Min samvittighed er vigtigere end andres mening

For at opnå fuldstændig velvære er det afgørende, at din samvittighed er vigtigere end andre faktorer. Lad dine værdier guide dig og undgå uretfærdighed.
Min samvittighed er vigtigere end andres mening

Sidste ændring: 13 juli, 2019

Det er ofte blevet sagt, at der er ingen bedre pude end en ren samvittighed. Min samvittighed er vigtigere end andres mening.

Dette er en teori, der er så simpel, som den er sand, fordi denne psykologiske konstruktion danner din opfattelse af dig selv og verden omkring dig. Som altid skal stræbe efter harmoni og balance.

At nå dette punkt med simple harmoni, når alt du siger eller gør, er i overensstemmelse med dine kerneværdier, betyder at din samvittighed bærer mere vægt end meninger og pres fra andre.

Selvfølgelig ved du at for at have en ren samvittighed, bliver du engang imellem nødt til at have nogle personlige kampe, der vil fjerne dig fra visse miljøer eller sociale grupper.

Dette intime og kraftfulde komponent af psyken kræver, at du går gennem forskellige faser. Således at du lidt efter lidt begynder at forstå, hvad der er primært og sekundært.

Vi foreslår, at du tænker over det i dag.

Effekten af god samvittighed

Nogle mennesker har det ikke. Nogle mennesker kan ikke sove godt om natten, fordi deres samvittighed ikke er i harmoni.

De har ikke været tilgivet, de har handlet forkert, de skylder penge, de har opgivet eller løbet væk, når noget blev krævet af dem… Ingen tvivl om at disse mennesker vil opleve denne dybtgående og undertiden komplekse ubehag.

Vi anbefaler denne artikel efter “Min samvittighed er vigtigere end andres mening”:

6 afslapningsøvelser for at sove godt

Dette komplekse men interessante koncept af bevidsthed

En af de førende eksperter inden for undersøgelsen af bevidsthed var William James. Denne berømte filosof og psykolog fra slutningen af det nittende århundrede var bror til Henry James, og kom med den idé, at vores bevidsthed kan opdeles i tre komponenter:

Det empiriske ego

Her finder vi alle aspekter af os selv, som vi tilskriver som vores egne. Dette er hvor selvværdet er genereret, sammen med hvad vi er, hvad vi kan lide, og hvad vi undgår, fordi det forårsager smerte.

Det rene ego

Dette er en mere spirituel og intim dimension. Det er en dybere del af hvem vi er, som vi til tider ikke er helt bevidste omkring.

Dette er det instinkt, der fortæller dig, når noget der er sket, “ikke er godt”, og som du skal reagere på.

Det skiftende ego

Her finder du ændringer i din livscyklus, der nogle gange kan få dig til at afsløre nye måder at integrere visse aspekter i din personlighed og bevidsthed.

Aldrig glem at mennesker vokser hver dag, og at erfaring betyder at lære.

Planeten jord og en rummand

Bevidsthed er en subtil kombination af disse aspekter.

Du har dit eget system af værdier, som kan variere over tid, men du har også en slags “indre kompas”. Der hjælper dig med at afsløre visse situationer, som du finder uretfærdige, for eksempel.

Risikoen ved når du ikke at lytter til din egen samvittighed

Takket være William James ved vi, at bevidsthed er noget, der er forankret i dit væsen, som vejleder dig, og tillader dig at ændre og lære og at være stand til at skelne mellem hvad rigtigt og forkert.

Ved dette punkt er det muligt, at du undrer dig over, hvorfor nogle mennesker handler uden at lytte til deres samvittigheds stemme.

Her er nogle mulige årsager:

 • En person der er mere fokuseret på den ydre verden, styret kun af hvad mennesker siger eller af behovet for at tilfredsstille andre og ikke lytte til sig selv.
 • Når ens samvittighed bærer mindre vægt end eksterne faktorer, forårsager det omsorgssvigt, ubehag, manglende trivsel, og problemer med ens selvværd.
 • På den anden side kan nogen fokusere på deres egen fordel på en rent egoistisk måde og med ringe hensyntagen til andre.
 • Bevidsthed er som du ved, dannet af dine værdier og en næsten “instinktiv” essens der fortæller dig, hvad der er rigtigt og forkert.
 • Der er de mennesker, der ikke hører eller lytter til deres samvittighed. Fordi de kun søger deres egen velfærd uden at overveje deres værdier, eller forstå hvad der er respektfuldt.
Haender og sommerfugle

Min samvittighed stemme

Der er ikke noget sundere eller mere berigende end at lytte til din samvittigheds stemme hver dag.

Det er muligt at tage det for givet, og fortælle dig selv, at du har gjort det. Og dit liv går fremad i subtil harmoni, hvor dine handlinger er i overensstemmelse med de væsentlige værdier.

Vi anbefaler denne artikel efter “Min samvittighed er vigtigere end andres mening”:

Hvad sker der i din hjerne, når du lider?

Men nogle gange kan andres meninger holde dig tilbage, og det samme kan konventionel visdom eller de ting, som folk forventer af dig.

Så prøv at huske disse enkle tips:

 • Hvis din samvittighed fortæller, at du skal gå, så må du ikke blive.
 • Hvis den beder dig om at tale og fortælle sandheden, så må du ikke fortælle en løgn.
 • Hvis den beder dig om at beskytte dig selv, så må du ikke flygte.
 • Hvis den beder dig om at blive og hjælpe, så skal du ikke gå.
 • Hvis den beder dig tage en risiko, så skal du ikke være bange.
Det kan interessere dig ...
Sådan sørger du for at have en ren samvittighed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan sørger du for at have en ren samvittighed

Der er vigtigt, at du tør at være ærlig og sige din mening. Det er vigtigt, at du ved, hvad du mener, og du ved at din samvittighed er ren.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Santoyo, J. M. (2001). Empirismo radical y conciencia en William James. Revista de historia de la psicología, 22(3), 423-430.
 • James, W. (1890). Principios de psicología (1 era ed.). México DF: Fondo de cultura económica.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.