10 mulige effekter af resveratrol på huden

Resveratrol har et utal af gavnlige sundhedsrelaterede egenskaber. Det er derudover en glimrende allieret, når det kommer til hudpleje. Er du klar over de mulige effekter af resveratrol på huden? Læs om det her!
10 mulige effekter af resveratrol på huden

Sidste ændring: 16 marts, 2021

Resveratrol er naturligt til stede i bestemte frugter og grøntsager inklusiv vindrueskræl, nødder og især rødvin. Har du nogensinde hørt om de forskellige effekter af resveratrol på huden? Du vil måske blive overrasket over at høre, at det kan være gavnligt på et æstetisk niveau og i behandlingen af bestemte lidelser.

Du kan finde dette komponent i orale tilskud samt kosmetiske cremer. Et oralt indtag er derudover veltolereret, sikkert og ikke-toksisk. Ligeledes er topisk anvendelse af cremer med resveratrol også sikkert. Dem med koncentrationer højere end 0,5% forårsager dog som regel irritation.

De forskellige effekter af resveratrol på huden

Denne komponent har flere biologiske egenskaber inklusiv antioxidante, neurobeskyttende, anti-inflammatoriske og kræftbekæmpende aktiviteter. Nedenstående vil vi nævne ti effekter af resveratrol, som er forbundet med dermis, så du kan forstå dem i detaljer.

1. Antioxidanter for udskillelsen af frie radikaler

Resveratrol anses af mange som værende en anti-aging molekyle. Det virker som en dobbelt antioxidant, som kan neutralisere frie radikaler og øge kroppens iboende evne til at komme af med dem. Topisk resveratrol kombineret med baicalin og E-vitamin er kosmetiske ingredienser, som folk kan bruge til foryngelse af huden.

Rødvin hældes op i glas

Rødvin er en naturlig kilde til resveratrol.

2. Anti-aging egenskaber

Når det er sagt, kan resveratrol også hjælpe med andre tegn på aldring. Journal in Drugs of Dermatology udførte faktisk studier, som viste en betydelig forbedring i de følgende tegn forbundet med aldring af huden:

 • Fine linjer og rynker.
 • Hudens fasthed og smidighed.
 • Slaphed.
 • Hyperpigmentering.
 • Hudens udstråling og ruhed.

Ligeledes fortsætter videnskabsfolk med at studere resveratrols rolle i forebyggelsen af fotoaldring. Gennem eksperimenelle modeller sammenligner de substanset med andre antioxidanter, der anvendes i hudplejeprodukter. På den måde kan de få en fuldkommen idé om dets effektivitet.

3. Effekter af resveratrol: Depigmentering

Resveratrol er også en direkte og indirekte hæmmer af tyrosinaseDet er derfor et lovende middel i behandlingen af pigmentlidelser, når man overvejer dets forskellige effekter på dannelsen af pletter på huden.

På trods af rigelige laboratoriebeviser er der begrænsede data fra menneskestudier. Yderligere kliniske forsøg er nødvendige for at vise dets fulde effektivitet og sikkerhed.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Fem årsager til pigmentpletter i ansigtet

4. Forbedring af akne

American Journal of Clinical Dermatology  viste positive resultater i deres studier af resveratrol gel på akne. Yderligere tests af dets effektivitet ved forskellige koncentrationer og formler er dog nødvendigt for at afgøre den passende formel til en terapeutisk tilgang.

Acne vulgaris er en sygdom i talgkirtlerne, som er kendetegnet ved en inflammatorisk immunreaktion på bakterien propionobacterium acnes (P. acnes). Resveratrol viste en bakteriedræbende aktivitet mod denne mikrobe.

5. Effekter af resveratrol: Anti-inflammatorisk tilskud

Inflammatorisk dermatose er det mest gængse kliniske problem indenfor dermatologi. På grund af de alvorlige bivirkninger ved immunmodulatorer såsom glukokortikoider og tacrolimus er der stor efterspørgsel på sikre og effektive alternativer.

Cremer, som på nuværende tidspunkt er tilgængelige på markedet, fører ofte til reaktioner, som patienter og læger ønsker at undgå.

Selvom der stadig er få eller ingen beviser på, at det kan hæmme betændelse på huden hos menneskerhar de anti-inflammatoriske effekter af resveratrol været demonstreret på mus med inflammatorisk dermatose.

6. Kræftbekæmpende effekter

Oxidativ stress er et stort bidrag til udviklingen af hudkræft såsom modermærkekræft. Som konsekvens af det kan anvendelsen af antioxidanter inklusiv resveratrol hjælpe med at forebygge og behandle denne onkologiske sygdom.

For eksempel kan vi tage studierne udgivet i International Journal of Molecular Sciences med i overvejelserne. Som en helhed viser resveratrol mulig kræftbekæmpende aktivitet både in vivo og in vitro.

