10 myter om søvn, som du bør holde op med at tro på

I denne artikel tager vi et kig på nogle af de mest almindelige myter om søvn og fortæller dig, hvad forskningen virkelig siger.
10 myter om søvn, som du bør holde op med at tro på
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 07 juni, 2023

Man skal ikke sove med fjernsynet tændt, man skal ikke gå i seng lige efter aftensmaden. Mange af os har hørt eller læst nogle af disse myter om søvn, som får os til at undre os.

Hvile er vigtigt for at kunne komme sig efter en lang dag og fylde os med energi. Men i lyset af så meget information tvivler vi ofte på, hvad der er sandt, når det kommer til søvn.

Og selvom disse overbevisninger virker uskyldige, giver de anledning til bekymring hos nogle mennesker. Faktisk vil flere foretage handlinger, der vil påvirke deres hvile i stedet for at favorisere deres helbred.

Der er mange myter om søvn. Nogle er netop det: Myter. Andre har dog et grundlag af sandhed. I denne artikel vil vi gennemgå og analysere dem i lyset af videnskabelig forskning.

1. Otte timer er lige tilpas

Vi har brug for syv til ni timers søvn. Ifølge U.S. Office of Disease Prevention and Health Promotion er syv timer et sundt minimum for en voksen.

Så du behøver ikke at sove præcis otte timer. Lidt mere eller mindre er ikke dårligt. Men prøv ikke at sove for meget.

At blive ængstelig eller bekymret for at kontrollere sine søvntimer kan føre til en lidelse kendt som ortosomni. Pas på med denne besættelse.

2. Myter om søvn: Det er slemt at få afbrudt sin søvn

En idé, der bekymrer nogle mennesker, er at få afbrudt søvnen og ikke sove 8 timer ad gangen. Det er ikke nødvendigvis alvorligt. I virkeligheden har vi mikroopvågninger i løbet af natten i korte sekunder, men så falder vi i søvn igen og husker det ikke engang.

I de øjeblikke falder kroppen til ro for at undgå følelsesløshed. Nogle gange vender vi os uden at huske det. Så længe det ikke tager for lang tid at falde i søvn igen, vil en lille opvågning ikke påvirke hvilen for meget.

Men ifølge forskellige undersøgelser kan mikroopvågninger være forbundet med obstruktiv apnø og andre søvnforstyrrelser. Så de kan være et symptom, man skal være opmærksom på, når de er meget hyppige.

Mikroopvågninger er almindelige hos nogle ældre voksne.

Vi tror også, du vil være interesseret i at læse dette: Bifasisk og polyfasisk søvn: Hvad er de, og hvornår anbefales de?

3. Vi har brug for masser af “skønhedssøvn”

Blandt folk, der elsker at sove, er der en almindelig (og ubegrundet) tro på, at disse ekstra timer vil få dem til at leve længere eller sundere. I virkeligheden siger forskningen det modsatte.

For meget søvn kan være lige så skadeligt som for lidt søvn. For meget søvn er ofte forbundet med tidligere dødelighed, brug af selvmedicinering og forskellige helbredsproblemer.

Faktisk øger det risikoen for hjerte-kar-sygdomme, da folk er mindre fysisk aktive, når de sover mere. Desuden betyder det, at man spiser på skæve tidspunkter, hvilket igen bidrager til metaboliske ændringer.

4. Myter om søvn: Din søvnrytme kan ændre sig

Ud over antallet af timer og kontinuiteten i søvnen er det vigtigt at opretholde en regelmæssig søvnrytme. Det vil sige at gå i seng og stå op næsten altid på samme tid, selv i weekenden.

Nogle mennesker tror, at hvis de går sent i seng en dag, men sover de otte timer, de skal, vil alt være fint. Men det er ikke gavnligt at ændre skemaer, da kroppen skal tilpasse sig igen senere. Især hos unge tyder undersøgelser på, at manglen på et regelmæssigt skema er grund nok til at forstyrre døgnrytmen.

