5 almindelige grunde til forhøjet urinsyreniveau

Forhøjet urinsyre leder til et overskud i blodet, som nyrer ofte har svært ved at fjerne, hvilket kan lede til problemer. Men hvad er årsagerne?
5 almindelige grunde til forhøjet urinsyreniveau
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Forhøjet urinsyreniveau i blodet kaldes hyperurikæmi. For at vedligeholde et normalt niveau, skal du reducere dit indtag af bestemte fødevarer – fødevarer som er rige på puriner. Urinsyren udskilles igennem urinen eller igennem tarmene. Hvis dette ikke sker, hober det sig op i leddene og krystalliserer sig dér.

Det normale niveau af urinsyre er mellem 2,4 og 6,0 mg/dL for kvinder, og mellem 3,4 og 7,0 mg/dL for mænd.

Forhøjet urinsyrenivea kan være skadeligt for dit helbred. Det er vigtigt at holde sit urinsyre på det rigtige niveau eller at reducere det, hvis det er højere end det burde være.

Årsager til forhøjet urinsyreniveau

En tredjedel af den urinsyre der findes i kroppen, kommer fra føde- og drikkevarer som er rige på puriner. De to andre tredjedele bliver produceret af kroppen. Derfor er det vigtig at vide, hvad der forårsager forhøjet urinsyreniveau.

1. Dårlige kostvaner

Raa steak

Det er ikke den eneste grund til forhøjet urinsyreniveau, men det er en vigtig faktor, når man skal håndtere denne lidelse. Ved at indtage fødevarer som er rige på puriner, som kød, slagteaffald, fisk, pølser og burgere, produceres der højere niveauer af urinsyre. At indtage meget salt hjælper heller ikke på urinsyreniveauet.

Anbefalet læsning efter “5 almindelige grunde til forhøjet urinsyreniveau”:

Sådan kan du eliminere urinsyre med artiskok og citronvand

2. Raffineret sukker

Det kan også forværre dette problem, hvis man indtager sukkerholdige fødevarer, så som slik, søde kager, wienerbrød, sukkerholdige drikkevarer, processerede juicer eller chokolade.

Fødevarer som er rige på sukrose og fruktose kan forhøje dit urinsyreniveau. Det er bedst at undgå dem. Prøv at holde dig til en diæt baseret på frugt og grøntsager.

3. Indtagelse af alkohol

2 drinks med kirsebaer

Det kan skabe problemer med den hepatiske metaboliseringen af urinsyren, hvis man indtager alkohol. Dette forårsager en ophobning af alkoholen og en forhøjning af urinsyreniveauet. Dette kan have en negativ virkning på ens tarmflora og forårsage en reduktion af sunde bakterier i tarmsystemet.

4. Vanddrivende medicin

Denne type medicin forhøjer produktionen af urin  for at afhjælpe forhøjet blodtryk. Nyrerne fjerne mere vand, hvilket øger risikoen for forhøjet urinsyreniveau, fordi nyrerne ikke kan fjerne det hurtigt nok.

5. Fedme eller overvægt

Kvinde der maaler sin talje

Din vægt har indflydelse på risikoen for at udvikle gigt, som er en sygdom der forekommer, når urinsyre ophobes og krystalliserer i leddene.

Fedme, forhøjet blodtryk og diabetes øger produktionen af urinsyre i kroppen og fjerner det samtidig meget langsommere.

Kostanbefalinger der reducerer dit urinsyreniveau

Hvis dit urinsyreniveau kun er lidt for højt, kan det behandles ved an ændring af dine kostvaner.

Fødevarer der indeholder mange fibre kan nedsætte dit urinsyreniveau i blodet og fremmer bedre absorption i tarmene.

Fødevarer der indeholder mange fibre:

 • Havre
 • Spinat
 • Broccoli
 • Fødevarer der indeholder antioxidanter: bær, tomater, vindruer, sølvbeder.
 • Fuldkorn
 • Det anbefales at du spise mere fuldkorn og undgå raffinerede kulhydrater så som hvidt brød og slik. Disse fødevarer har lave ernæringsmæssige egenskaber.

Undgå fødevarer så som:

Sukkerknalder - forhoejet urinsyreniveau
 • Transfedtsyre
 • Sukker
 • Alkohol
 • Fedt øger triglycerider, som så afsættes i blodårerne, hvilket kan føre til hjerteanfald.
 • Bagværk indeholder også store mængder mættet fedt og anbefales derfor ikke.
 • Alkohol påvirker evnen til at fjerne urinsyre fra kroppen.
 • Du bør reducere dit indtag ad kød, kylling og fisk, da animalske proteiner øger risikoen for forhøjet urinsyreniveau i kroppen.

Læs også denne artikel efter “5 almindelige grunde til forhøjet urinsyreniveau”:

De 5 bedste teer til at reducere urinsyre

Andre gode råd

Hold dig hydreret: det er vigtigt at indtage mere væske, især i form af vand, for at fjerne urinsyre fra blodet igennem din urin. Vi anbefaler at du drikker 2 til 3 liter vand om dagen.

 • Undgå for meget salt, for at undgå væskeophobning.
 • Hold dig til en diæt baseret på frugt og grøntsager.
 • Reducer dit forbrug af rødt kød og pølser.
 • Undgå alkohol.
 • Motionér regelmæssigt for at opnå flere helbredsfordele og for at undgå problemer med dine led.
 • Prøv at hold en sund vægt.
 • Øg dit daglige indtag af vitamin C. Den anbefalede, daglige mængde er 500 mg for at afhjælpe forhøjet urinsyreniveau.
 • Tilføj te eller planteinfusioner så som padderok eller grønne nælder, som anbefales til reducering af urinsyre og forbedret nyrefunktion.
 • Det er altid vigtigt at du passer på dine kostvaner og motionerer, for at holde dig sund go rask.
Det kan interessere dig ...
7 måder at kontrollere højt blodsukker niveau
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 måder at kontrollere højt blodsukker niveau

Blodsukkerniveauet i hele verden er steget de seneste år. Leder du efter måder at kontrollere højt blodsukker niveau på, er du kommet til det rette...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Harris, M. D., Siegel, L. B., & Alloway, J. A. (1999). Gout and hyperuricemia. American Family Physician. http://doi.org/10.1177/089719009901200406
 • Villegas, R., Xiang, Y. B., Elasy, T., Xu, W. H., Cai, H., Cai, Q., … Shu, X. O. (2012). Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: The Shanghai Men’s Health Study. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. http://doi.org/10.1016/j.numecd.2010.07.012
 • Bomback, A. S., Derebail, V. K., Shoham, D. A., Anderson, C. A., Steffen, L. M., Rosamond, W. D., & Kshirsagar, A. V. (2010). Sugar-sweetened soda consumption, hyperuricemia, and kidney disease. Kidney International. http://doi.org/10.1038/ki.2009.500

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.