For lidt søvn forværrer astma

For lidt søvn forværrer astma, fordi hvile regulerer vejrtrækningsrytmen. Imidlertid spiller et underliggende komplekst sundhedsproblem, der kombinerer andre risikofaktorer, også en rolle. Lær mere i denne artikel!
For lidt søvn forværrer astma

Sidste ændring: 12 august, 2021

Søvn er en grundlæggende del af livet, så dårlig søvn påvirker mange vitale funktioner. Videnskabelig forskning afslørede også, at for lidt søvn forværrer astma.

Som en luftvejssygdom kan astma være mild eller alvorlig. Milde former forårsager periodiske symptomer. Imidlertid kan alvorlige tilfælde eller astmatiske angreb påvirke hvile, og der kan forekomme bronkospasmer under søvn.

På samme måde har nye fund afsløret, at dårlig søvn forværrer astma og omvendt. Jo dårligere kvaliteten af patientens søvn er, desto mere sandsynligt er det, at de ser tegn på sygdommen i løbet af dagen.

Vi skal nævne lidelsen søvnapnø i denne henseende. Mange mennesker, der har haft astma i årevis og er overvægtige, vågner sandsynligvis pludseligt i løbet af natten og føler åndenød.

For lidt søvn forværrer astma, og et underliggende komplekst sundhedsproblem, der kombinerer andre risikofaktorer, spiller også ind. Dette fritager ikke hjertet eller hjertekarsygdomme.

Ifølge en undersøgelse forværrer for lidt søvn astma

En undersøgelse, der fastslog, at for lidt søvn forværrer astma, blev offentliggjort i det seneste nummer af Annals of Allergy, Astma og Immunology. På samme måde rapporterer undersøgelsen, at andre søvnforstyrrelser har den samme negative effekt.

Forfatterne vurderede astmapatienter over 20 år og opdelte dem i tre grupper:

  • Kortvarig søvn. Dem, der sov mindre end seks timer.
  • Normale søvn. Dem, der sov mellem seks og otte timer.
  • Langvarig søvn. Dem, der sov mere end ni timer.

Den sidste gruppe bestod mest af ældre kvinder, der røg. Derimod plejede de personer, der sov færre timer, at være unge.

I det lange løb havde gruppen med kortvarig søvn større sandsynlighed for hospitalsindlæggelser for astmaanfald og en højere hyppighed af tør hoste. Dette skete ikke med dem, der sov meget. Denne gruppe viste imidlertid problemer med at udføre dagligdagens aktiviteter.

Ud over at påpege, at for lidt søvn forværrer astma, advarede disse resultater også forskere om søvnens indvirkning på vejrtrækning. Faktisk kan der være en fysiologisk forbindelse mellem vejrtrækning og hvilende hjerne.

En kvinde med astma

Fortsæt med at læse for at lære mere: Alt om hypnotika eller sovepiller

Søvnapnø og astma

Som vi nævnte ovenstående, lider nogle astmatikere også af søvnapnø. Dette er en lidelse, hvor patienten holder op med at trække vejret i et par sekunder i løbet af natten, uden at de opdager det. Dette forårsager utilstrækkelige iltniveauer, dvs. intermitterende lave iltniveauer i blodet.

Søvnapnø er dobbelt så almindeligt hos astmatikere i forhold til hos resten af befolkningen. Men den risiko øges, hvis de tager inhalerede kortikosteroider.

Dårlig søvn forværrer astma og er næsten uundgåelig hos søvnapnøpatienter, medmindre de starter en specifik behandling. Dette er en ond cirkel. Disse mennesker har svært ved at få god søvn på grund af disse små opvågninger forårsaget af mangel på ilt.

Om morgenen, efter en dårlig nattesøvn, forværres patientens astma, hvilket ikke tillader dem at fungere ordentligt i løbet af dagen. Næste nat gentages cyklussen igen: De får ikke nok afslappende søvn og har det værre dagen efter.

Få mere at vide her: Akut astma: Symptomer og behandling

Hvordan kan en astmatiker få bedre søvn?

En mand sover med åben mund

Nogle ting kan forbedre søvnkvaliteten hos astmapatienter. Nu hvor du ved, at det forværrer astma ikke at få nok afslappende søvn, bør du prøve at forbedre søvnkvaliteten så meget som muligt.

For det første skal du sikre dig, at du tager den korrekte medicin til din astma. Astmapatienter bør overvåges og medicineres godt for at minimere chancerne for et anfald.

Tobak er naturligvis kontraindiceret, ligesom eksponering for giftige stoffer i luften. Eksperter anbefaler, at disse patienter sover i et værelse med genstande, der afviser mider.

Hvis patienten lider af søvnapnø, skal de gå til en lungelæge, så de kan få en maskine, der leverer konstant og stabilt lufttryk. Disse maskiner kan forbedre søvn betydeligt.

Selvom det forværrer astma ikke at få nok søvn, kan dette vendes

Den dårlige nyhed om, at dårlig søvn forværrer astma, bør tolkes som en anbefaling til astmatikere om at være opmærksomme på deres søvnhygiejne. Du kan tage et par enkle trin for at regulere din søvn.

Under alle omstændigheder bør disse patienter altid tale med en læge for at sikre, at deres astma er under kontrol. På samme måde er den eneste måde at løse søvnapnø ved at tale med en specialist.

Det kan interessere dig ...
God søvn: Hvor meget har vi egentlig brug for?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
God søvn: Hvor meget har vi egentlig brug for?

Hvor meget god søvn har vi egentlig brug for? Hvor mange timer bør vi sove i døgnet? Læs med her og få svar på disse og andre spørgsmål


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Luyster, Faith S., et al. “Associations of sleep duration with patient-reported outcomes and healthcare use in US adults with asthma.” Annals of Allergy, Asthma & Immunology (2020).
  • Koinis-Mitchell, Daphne, et al. “Asthma-related lung function, sleep quality, and sleep duration in urban children.” Sleep health 3.3 (2017): 148-156.
  • Kong, De-Lei, et al. “Association of obstructive sleep apnea with asthma: a meta-analysis.” Scientific reports 7.1 (2017): 1-7.
  • Londoño-Palacio, Natalia, and Carlos Machado. “Síndrome de apnea-hipopnea obstructiva del sueño y enfermedades respiratorias.” Revista de la Facultad de Medicina 65 (2017): 77-80.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.