Fire naturlige midler mod strubebetændelse

Strubebetændelse er kendetegnet ved at forårsage hæshed, ondt i halsen og tør hoste. Det er normalt forårsaget af irritation af stemmebåndet eller infektioner. Kan man bekæmpe det med naturlige midler? Find ud af det i denne artikel!
Fire naturlige midler mod strubebetændelse
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 07 oktober, 2022

Naturlige midler mod strubebetændelse er behandlingsformer, som kan fungere som supplerende (sekundære) behandlinger af symptomerne på denne sygdom. Strubebetændelse er en betændelse af struben og stemmebåndet, der kan findes i den forreste del af halsen.

Det er forårsaget af overforbrug, irritation eller en infektion i området. Dets primære symptom er en forvrænget stemme eller hæshed, men det kan blandt andet også forårsage problemer med at synke, ondt i halsen, en tør hoste og en følelse af tørhed.

Generelt bliver tilfælde, der ikke er alvorlige, bedre af sig selv indenfor en uges tid. Det er dog vigtigt at prøve nogle naturlige midler, som hjælper med at lindre symptomerne. Ligeledes er det vigtigt at være opmærksom på mulige komplikationer, eftersom man kan få brug for at gå til lægen med det.

Fire naturlige midler mod strubebetændelse

Ifølge information fra Mayo Clinic kan strubebetændelse være akut, når det varer i kort tid. Det kan dog også være et kronisk problem, hvis det varer ved i en længere tidsperiode. I det sidstnævnte tilfælde skal man gå til en læge for at få udført andre tests, eftersom det kan indikere en lidelse, som endnu ikke er blevet diagnosticeret, men kræver mere pleje.

Tilfælde, der ikke er alvorlige, er som regel forårsaget af en gængs viral infektion eller for stor anstrengelse af stemmebåndet. På grund af det kan nogle naturlige midler hjælpe. I ethver tilfælde, hvis man har tvivl, skal man være sikker på, at man taler med en læge, før man afprøver midlerne. Lad os se på fire muligheder.

1. Frisk hvidløg med honning

Honning med hvidløg mod strubebetændelse

Frisk hvidløg med honning er et af de naturlige midler, man kan anvende til at bekæmpe strubebetændelse. Selvom der ikke er nogen beviser for, at denne kombination lindrer strubebetrændelse, er der individuelle studier, der viser dets fordele overfor infektioner og irritation.

En anmeldelse af studier udgivet i Avicenna Journal of Phytomedicine indikerer, at hvidløg har antibakterielle, anti-inflammatoriske og antivirale egenskaber, som kan være nyttige mod infektioner i luftvejene.

Samtidig siger kilder såsom Canadian Family Physicianat honning kan hjælpe med at lindre hoste hos børn over et år, hvilket også ville lindre symptomerne på strubebetændelse. Vær sikker på ikke at give det til babyer, der er under et år på grund af den lave immunitet over for bakterier såsom clostridium botulinum,  der kan forårsage botulisme hos babyer.

Sådan forberedes dette middel

2. At gurgle saltvand

Et traditionelt middel mod problemer med halsen såsom strubebetændelse er at gurgle saltvand. Ifølge populær litteratur er det en nyttig blanding til at mindske irritation. Som indikeret af National Health Service (NHS) er det dog ikke en god løsning til børn.

Sådan forberedes dette middel

 • Først tilføjes en halv teskefuld salt (2 gram) til et glas vand, hvorefter det omrøres godt.
 • Derefter gurgles det i to til tre minutter. Synk ikke blandingen.
 • Gentag denne behandling to gange om dagen.

3. Dampbad med eukalyptus

Et simpelt middel, som kan være nyttigt til at lindre strubebetændelse og dets symptomer, er at indånde damp med eukalyptus. Det er faktisk et middel, som også kan hjælpe med at lindre symptomer på forkølelse og influenza og ondt i halsen ifølge en anmeldelse udgivet i Flavor and Fragrance Journal.

