Mundsår og blister: Alt, hvad du bør vide

Mundsår opstår hos personer under 60 år og er typisk ikke en grund til bekymring. De bør dog ikke blive ignoreret, hvis de forårsager meget intense symptomer, har besynderlige karaktertræk eller er hyppigt tilbagevendende.
Mundsår og blister: Alt, hvad du bør vide

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mundsår er læsioner, som dukker op på læberne eller i bunden af tandkødet. De kan også dukke op indeni kinderne, i ganen eller omkring hjørnetænderne.

Disse læsioner er ofte smertefulde, så aktiviteter såsom at børste tænder, spise, drikke eller tale kan forårsage ubehag. Udseendet af mundsår er typisk hvide, ovale mærker med et rødt område omrking det.

Specialister mener, at de rammer omkring 25% af befolkningen. De er mere hyppige hos kvinder, unge og personer med en familiehistorik med denne lidelse. De er ikke smitsomme og udgør sjældent en risiko for helbredet hos de personer, der har dem.

Typer af mundsår

Mundsår kan klassificeres på forskellige måder. Hvis de kun dukker op i ny og næ, er de akutte. Når de er tilbagevendende, anses de dog som værende kroniske. Ifølge deres kliniske manifestation kan de være af tre typer: Større, mindre og herpetiformis. Lad os se nærmere på dem:

Større

Større mundsår er mere end 10 millimeter i diameter og kan dukke op alene eller i grupper. Disse mundsår trænger dybere ned i vævet og bliver der som regel i mere end en uge. Nogle varer endda i flere måneder. De kan efterlade et ar, når de forsvinder, og er som regel placeret på læber, gane, tunge, svælget og indersiden af kinderne.

Mindre

Mindre mundsår har en diameter på mindre end 10 millimeter og er den mest gængse form. De er lave og placeret på siden af tungen eller de indre slimhinder på læber og kinder.

De forårsager en intens smerte, som stråler ud til de tilstødende områder, men de fleste af dem forsvinder af sig selv indenfor mindre end en uge. De dukker op adskillige gange med intervaller imellem.

Herpetiformis

Disse typer af mundsår danner sår, som minder om dem, der er forårsaget af herpes. Herpetiformis er ikke smitsomt, selvom de har tendens til at være tilbagevendende. De opstår i grupper af flere mindre sår, der aldrig er større end 3 millimeter. Nogle gange ender de med at støde sammen for at danne større læsioner.

Mundsår på indersiden af læberne

Læs også denne artikel: Sådan behandles herpes hos børn

Hvorfor opstår mundsår eller blister?

Der er mange grunde til, hvorfor mundsår dukker op. I de fleste tilfælde er de forårsaget af de følgende udløsere:

 • Gnidning med ujævne eller ødelagte tænder eller at have bidt sig selv. Gnidning med bøjler eller andet tandregulering kan også være et problem.
 • Skade forårsaget af voldsom børstning eller hygiejneprodukter til munden, der indeholder natriumlaurylsulfat.
 • Meget varme fødevarer, der forårsager forbrændinger eller forbrændinger forårsaget af rygning.
 • Reaktion på bestemte lægemidler og hormonelle ændringer forårsaget af menstruation hos kvinder.
 • Emotionel stress og mangel på søvn.

Nogle gange er mundsår forårsaget af et underskud af B12-vitamin, zink, folinsyre eller jern. De kan også være en allergisk reaktion på bakterierne i munden.

Der er mere alvorlige tilfælde, hvor disse læsioner er en manifestation af alvorlige sundhedsproblemer såsom inflammatorisk tarmsygdom, diabetes, HIV/AIDS, Crohns sygdom, cøliaki, autoimmune sygdomme eller kræft i munden.

Denne artikel vil måske også interessere dig: HIV/AIDS-vaccine skal snart testes

Behandling af mundsår

De fleste mundsår eller blister er harmløse og kræver ikke nogen behandling. De forsvinder som regel indenfor 7-14 dage. I princippet er det passende at slå fast, om nogen produkter, fødevarer eller lægemidler har forårsaget dem. Hvis det er tilfældet, er det bedst at erstatte disse ting med andre produkter, som ikke forårsager nogen skader.

