To metoder til at lave sæbe med aktivt kul

Aktivt kul i sæbe fremmer på kort tid elimineringen af urenheder. Du kan lave det selv derhjemme.
To metoder til at lave sæbe med aktivt kul

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sæbe med aktivt kul er et af de mest efterspurgte produkter til pleje af huden, da det formodes at have absorberende, rensende og afgiftende egenskaber. Derfor vil vi gerne give dig retningslinjer for at lave din egen aktivt kulsæbe.

Det er et sort, lugtfrit og fint stof. Det ligner almindeligt trækul, men forskellen er, at det aktiveres ved at opvarme tørv, savsmuld, træ eller kokosnøddeskaller ved høje temperaturer.

Det lyder ret kompliceret at lave det, men det er mere enkelt, end du tror, og det vil du finde ud af senere, når vi forklarer et par måder at lave din egen sæbe med aktivt kul på.

Fordele ved sæbe med aktivt kul for huden

De personer, der bruger det, hævder, at det ud over at rense, er i stand til at eliminere urenheder, fjerne tilstoppede porer og kontrollere olie. Det efterlader en glød i ansigtet og forbedrer ansigtshudens udseende.

Andre fordele, der tilskrives denne sæbe, er følgende:

 • Det kan bruges til alle hudtyper: Mens effektiviteten er påvist i henhold til anvendelsen, er sæbe med aktivt kul ikke eksklusivt for én hudtype. Ved fedtet hud neutraliserer det overskydende olier, mens det ved tør hud fugter og hydrerer.
 • Minimerer porestørrelsen: Beskidt hud er resultatet af en gradvis ophobning af bakterier. Mange finder en løsning i denne sæbe, fordi den renser i dybden.
 • Forsinker tegn på aldring: Det antages at udjævne fine linjer og stramme huden op for at få et mere ungdommeligt udseende.
 • Kontrollerer akne: Det virker som en magnet og fanger akneforårsagende bakterier. Det fjerner også den olie, der blokerer porerne og forårsager pletter. Virkningerne mod pletter er en af grundene til, at de fleste mennesker søger denne sæbe.
 • Forebygger infektioner: Specialister anbefaler at bruge den til at afgifte og forebygge infektioner forårsaget af giftige dampe, som vi dagligt udsættes for.
 • Eliminerer pletter: Det er lavet med en astringerende formel, der kan hjælpe med at minimere solpletter, aknear eller enhver anden depigmentering i ansigtet.
 • Fjerner lugte: Da sæben er antibakteriel, bekæmper den dårlige lugte, der genereres af porer, som er tilstoppet af mikroorganismer.
Kvinde med akne

Du vil måske også kunne lide: De bedste aknebehandlinger, man bør prøve

Sådan laver du din egen sæbe med aktivt kul

Når du har lært om fordelene ved denne sæbe, er vi sikre på, at du ikke kan vente med at prøve den. Her er to måder at lave denne sæbe på derhjemme.

Men før du går i gang, skal du sørge for, at kul til opskriften er kosmetisk, og at du har det rette udstyr: Maske, handsker og beskyttelsesbriller.

Metode med glycerin: Ingredienser

 • Kosmetisk aktivt kul (5 gram)
 • Sulfatfri glycerin (500 gram)
 • Æterisk olie (efter eget valg, 10 dråber)
 • Kokosolie (1 spiseskefuld)
 • Sheasmør (1 spiseskefuld)

Fremgangsmåde for glycerinmetoden

 1. Glycerinen deles i små stykker, kommes i en glasbeholder og opvarmes i en dobbeltkedel under omrøring med en træske. Lad det ikke koge. Samtidig blandes kokosolie og sheasmør i en anden beholder.
 2. Når glycerinen er fortyndet, tilsættes kombinationen af olie og sheasmør under konstant omrøring. Når du føler, at der ikke er nogen klumper i, hælder du den æteriske olie i, rører rundt og slukker for varmen.
 3. Når blandingen er afkølet efter nogle minutter, hældes den i en form, og du lader den størkne ved stuetemperatur i mindst 5 timer.
 4. Tag den ud af formen, og brug din sæbe med aktivt kul.

Metode med olier: ingredienser

 • Pulveriseret kosmetisk aktivt kul (10 gram)
 • Kaustisk soda (113 gram)
 • Demineraliseret vand (300 ml)
 • Kakaosmør (150 gram)
 • Babassuolie (200 gram)
 • Olivenolie (500 gram)
 • Æteriske olier af tea tree, geranium og citron (10 dråber af hver)
Kaustisk soda

Fremgangsmåde for metoden med olier

 1. Opløs kaustisk soda i det demineraliserede vand, og stil det i et ventileret område.
 2. Varm kakaosmør, babassu- og olivenolie op ved svag varme. Når de når 55 grader celsius, tilsættes den fortyndede soda, og massen piskes ved middel hastighed.
 3. Tilsæt trækul og æteriske olier, mens du fortsætter med at piske.
 4. Hæld blandingen i en form og vent, til den hærder, før den tages ud af formen.
 5. Skær i flere stykker, og lad dem forsæbe i 40 dage på et ventileret sted. Efter denne tid er sæben klar.

Anbefalinger til brug efter fremstilling af din egen sæbe med aktivt kul

Du ved allerede, hvordan du laver den, og nu skal du lære at anvende den. Til sart hud anbefaler specialister at anvende den hver 3. dag om morgenen, mens anbefalingen til fedtet hud er to gange om dagen, om morgenen og om aftenen.

Kombinationen af aktivt kul i lysnende cremer, scrubs, masker og sæbe fremmer på kort tid elimineringen af urenheder. Du bør bruge disse produkter sammen en gang om ugen.

Husk at fugte dit ansigt for at undgå udtørring, og sørg for at prøve fordelene ved naturlige kulkilder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.