HIV/AIDS-vaccine skal snart testes

Selvom den stadig er i testfasen, så kan denne vaccine mod hiv/aids være et stort skridt på vejen til, at denne sygdom ikke længere behøver betyde døden.
HIV/AIDS-vaccine skal snart testes

Sidste ændring: 26 august, 2022

HIV og AIDS er fortsat et af de vigtigste problemer for folkesundheden i verden. Ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har denne sygdom taget livet på mere end 35 millioner mennesker. En HIV/AIDS-vaccine ville derfor være helt fantastisk.

I øjeblikket er det en af de sygdomme, der fortsat udgør en udfordring for det videnskabelige samfund på verdensplan. Behandlingen har udviklet sig meget over tid. Men der udføres dog stadig forskning på området for at finde en kur.

Nogle mener, at det værste er overstået. Behandling med anti-retroviraler har hjulpet millioner af patienter til at leve en ret normal livsstil.

Vi kan dog ikke helt benægte, at denne virus fortsat er en form for dødsdom for mange mennesker.

Den gode nyhed er, at både medicinsk forskning og lægemidler fortsætter med at gøre betydelige fremskridt med at få ram på sygdommen. Så med hvert skridt er vi tættere på en kur.

Afrika er det kontinent, hvor hiv og aids er en af hovedårsagerne til dødsfald, og her er der blevet lanceret to nye undersøgelser, hvor man håber på at finde dette måske kommende gennembrud.

En HIV/AIDS-vaccine, der fornyer håbet

Person der faar insproejtning

Firmaet Johnson & Johnson (J&J), har sammen med US National Institute of Health (NIH) og Bill and Melinda Gates Foundation, udviklet ny behandling, der sigter efter at forbedre prognosen for patienter med HIV.

Det er en kombination af to vacciner, der vil blive testet på 2600 kvinder. Kvinderne er fra Sydafrika. Og undersøgelsen vil vare i cirka tre år.

Den første dosis er beregnet til at forberede immunforsvaret, mens den anden vil forsøge at øge kroppens eget respons på angrebet af hiv.

Dette er den såkaldte “mosaik” teknologi, der kombinerer immunstimulerende proteiner fra forskellige HIV-stammer, der forhåbentlig kan forhindre infektion.

Den potentielle HIV/AIDS-vaccine er et vigtigt fremskridt …

Paul Stoffels, videnskabelig direktør ved J&J, har udtalt, at den nye HIV/AIDS-vaccine forventes at nå en effektivitet højere end 50%.

“Det er målet,” siger Stoffels. “Forhåbentlig, så gør vi det bedre end det.”

Tests af en anden HIV-vaccine i Sydafrika blev lanceret i november 2016. Dette er første gang i mere end et årti, at to store vacciner er blevet testet mod denne sygdom på samme tid.

Naal i en vaccineflaske

Udover denne lovende undersøgelse fra J&J study, så har initiativet ViiV Healthcare, hvis ejerskab stort set tilhører den farmaceutiske gigant GlaxoSmithKlinelancerede en anden prøve, der vil involvere 3200 kvinder fra Afrika syd for Sahara.

Undersøgelsen støttes også med midler fra NIH og Gates Foundation. Dybest set så vil patienterne blive givet indsprøjtningen. Det er et eksperimentelt stof, cabotegravir. De vil modtage det hver anden måned for at vurdere deres ydeevne mod hiv.

Kvinder er blevet et stort fokus i kampen mod seksuelt overførte sygdomme, da de i Afrika står for mere end halvdelen af alle nye hiv-infektioner, der bliver diagnosticeret.

Lovende værktøjer til forebyggelse

Virusser og blodceller - HIV/AIDS-vaccine

Nye behandlinger mod hiv er blevet det vigtigste skyts mod sygdommen.

Manageren af sundhedsinitiativer, der hedder Trillium Health, Kristen Lanphear, har sagt i Futurism, at disse to nye studier i Afrika er af stor betydning. Dette er, fordi “forebyggelse er bedre end en kur.”

Hun tilføjede, at begge udviklinger er “super spændende potentielle nye værktøjer i mulighederne for forebyggelse.” Og at, “mens en kur stadig er en mulighed, er forebyggelse rent faktisk en opnåelig måde at gøre ende på hiv-epidemien. Jo flere værktøjer vi har at gøre brug af, jo hurtigere kan vi nå målet.

Men da disse tests først er lige begyndelsen, så skal vi ikke skynde os at råbe for højt om succes. Virusen påvirker hver person forskelligt, og den kan blive resistent over for medicin, der virkede tidligere.

På trods af det, så må man sige, at der er mange forhåbninger med disse nye undersøgelser. Selv om det vil tage flere år at afgøre, hvor holdbare de egentlig er, så kunne de sagtens gå hen og blive det fremskridt, vi alle har ventet på.

Det kan interessere dig ...
Det skal du gøre hvis du har lavt blodplade niveau
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Det skal du gøre hvis du har lavt blodplade niveau

Et lavt blodplade niveau er noget, der kan gøre dig bekymret, og det kan selvfølgelig gøre dig bekymret for, om der er noget galt med din krop.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • OMS (Organización Mundial de la Salud). (2003). VIH/SIDA: resistir a un agente mortífero. Informe Sobre La Salud En El Mundo.
  • Delgado, R. (2011). [Virological characteristics of HIV]. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1016/j.eimc.2010.10.001
  • Salud, O. M. de la. (2016). Estrategia mundial del sector de la salud contra el VIH, 2016-2021. Salud, Organización Mundial de la. https://doi.org/10.1055/s-0029-1246055
  • GONZALES, J. L. C., & OLANO, J. A. (2013). Perspectivas de la vacuna contra el VIH. Revista Medica Herediana.
  • Barouch, D. H., Tomaka, F. L., Wegmann, F., Stieh, D. J., Alter, G., Robb, M. L., … Schuitemaker, H. (2018). Evaluation of a mosaic HIV-1 vaccine in a multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 1/2a clinical trial (APPROACH) and in rhesus monkeys (NHP 13-19). The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31364-3

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.