Bifasisk og polyfasisk søvn: Hvad er de, og hvornår anbefales de?

Tilgængelige data indikerer, at bifasisk og polyfasisk søvn var den normale form for søvn, før industrialismen kom til. Hvis man har problemer med søvnløshed, kan det være en god idé at prøve en af disse muligheder.
Bifasisk og polyfasisk søvn: Hvad er de, og hvornår anbefales de?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 04 juni, 2023

Bifasisk og polyfasisk søvn er alternativer til de traditionelle søvnmønstre. Typisk har mennesker et monofasisk søvnmønster, dvs. at de kun sover én gang i løbet af natten.

Men mange mennesker har også et bifasisk og polyfasisk søvnmønster. Det betyder, at de sover to eller flere gange i løbet af dagen. Dette er også kendt som segmenteret søvn.

Der er argumenter for og imod denne form for søvn. Store skikkelser i historien som Franz Kafka, Nikola Tesla eller Leonardo Da Vinci havde disse alternative mønstre. De mente alle, at de på denne måde forstærkede deres evner. Er det sandt?

Bifasisk og polyfasisk søvn og de mest almindelige søvnmønstre

Monofasisk søvn er det, der svarer til normal søvn. Vi bør dog påpege, at denne type søvn først blev et almindeligt mønster efter den industrielle revolution. Før det var bifasisk og polyfasisk søvn mere almindelig.

Generelt set bestemmes en persons søvnmønster af døgnrytmen. Det betyder, at timerne med søvn og vågenhed går i den ene eller den anden retning. Men ikke alle er vågne i solskinstimerne, og ikke alle sover, når det er mørkt.

En normal voksen bør sove mindst 7 timer i døgnet. Alligevel viste en undersøgelse, at nogle mennesker med en mutation i ADBR1-genet kan sove 6,5 timer uden nogen skadelig virkning.

Ligeledes har militæret og andre grupper forskellige mønstre, uden at der er tegn på, at det skulle være skadeligt. Faktisk rapporterer mange, at det giver dem mulighed for at bevare opmærksomheden og årvågenheden i en bedre tilstand.

Bifasisk og polyfasisk søvn: Hvad er bifasisk søvn?

Bifasisk søvn har at gøre med at sove i to forskellige perioder. Ifølge forskning fra 2016 var dette den fremherskende søvnform før den industrielle revolution i de fleste kulturer på planeten.

Der er optegnelser om, at det i flere vestlige samfund var almindeligt at sove i to forskellige faser, adskilt af en vågenperiode på en time. Denne periode blev brugt på at bede, fortolke drømme, være kreativ, have sex eller besøge naboer.

Thomas Wehr er forsker i disse fænomener og har gennemført en undersøgelse om emnet. Otte frivillige blev lukket inde i et rum i en måned. De havde 14 timers mørke hver dag.

Deres søvnmønstre begyndte at ændre sig, og til sidst antog de det bifasiske søvnmønster. Det vil sige, at de sov i 4 timer, vågnede i 2 eller 3 timer og derefter sov videre i yderligere 4 timer.

Smilende mand i seng
Søvnmønstre kan ikke altid betragtes som normale eller unormale. Det afhænger af kroppens reaktion på døgnrytmen.

Typer af bifasisk søvn

Der er flere måder at udøve bifasisk søvn på. Den mest almindelige måde er kendt som en middagslur, som stadig er meget almindelig i lande som Spanien og Grækenland. Generelt kan vi tale om tre typer bifasisk søvn:

 • En kort lur: 6 timers søvn om natten og en lur på 20 minutter midt på dagen.
 • En lang lur: 5 timers søvn om natten og en lang lur midt på dagen på mellem en time og halvanden time.
 • Radikal bifasisk: Dette består i at dele søvntiden i to. Generelt en periode på 4 timer efterfulgt af 2 eller 3 timers vågenhed og derefter yderligere 4 timers søvn.

Fordele og ulemper

Der er beviser for og imod bifasisk søvn. Korte og lange lure har vist sig at fremme hukommelse, indlæringsevne, årvågenhed og humør. Men de er måske ikke en god idé, hvis de påvirker nattesøvnen senere, især hos børn.

Når du ikke får nok søvn, eller din søvnkvalitet er dårlig, øger du sandsynligheden for lidelser som kognitive vanskeligheder, hjerte-kar-sygdomme, fedme og type 2-diabetes. Faktisk kan nogle søvnløshedsproblemer skyldes, at man forsøger at indarbejde monofasisk søvn hos mennesker, der har brug for bifasisk hvile.