5. Du kan indhente søvn

Der er mennesker, der berøver sig selv søvn i løbet af hverdagene, netop for at kunne opfylde alle deres forpligtelser. Og så sover de lidt mere i weekenden for at “indhente det forsømte”.

Men sådan fungerer det ikke. At sove mere den ene dag hjælper ikke til at indhente den tabte søvn den anden dag. Det svarer til at lade som om, man spiser ti gange om søndagen, når man kun har spist to gange fra mandag til fredag.

Konsekvenserne af for lidt søvn er ikke kun relateret til forringet helbred (fedme, forhøjet blodtryk, forstyrrelser i immunsystemet), men påvirker også koncentrationen og arbejds- og skolepræstationer samt humøret.

6. Myten om middagsluren

Som med det foregående punkt gælder det samme princip for middagsluren. Hvis vi ikke har sovet godt aftenen før, kan en lur hjælpe os med at hvile, men de tabte timer bliver ikke genvundet.

Der er også den modsatte myte, som siger, at hvis du sover om eftermiddagen, sover du ikke om natten. Generelt mener man, at en kort lur er godt for kroppen, men det anbefales, at den ikke er længere end en halv time. Ifølge undersøgelser er lange lure forbundet med utilstrækkelig søvnhygiejne.

7. TV eller ej

Før man lægger sig til at sove, er det ikke fjernsynet, der får en til at slappe af – tværtimod. Flere undersøgelser tyder på, at vanen med at bruge elektroniske enheder (smarttelefoner og tv), før man skal sove, bør reduceres for at forbedre kvaliteten af hvilen. At se tv om aftenen, mens man ligger ned, lige før man skal sove, er således ikke det bedste for en god søvnhygiejne.

8. Myter om søvn: Snorken betyder, at man sover godt

En person, der snorker, kan give indtryk af at sove dybt, for ikke at sige roligt. Men det er ikke sikkert, at folk omkring dem (ægtefælle, børn, bofæller) synes det.

På den anden side er snorken måske ikke så uskyldig for de fleste mennesker. Ifølge undersøgelser er det ofte forbundet med søvnapnø.

9. Alkohol og søvn

Med hensyn til at drikke alkohol, før man lægger sig til at sove, er der uunderbyggede meninger, der forsvarer det. Mange hævder, at det er gavnligt, afslappende og afstressende.

Men på den anden side viser forskning, at søvnproblemer er mere almindelige blandt alkoholikere. Stoffet bidrager til søvnløshed og et fald i den samlede hviletid.

10. Vil for lidt søvn virkelig slå dig ihjel?

Undersøgelser har vist, at der er en høj korrelation mellem søvn og en persons generelle fysiske og psykiske helbred. Derfor er mangel på søvn forbundet med vægtforøgelse samt forskellige sundhedsforstyrrelser, såsom forhøjet blodtryk, stress og hjerte-kar-sygdomme.

Søvnvarighed er endda blevet forbundet med lang levetid. De personer, der sover mindre end 7 timer i døgnet, øger chancerne for tidlig død for hver time, de trækker fra deres nattesøvn, ifølge videnskabelige undersøgelser.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vigtigheden af genoprettende søvn for sportspræstationer

Hvile er vigtigt, uanset hvor mange myter om søvn der findes

At have en god, kontinuerlig, fredelig og afslappende nattesøvn kan være et frustrerende ønske for mange. Antallet af mennesker med søvnforstyrrelser er stigende ifølge National Sleep Foundation.

På den anden side har det en række konsekvenser, som slet ikke er positive, hvis man ikke får en god nats søvn:

  • Træthed.
  • Stress.
  • Fedme.
  • Angst.
  • Forhøjet blodtryk.
  • Dårlig koncentrationsevne.
  • Lav akademisk og arbejdsmæssig præstation.

Derfor er det vigtigt at vide, hvad vi skal gøre eller ikke gøre for at få nok søvn, både hvad angår kvantitet og kvalitet. Det vil sige, at vi skal være velinformerede og ikke tro på myter om søvn, som skader os i stedet for at hjælpe os.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.