Sådan forberedes dette middel

Dampbad med eukalyptus mod strubebetændelse

Du vil måske også synes om: Sådan behandler du bronkitis naturligt

4. At gurgle æblecidereddike

Blandinger med æblecidereddike har forskellige anvendelsesmuligheder indenfor traditionel medicin, selvom der er mangel på bevis for dets sikkerhed og effektivitet. Det er dog normalt sikkert at gurgle det, og det kan være nyttigt takket være de antimikrobielle egenskaber, som æblecidereddike har.

Sådan forberedes dette middel

 • Først hældes en spiseskefuld økologisk æblecidereddike i et glas med varmt vand.
 • Derefter gurgles blandingen i to til tre minutter, hvorefter det spyttes ud.
 • Anvend dette middel to gange om dagen, indtil du får det bedre.

Hvad kan ellers hjælpe med at behandle strubebetændelse?

Foruden de midler, vi har nævnt, er der andre ting, man kan gøre for at lindre strubebetændelse. Ifølge en artikel udgivet i National Center for Biotechnology Information kan disse indebære:

 • Lad dine stemme hvile og undgå overanstrengelse.
 • Undgå irriterende substanser såsom alkohol, tobak og koffein.
 • Øge dit indtag af væske.
 • Undgå krydrede og fede fødevarer.

Tag ikke antibiotika, uden din læge har ordineret dem.  Selvmedicinering kan være skadeligt for dit helbred.

Som det sidste er det vigtigt at understrege, at ethvert tegn på komplikationer bør blive behandlet af en professionel. Lægen er den eneste, som kan afgøre, om andre behandlinger er nødvendige. Hav det i baghovedet!

Det kan interessere dig ...
Kom dig hurtigere over halsbetændelse med fire husråd
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kom dig hurtigere over halsbetændelse med fire husråd

Halsbetændelse er en af de sygdomme, der er super irriterende at få. Her er fire husråd, der kan hjælpe dig med at komme dig hurtigere over halsbet...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
 • DeGeorge KC, Ring DJ, Dalrymple SN. Treatment of the Common Cold. Am Fam Physician. 2019 Sep 1;100(5):281-289.
 • Gao Y, Kuok KI, Jin Y, Wang R. Biomedical applications of Aloe vera. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(sup1):S244-S256. doi:10.1080/10408398.2018.1496320
 • Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014;60(12):1107–1110.
 • Gupta, G., & Mahajan, K. Acute Laryngitis. StatPearls Publishing. 2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534871/
 • Hubbert M, Sievers H, Lehnfeld R, Kehrl W. Efficacy and tolerability of a spray with Salvia officinalis in the treatment of acute pharyngitis – a randomised, double-blind, placebo-controlled study with adaptive design and interim analysis. Eur J Med Res. 2006 Jan 31;11(1):20-6.
 • McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006;20(8):619-633. doi:10.1002/ptr.1936
 • MayoClinic. Laringitis. 2022. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/laryngitis/symptoms-causes/syc-20374262
 • National Health Service. Laringitis. https://www.nhs.uk/conditions/laryngitis/
 • Ruiz A, Ruiz J, Brito m, Navarro R. Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Canarias médica y quirúrgica. 2012; 9(27): 42-50.
 • Ruiz Caubín, A. F., Ruiz Caballero, J. A., Brito Ojeda, M. E., & Navarro García, R. Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Universidad de las Palmas de Gran Canaria. 2012. Retrieved from https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/7903
 • Taheri, J. B., Azimi, S., Rafieian, N., & Zanjani, H. A. Herbs in dentistry: Herbs in dentistry. International Dental Journal, 2011: 61(6), 287–296. doi:10.1111/j.1875-595X.2011.00064.x
 • Villalobos J, Pacheo D, Ramos M. Las especies del género” Allium” con interés medicinal en Extremadura. Medicina naturista. 2008; 2(1): 3-8. 
 • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.