Bifasisk og polyfasisk søvn: Hvad er polyfasisk søvn?

Polyfasisk søvn er mindre almindelig og indebærer, at man sover i mere end to segmenter om dagen. De fleste pattedyr har dette mønster, selvom primater er monofasiske.

Nogle mener, at optimal hvile kan opnås med denne tilstand. Andre ser derimod på det med skepsis.

Typer af polyfasisk søvn

Der findes flere typer af polyfasisk søvn. Mange mennesker skaber deres egne søvnsegmenteringer efter deres indfald eller bekvemmelighed. Der er dog tre, der er fremherskende:

 • Dymaxion-plan: Her tager man en lur på 30 minutter hver 6. time. Det giver i alt 2 timers lur om dagen. Det blev praktiseret af den amerikanske arkitekt Buckminster Fuller i 2 år, og læger bekræftede, at han var sund og rask.
 • Ubermans tidsplan: Det indebærer, at man tager en lur på 20 minutter hver 4. time, så man i alt sover 3 timer om dagen. Det er den mest rigide form for polyfasisk søvn.
 • Hvermandsplan: Det svarer til at tage en 3-timers søvnblok om natten med 3 lure på 20 minutter fordelt over hele dagen. Der er mange variationer i fordelingen af blokken og lurene.

Fordele og ulemper

Der findes ingen videnskabelige beviser for fordelene ved polyfasisk søvn. Der findes dog forskning udført med sømænd, som viser, at det er et godt alternativ til at undgå søvnmangel af eksterne årsager, såsom rejser eller krig.

Eksperter er enige om, at polyfasisk søvn kan forårsage effekter, der ligner dem ved søvnmangel. Det øger risikoen for lidelser som fedme, forhøjet blodtryk, depression, angst, psykose, hjertesygdomme, diabetes og obstruktiv apnø.

Træt kvinde i en seng
De valgte søvnmønstre kan føre til lidelser, hvis vi ikke tilpasser os, f.eks. hukommelsesproblemer.

At tilegne sig bifasisk og polyfasisk søvn

Mange mennesker rapporterer om fordele ved bifasisk og polyfasisk søvn. En ændring i søvnmønstrene bør dog ske med omtanke.

De fleste læger siger, at det er meget vigtigt at få de nødvendige timers søvn, selv om de er fordelt forskelligt. På dette område, som på så mange andre, kan der være store forskelle mellem folks behov.

Som en generel regel, hvis en person sover om natten uden afbrydelser, er der ingen grund til at forsøge at indføre bifasisk eller polyfasisk søvn. Hvis man derimod har svært ved at sove, kan det være en god idé at prøve disse modaliteter.

Tilpasningsfasen til de nye søvnmønstre varer normalt mellem 2 og 3 uger. Hvis man oplever ubehag, er det bedst at vende tilbage til det tidligere mønster. Når det gælder søvn, er der stadig meget at opdage. Den vigtigste indikator er, at man føler sig veludhvilet efter søvnen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Shi G, Xing L, Wu D, Bhattacharyya BJ, Jones CR, McMahon T, Chong SYC, Chen JA, Coppola G, Geschwind D, Krystal A, Ptáček LJ, Fu YH. A Rare Mutation of β1-Adrenergic Receptor Affects Sleep/Wake Behaviors. Neuron. 2019 Sep 25;103(6):1044-1055.e7. doi: 10.1016/j.neuron.2019.07.026. Epub 2019 Aug 28. PMID: 31473062; PMCID: PMC6763376.
 • Ekirch A. R. (2016). Segmented Sleep in Preindustrial Societies. Sleep, 39(3), 715–716. https://doi.org/10.5665/sleep.5558.
 • Brown, W. A., MD. (2020, 16 noviembre). Acknowledging Preindustrial Patterns of Sleep May Revolutionize Approach to Sleep Dysfunction. Psychiatric Times. https://www.psychiatrictimes.com/view/acknowledging-preindustrial-patterns-sleep-may-revolutionize-approach-sleep-dysfunction.
 • Filardi, M., Morini, S., & Plazzi, G. (2020). Pre-Race Sleep Management Strategy and Chronotype of Offshore Solo Sailors. Nature and science of sleep, 12, 263–269. https://doi.org/10.2147/NSS.S241162.
 • Pedemonte, M., & Velluti, R. A. (2005). La vigilia y el sueño.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.