Hvis de er resultatet af en skade, eller årsagen er ukendt, består behandlingen af disse sår at at tilvænne sig nye vaner i rutinen og bruge naturlige midler til at lindre symptomerne:

 • Skyl din mund med varmt, let saltet vand: Tre gange om dagen i fire minutter. Gurgl bagefter med koldt vand.
 • Drik masser af væske og undgå varme, stærke, krydrede, meget salte fødevarer og citrus. Undgå selvfølgelig også tobak.
 • Du kan anvende smertestillende fra håndkøb, såsom paracetamol.
 • At dyrke sport eller udføre afslapningsteknikker mod stress er muligheder, som fjerner fokus fra ubehaget.
 • Brug en blød tandbørste og gå til tandlægen, hvis dine tænder er i en dårlig stand.

I tilfælde af at symptomerne er meget alvorlige, hjemmemidlerne ikke virker, eller problemet bliver tilbagevendende, anbefaler vi at gå til en læge. Måske der er behov for mere end blot hjemmemidler og en ændring i ens rutine.

Mulige komplikationer

Den primære mulige komplikation er, at problemet kan vende tilbage for ofte, eller der kan opstå en infektion i såret. For at forhindre, at det sker, kan ens læge ordinere topisk oral bakteriedræbende midler, der indeholder klorhexidin, hexetidin, povidon eller benzalkoniumchlorid.

Din læge bør fortælle, hvordan de skal anvendes. I nogle tilfælde kan læger endda ordinere antibiotika, især hvis mundsårene er store eller tilbagevendende.

Mand børster tænder

Forebyggelse og anbefalinger til at undgå mundsår

Den bedste måde at forebygge mundsår på er ved at opretholde en god hygiejne. Man skal børste sine tænder mindst to gange om dagen, bruge tandtråd og mundskyl. Man bør også gå til tandlægen mindst en gang om året.

En sund, balanceret kost hjælper med at forebygge denne lidelse. Hvis det er tilbagevendende, rådes der til at undgå fødevarer, som kan irritere munden, såsom sure, stærke eller meget krydrede fødevarer. Det er vigtigt også at være opmærksom på eventuelle allergier.

Regelmæssig fysisk aktivitet og at udføre afslapningsteknikker er effektive tiltag til at kontrollere stress. Selvom mundsår som regel ikke bør være en årsag til bekymring, kræver de i nogle tilfælde medicinsk opsyn. Dette er nogle tilfælde, man bør holde øje med:

 • Hvis de begynder at sprede sig og bliver gradvist større.
 • Hvis de forårsager for meget smerte eller ubehag.
 • Når de varer mere end tre uger.
 • Hvis de ser besynderlige ud eller efterlader et mærke i munden.

Vi anbefaler også at gå til en specialist, hvis smerten er meget intens, eller disse sår skaber yderligere symptomer såsom feber. Nogle gange er disse små tiltag nødvendige for at undgå større problemer i fremtiden.

Det kan interessere dig ...
Sådan behandler du blister og mundsår
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan behandler du blister og mundsår

Blister og mundsår opstår af flere årsager. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du behandler dem og undgår dem i fremtiden. • Sánchez Ñamo, I. J. (2015). Efectos que producen las prótesis totales removibles mal adaptadas AUTORA: Irma Jacqueline Sánchez Ñamo TUTOR: Dr. Silvio Gustavo Coronado Sarmiento. Guayaquil, Junio (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Rodríguez, G. (1998). Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana Aliment Nutr, 12(2), 107-19.
 • Bascones-Martínez, A., Figuero-Ruiz, E., & Esparza-Gómez, G. C. (2005). Úlceras orales. Medicina clínica, 125(15), 590-597.
 • Pontón, Mariano Marx-Sánchez, et al. “Prevalencia de alteraciones bucales en el Centro Dermatológico Dr. Ladislao de la Pascua.” Dermatología Revista Mexicana 61.2 (2017): 87-97.
 • Weber, P., and F. Pascal. “Aftas y aftosis.” EMC-Tratado de Medicina 21.4 (2017): 1-7.
 • Mendieta Álvarez, Verónica Andrea. Efectos negativos del tabaquismo en la enfermedad periodontal. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología., 2019.
 • Rodríguez Guerrero, Katiuska, Rafael Alberto Clavería Clark, and Maritza Peña Sisto. “Consideraciones actuales sobre envejecimiento y cáncer bucal.” Medisan 20.12 (2016): 2526-2535.
 • Vázquez Marrero, Annia Iris, Milagros de la Caridad Pérez Suárez, and Marlen Esperanza García Zaldívar. “Eficacia del láser en el tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente.” Correo Científico Médico 23.1 (2019): 281-287.
 • Pernas, Mayra García, et al. “Efecto del oleozón oral en el tratamiento de las aftas bucales.” Revista Cubana de Medicina Natural y Tradicional 3 (2020).