Naturlige behandlinger mod urinsyre og gigt

For at undgå forhøjede niveauer af urinsyre, bør du drikke otte glas vand hver dag og spise mere frugt og grøntsager samt fuldkornsprodukter.
Naturlige behandlinger mod urinsyre og gigt

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Iblandt de mest almindelige symptomer på denne lidelse er stivhed, hævelse og smerter i leddene, især storetåen. Når dit urinsyreniveau er meget højt, kan det udløse gigt. I dagens artikel vil du lære nogle naturlige måder at behandle det på. I dette indlæg får du naturlige behandlinger mod urinsyre og gigt, læs mere nedenfor!

Er urinsyre din fjende?

Når man hører at urinsyre forårsager gigt, bliver det ofte stemplet som “dårligt” ligesom med meget stress, kolesterol og mere. Men problemet ligger i hvor meget du har af det, ikke dets tilstedeværelse i sig selv.

Urinsyre er et affaldsprodukt din krop producerer ud fra purin, et stof du indtager igennem føden (især kødprodukter). Når det er tilstede i de rette mængder, hjælper det din krop med at fungere korrekt, men for meget kan forårsage gigt, nærmere betegnet “hyperurikæmi”.

Når dette sker, dannes der en form for krystaller i leddene, som resulterer i gigt. Mennesker med store mængder utrinsyre lider ofte også af nyresten. Med andre ord, urinsyre kan være årsag til dannelsen af særlige aflejringer i visse dele af kroppen, hvilket forårsager sundhedsmæssige problemer. 

Urinsyre i storetaaen

Behandlinger mod urinsyre

Som du uden tvivl allerede har gættet, så kan en sundere kost hjælpe dig med at sænke urinsyreniveauet. Det er vigtigt, at du ændrer dine spisevaner, da mængden af urinsyre i din krop afhænger af, hvad du spiser. Derfor skal du undgå at spise:

 • Rødt kød
 • Alkoholiske genstande (især øl)
 • Sovser lavet på kødsaft
 • Sardiner
 • Ansjoser
 • Svampe
 • Raffineret sukker
 • Sødmælk
 • Pølser
 • Friturestegt mad og fast food

Du kan spise næsten alt andet, der ikke er på denne liste. Det anbefales dog, at du prøver at øge dit indtag af frugt og grøntsager, samt fuldkornsprodukter og korn (som hirse og amarant).

Glem heller ikke at du skal drikke en masse vand hver dag, så dine nyrer fungerer ordentligt og fjerner urinsyren igennem urinen. Ingen tvivl om at du allerede ved, hvor meget du skal drikke: otte glas om dagen.

Blåbær

Denne lille, lillaagtige frugt anbefales til en række af lidelser såsom:

 • Nyreproblemer
 • Urinvejsinfektioner
 • Sukkersyge
 • Forhøjet blodtryk

Blåbærsaft kan hjælpe med at fjerne urinsyre. For at lave det skal du bruge:

 • 1/4 kop blåbær
 • 1 liter vand

Kog blåbærrene i vandet i tre minutter og lad det køle en smule af. Si væsken fra og drik det i løbet af dagen. Husk, for at øge effekten, kan du spise blåblær om morgenen eller som dessert, enten med yoghurt, som juice, smoothie eller i frugtsalat.

Blaabaersmoothie

Behandlinger mod urinsyre og gigt: Sellerifrø 

Udover de mange andre egenskaber, så er disse små frø et naturligt diuretikum og anti-inflammatorisk middel, der hjælper med at mindske ledsmerter. Det er en god ide at indtage 500 mg om dagen, selvom det kan variere en smule fra person til person. Hvis du er gravid eller har kronisk eller alvorlige nyreproblemer, skal du undgå at indtage sellerifrø.

Kirsebær

Dette er en anden lille frugt med hundredvis af fordele. Kirsebær hjælper med at reducere ledsmerter og reducerer niveauet af urinsyre i blodet. Spis en håndfuld hver dag  eller tilsæt dem til dine opskrifter for at nyde godt af deres fordele.

Behandlinger mod urinsyre og gigt: Persille

Dette er en af de mest anvendte urter i køkkenet, og er også kendt for sine vanddrivende egenskaber. Det er fremragende for mennesker, der lider af gigt. Du kan tilføje persille til dine opskrifter for at give smag eller drikke det som en te (igen, det anbefales ikke til gravide kvinder, da det er blevet forbundet med abort).

Ingredienser

 • 2 spiseskefulde hakket persille (30 g)
 • 1 kop kogende vand (250 ml)

Tilberedning

Tilsæt persillen til det kogende vand og lad det simre i 5 minutter. Si væsken fra og drik. Du kan drikke det op til to gange om dagen og søde det med honning eller stevia, for smagens skyld.

Persille

Cayennepeber

Cayennepeber har adskillige anti-inflammatoriske egenskaber, så det er et godt valg, hvis du vil bekæmpe ledsmerter, når der er store mængder urinsyre tilstede. Husk kun at indtage små mængder, da det kan øge kropstemperaturen.

Lucerne

Denne plante fremmer din krops naturlige evne til at afgifte og fjerner også det “dårlige” kolesterol og urinsyren, der er tilstede i blodet. Du kan indtage lucerne som en te.

Ingredienser

 • 1 håndfuld lucerne
 • 1 kop vand

Tilberedning

Opvarm begge ingredienser i en kasserolle og lad det koge i tre minutter. Put låg på og fjern fra varmen i fem minutter. Si væsken fra, sød den for smagens skyld og drik. Drik ikke mere end to kopper om dagen.

Rødkløver

Denne plante har tusindvis af sundhedsmæssige fordele, og det forbedrer kroppens evne til at fjerne giftstoffer. Det er perfekt til mennesker med gigt, som gerne vil detoxe. Du kan også indtage det som en te.

Ingredienser

 • 2 spiseskefulde tørrede rødkløverblade (30 g)
 • 1 kop kogende vand

Tilberedning

Tilsæt bladene til det kogende vand og lad det trække i seks minutter. Si væsken fra, gør den sød, hvis du har lyst, og drik med det samme.

Har du prøvet disse behandlinger mod urinsyre og gigt?

Det kan interessere dig ...
Den bedste kost for leddegigt patienter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Den bedste kost for leddegigt patienter

Gigt kan være meget smertefuldt, og det er derfor vigtigt at gøre dit bedste for at lindre symptomerne. Her er den bedste kost for leddegigt patien...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Carvajal, C. (2016). El ácido úrico: de la gota y otros males. Medicina Legal de Costa Rica.

 • González, A. (2003). MANEJO DE LA GOTA : Revisión. Revista de Posgrado de La VIa Cátedra de Medicina.

 • Fernández, D. G., Londoño, J., Santos, P., Reyes, E., & Valle, R. (2009). TRATAMIENTO DE LA GOTA AGUDA. ReViSta.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.