7. Gendannelse af epidermis

Den topiske anvendelse af resveratrol fremskynder gendannelsen af hud efter afskalning ved at øge produktionen af kollagen. Det reducerer derudover irritation og rødme af huden.

Beviser demonstrerer, at formler med substanset kan stimulere spredningen af fibroblaster og bidrage til øgningen af koncentrationen af kollagen type III. Begge substanser spiller en rolle i hudens helingsproces.

8. Beskyttelse af ultraviolette (UV) stråler

Stor eksponering for UV-stråler forårsager solskoldninger, fotoaldring og hudkræft. Når det er sagt, har både in vivo og in vitro studier vist, at resveratrol beskytter huden mod UV-stråler. Foruden UVA stråling kan det også beskytte keratinocytter (hudceller) mod UVB skade.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Reaktiv hud: Symptomer, årsager og behandling

9. Keloid

Keloid er fortykkede ar på huden som resultat af overvækst af fibre og cellerne, der er involveret. Heldigvis antyder studier indenfor biovidenskab, bioteknologi og biokemi de positive effekter af resveratrol på keloid.

I studier inducerede resveratrol apoptose af keloid fibroblaster. På samme tid producerede det reduceringer i mRNA-ekspressionsniveauer for kollagen type I og prokollagen type III. Derudover øgede det ekspressionen af SIRT1. Med andre ord sænkes den forværrede mekanisme, som kulminerer i disse fortykkede ar og stoppes endda. 

Kvinde med stort modermærke kan nyde godt af de forskellige effekter af resveratrol

10. Heling af sår på huden

Heling af sår på huden involverer spredning af fibroblaster og keratinocytter samt kollagenaflejringer. Ifølge adskillige observeringer stimulerer resveratrol spredning i sår hos dyr, hvilket fremmer helingsprocessen.

Effekter af resveratrol på huden: Afsluttende overvejelser

Som du kan forestille dig, bliver anvendelsen af resveratrol indenfor kosmetologi og dermatologi mere og mere populær. Det skyldes, at der er en stor mængde beviser på, at det kan være et lovende middel i behandling. Kliniske forsøg har dog endnu ikke bekræftet dets potentiale.

Uanset hvad er fremtiden lovende for dette substans. Det er især tilfældet med aspekter, som handler om tilstrækkelig heling og beskyttelse af huden mod eksterne substanser såsom UV-stråler. Det foretrækkes dog altid at tale med en fagperson for at få rådgivning om ordentlig anvendelse, indtil der er flere beviser til rådighed.

Det kan interessere dig ...
Hudens hukommelse: Hvad du bør vide om det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hudens hukommelse: Hvad du bør vide om det

Eksistensen af hudens hukommelse afgør en større risiko for at lide af skader på huden over tid. Skade af DNA ophober sig og er svært at stoppe ove...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Boo YC. Human Skin Lightening Efficacy of Resveratrol and Its Analogs: From in Vitro Studies to Cosmetic Applications. Antioxidants (Basel). 2019;8(9):332. Published 2019 Aug 22. doi:10.3390/antiox8090332
 • Farris P, Yatskayer M, Chen N, Krol Y, Oresajo C. Evaluation of efficacy and tolerance of a nighttime topical antioxidant containing resveratrol, baicalin, and vitamin e for treatment of mild to moderately photodamaged skin. J Drugs Dermatol. 2014;13(12):1467-1472.
 • Castaño Amores, Celia, and Pablo José Hernández Benavides. “Activos antioxidantes en la formulación de productos cosméticos antienvejecimiento.” Ars Pharmaceutica (Internet) 59.2 (2018): 77-84.
 • Fabbrocini G, Staibano S, De Rosa G, et al. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: a single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol. 2011;12(2):133-141. doi:10.2165/11530630-000000000-00000
 • Pezzuto JM. Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy. Biomol Ther (Seoul). 2019;27(1):1-14. doi:10.4062/biomolther.2018.176
 • Ko JH, Sethi G, Um JY, et al. The Role of Resveratrol in Cancer Therapy. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2589. Published 2017 Dec 1. doi:10.3390/ijms18122589
 • Berce C, Muresan MS, Soritau O, et al. Cutaneous wound healing using polymeric surgical dressings based on chitosan, sodium hyaluronate and resveratrol. A preclinical experimental study. Colloids Surf B Biointerfaces. 2018;163:155-166. doi:10.1016/j.colsurfb.2017.12.041
 • Zeng G, Zhong F, Li J, Luo S, Zhang P. Resveratrol-mediated reduction of collagen by inhibiting proliferation and producing apoptosis in human hypertrophic scar fibroblasts. Biosci Biotechnol Biochem. 2013;77(12):2389-2396. doi:10.1271/bbb.130502
 • Chen ML, Li J, Xiao WR, et al. Protective effect of resveratrol against oxidative damage of UVA irradiated HaCaT cells. Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2006;31(5):635-639.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.