Når penge er det eneste, man har

Hvad gør det godt at have millioner i banken, hvis man ikke har elskede at dele det og nyde det med? Man bliver nødt til at lære at prioritere og give alt hver sin plads
Når penge er det eneste, man har

Sidste ændring: 29 april, 2019

Der er ikke noget i vejen med at have penge. Det er dejligt, at have nok at leve for, og det er fedt at kunne forkæle sig selv. Men penge er ikke altid lig med lykke. I denne artikel vil vi snakke om når penge er det eneste, man har!

Penge kan nemt gå hen og blive en usund besættelse. Nogle mennesker har ikke andet end deres penge – deres liv er tomt for kærlighed, venskaber og samhørighed.

Mange drømme kræver penge, hvad enten det handler om at forfølge sin hobby eller rejse verden rundt. Nullerne på bankkontoen kan i sidste ende komme til at komme før alt andet.

Nogle mennesker mener, at penge kan købe lykke. Andre tror det stik modsatte. Lige meget hvilken side, du står på, beder vi dig tænke over dette spørgsmål et øjeblik.

Penge og de to sider af lykken

Der er stor kontrovers om hvorvidt penge kan købe lykke eller ej. Gør det os gladere at have mange ting, bo i et fedt hus eller komme ofte på ferie?

Penge kan købe lykke – men vi bliver ikke gladere desto flere ting, vi ejer

Dette er konklusionen på en nylig undersøgelse udført af the National Institute of Statistics i Storbritannien. Det er en spændende konklusion, der kræver lidt nærmere forklaring:

 • Ifølge denne undersøgelse, som blev udført over flere år med personer med høj indkomst, er lykke faktisk forbundet med at have være økonomisk velstillet.
 • Det er vigtigt for lykken, at man har nok til at betale husleje, mad, lån og andre lignende fornødenheder. På den anden side var det ikke forbundet med lykke at have flere huse, biler, uvurderlige antikgenstande eller jord.

Vi anbefaler, at du læser denne artikel efter “Når penge er det eneste, man har”:

8 vaner vi tror er sunde, men som ikke er det

Trygheden i pengene er især relevant, når vi står midt i en økonomisk krise.

Roen i hovedet følger med viden om, at man er “dækket ind”, hvis et problem eller et uheld skulle opstå. Den ro giver en større følelse af velvære. Men mange ejendele giver ikke ro eller lykke i sig selv.

Kvinde holder et egern

Ifølge psykologer kan penge ikke købe lykken

Nu til den anden side af sagen. Groucho Mar sagde engang, “Der er mange ting i livet, som er vigtigere end penge. Men de koster så meget!”

Det er sandt, at en stabil økonomi er lig med velvære og at dække sine egne og sin families behov. Men alligevel så er nøglen – som altid – balance.

Ifølge en undersøgelse udgivet af University of British Columbia kan penge ikke købe lykke af de følgende årsager:

 • Rigdom er ikke nødvendigvis lig med lykke. Rige mennesker kan sagtens være ulykkelige. Husk også, at sorg ikke er det modsatte af lykke. Man kan sagtens være ulykkelig uden at være ked af det hele tiden i ordets egentlige betydning.
 • For at forstå dette lidt bedre, så lad os se  på et simpelt eksempel. Overvej en milliardær. Han vågner op om morgenen uden alt for mange forpligtelser med det hovedsaglige mål om at have det sjovt og blive distraheret.
  Han planlægger en tur, holder en fest og inviterer et ton af mennesker, som han måske ikke engang kender. Det vil være en travl dag, hvor han ikke behøver tænke alt for meget. Og han vil måske ikke være ked af det. Uden tvivl vil det være sjovt, og han vil få grinet. Men det betyder ikke, han er lykkelig.

Læs også denne artikel efter “Når penge er det eneste, man har”:

7 vaner hos følelsesmæssigt intelligente mennesker

Personer, der hver dag leder efter en grund til ikke at være ked af det eller føle sig ensom, er ikke ligefrem lykkelige personer.

Som the University of British Columbia fandt ud af, og som psykologer også siger, er dette fordi, et flottere hus måske mindsker ens sorg i dagligdagen, men det vil ikke nødvendigvis bringe en lykke med sig. Lykke kommer, når man finder mening i livet. Det kommer ikke nødvendigvis, når man bare har det “sjovt”.

Fri kvinde - Naar penge er det eneste

Følelsesmæssig velvære afhænger ikke af penge

Penge kan gøre, at man kan spise godt, blive distraheret, have smukke, interessante og fantastiske ting… Men hvis man tror, at det vil give næring til ens hjerte, tager man fejl.

 • Lykken kommer, når man finder mening med livet og har forbindelse til sig selv og dem, man elsker.
 • Kærlighed kan ikke købes. Latteren fra ens barn kan ikke købes for penge. Og drømme og særlige øjeblikke delt med en ven eller sin partner vil ikke arbejde sammen med ens bankbog – dette kommer fra følelser, at give og modtage, kærlighed og oprigtighed.

Ingen kan benægte det faktum, at penge kan ændre ens liv til det bedre.

Men en lang række af nuller bag et tal vil aldrig kunne udfylde en tom sjæl. Ej heller vil det give den glæde og sindsro, som ydmyg personer, der stort set intet ejer, kan udvise på daglig basis.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dittmar H, Bond R, Hurst M, Kasser T. The relationship between materialism and personal well-being: A meta-analysis. J Pers Soc Psychol. 2014;
 • Martos T, Kopp MS. Life Goals and Well-Being: Does Financial Status Matter? Evidence from a Representative Hungarian Sample. Soc Indic Res. 2012;
 • Haworth J, Lewis S. Work, leisure and well-being. Br J Guid Couns. 2005;
 • Kushlev K, Dunn EW, Lucas RE. Higher Income Is Associated With Less Daily Sadness but not More Daily Happiness. Soc Psychol Personal Sci. 2015;

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.