fordi det har positive fysiske og mentale præstationsfordele at holde op med at ryge. Fysisk aktivitet er en meget sund måde at kanalisere din energi og reducere angstniveauer.

Dyrk den sport, du kan lide, og fokuser din energi på at befri din krop for toksiner. Ryd dit sind og fokuser på motion, fordi det er fantastisk for dit helbred.

5. Du sparer penge

Person kommer mønt i sparegris

Det er dyrt at købe cigaretter, fordi tobaksindustrien laver dem gennem en kompleks produktionsproces. Således koster det en masse penge at købe cigaretter hver uge.

Men hvis du holder op, kan du bruge pengene på andre, sundere og mere produktive ting. Invester dine penge og din tid i at forbedre din kost og udføre fordelagtige aktiviteter, du nyder. At spare penge starter med små trin, og at holde op med at ryge vil hjælpe dig i denne forbindelse.

Som du kan se, er det yderst fordelagtigt at holde op med at ryge. At gøre det kan ændre dit liv fuldstændigt. Trangen til at ryge vil høre fortiden til, og du vil forbedre dit velbefindende.

Din krop vil takke dig for det!

Det kan interessere dig ...
Hjernemekanismen bag gode rygestopvaner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjernemekanismen bag gode rygestopvaner

Vil du holde op med at ryge? En nylig undersøgelse af rygestopvaner udgivet i JAMA Psychiatry har gjort nogle meget vigtige opdagelser.  • OMS | ¿Afecta el humo de tabaco a los no fumadores?. (2012). Retrieved 16 September 2020, from https://www.who.int/features/qa/60/es/
  • Tabaquismo. Retrieved 16 September 2020, from https://www.who.int/topics/tobacco/es/
  • Ruiz, A. M., Gómez, I. R., Rubio, C., Revert, C., & Hardisson, A. (2004). Efectos tóxicos del tabaco. Revista de toxicología, 21(2-3), 64-71.
  • Karadoğan, D., Önal, Ö., Şahin, D. S., Kanbay, Y., Alp, S., & Şahin, Ü. (2018). Treatment adherence and short-term outcomes of smoking cessation outpatient clinic patients. Tobacco Induced Diseases, 16.
  • Corwin, E. J., Klein, L. C., & Rickelman, K. (2002). Predictors of fatigue in healthy young adults: moderating effects of cigarette smoking and gender. Biological research for nursing, 3(4), 222-233.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.