De bedste aknebehandlinger, man bør prøve

Du bør starte aknebehandlinger, så snart du bemærker akne på din hud. Derfor er det vigtigt at gå til en hudlæge, når du bemærker de første symptomer. Læs med for at lære mere!
De bedste aknebehandlinger, man bør prøve
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Heldigvis har vi i dag masser af effektive aknebehandlinger. Faktisk udgør akne 25% af alle aftaler med hudlæger. Denne procentdel er endnu højere for børnelæger.

Dette er en hudtilstand, der har mange forskellige årsager. Derfor betragtes det som en multifaktoriel sygdom.

For tiden styrer mange forskellige behandlingsformer hver af de forskellige faktorer, der forårsager akne. For at kende den bedste mulighed for dig, er det vigtigt at vide, hvordan akne dannes, og hvad der forårsager det. Som American Academy of Dermatology foreslår, skal du også gå til hudlægen.

Under alle omstændigheder vil vi i denne artikel give dig en hurtig gennemgang af denne hudlidelse. Vi fortæller dig også nogle mulige receptpligtige midler, der kan bekæmpe det. Husk dem, så du kan spørge din læge om dem.

Læs også: Grøn te mod akne: Virker det?

Hvad er akne, og hvorfor forekommer det?

Da det er så almindeligt, har du sandsynligvis allerede hørt om akne. Faktisk har du måske haft det!

Akne er et hudproblem, der oprindeligt finder sted i hårsækkene. Hårsækkene er den del af huden, hvor dit kropshår vokser. Med denne lidelse tilstopper fedt og døde celler disse hårsække. Som et resultat dannes hudorme og bumser. Faktisk er dette de vigtigste symptomer på denne hudlidelse.

Alle disse aknesymptomer kan forekomme på forskellige dele af kroppen. De mest almindelige områder er imidlertid ansigt, ryg, bryst og skuldre.

Hudorme og bumser er de vigtigste symptomer på akne

Som vi nævnte tidligere, er der masser af ting, der forårsager akne. Da der er så mange faktorer, viser vi de fire primære:

 • Overskydende fedtproduktion.
 • Visse bakterieinfektioner, såsom Cutibacterium acnes (C. acnes).
 • Obstruktion af hårsækkene fra fedt og ophobning af døde hudceller.
 • Høj hormonel aktivitet, især androgener.

Andre faktorer kan også forårsage denne sygdom eller forværre den. F.eks. kan stress forværre denne tilstand. Desuden viser undersøgelser, at visse lægemidler og kost også kan gøre det værre.

Læs også: Hvad fortæller din akne dig om dit helbred?

Hvornår og hvordan man bruger aknebehandlinger

Du skal begynde at bruge aknebehandlinger, så snart du ser symptomer. Når du bemærker bumser eller ar, er det derfor bedst at opsøge en hudlæge. De fortæller dig, hvad du kan bruge derhjemme, inden det bliver værre.

Husk også, at hver type akne kræver specifikke behandlinger. Derfor er det vigtigt at få en professionel diagnose. Du har muligvis endda brug for yderligere tests for at finde ud af den nøjagtige oprindelse.

Generelle aknebehandlinger sigter mod at reducere betændelse og forhindre bakterievækst. Derfor skal du anvende behandlingen på hele det berørte område, ikke kun på bumser.

I det følgende viser vi dig nogle af de mest almindelige aknebehandlinger.

De mest almindelige aknebehandlinger

Afhængig af deres formål er der forskellige typer aknebehandlinger. Vi kan klassificere dem efter disse kategorier:

 • Reducere afskalning af duktale epitelceller.
 • Bekæmpe bakterieinfektioner.
 • Reducere fedtproduktionen.
Kvinde anvender aknebehandlinger

Aknebehandlinger, der sigter mod at reducere ophobning af hudceller

Blandt de mest almindelige aknebehandlinger til dette formål er her de tre bedste:

 • Tretinoin: Dette er medicin med retinoid, der hjælper med at fjerne blokering af hårsækken. Det har også antiinflammatoriske og forebyggende egenskaber til at forhindre dannelse af akne.
 • Salicylsyre: Generelt er dette mindre effektivt end tretinoin. Det har imidlertid også antiinflammatoriske virkninger.
 • Adapalen eller tazaroten: Disse er nye behandlinger, der minder meget om tretinoin.

Lægemidler til bekæmpelse af bakterieinfektioner

Cutibacterium acnes-bakterier er følsomme over for forskellige typer af antibiotika. Nogle af de mest almindelige lægemidler er:

 • Benzoylperoxid, især med erythromycin.
 • Clindamycin.
 • Systemiske antibiotika. Dette inkluderer doxycyclin, minocyclin eller cotrimoxazol.

Konklusion

Generelt er der masser af forskellige aknebehandlinger på markedet i dag. Vi anbefaler, at du taler med din hudlæge for at finde ud af den bedste måde at behandle dit specifikke tilfælde af akne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.