8 fødevarer du aldrig bør give din baby

En af alle forældres største bekymringer er, hvordan de korrekt ernærer deres barn. Husk at visse fødevarer er meget skadelige for en baby. Lær om dem i denne artikel.
8 fødevarer du aldrig bør give din baby

Sidste ændring: 30 januar, 2019

Listen over fødevarer, du aldrig bør give din baby, er typisk uvurderlig for nye forældre.

Når dit barn vokser op, vil du naturligvis tage dig af dem og beskytte dem. Den mest komplette og nærende mad, du kan give din baby, er modermælk.

Det er imidlertid også nødvendigt at indarbejde visse andre fødevarer i deres kost, og de afhænger af barnets vækststilstand.

Den ideelle alder for at starte denne supplerende kost er omkring seks måneders alderen. På dette tidspunkt er din baby i stand til at forblive siddende og fordøje andre fødevarer korrekt.

Generelt vil en babys kost normalt indeholde nogle enkle, lette retter som frugt- og grøntsagspuré. Du skal også overveje de fødevarer, som du aldrig bør give din baby, fordi de kunne være skadelige for deres helbred.

Fødevarer du aldrig bør give en baby under 1 år

Der er visse fødevarer, som du aldrig bør ernære en baby med. I dag deler vi denne liste med dig for at tjene som grundlag for dine måltidsplaner.

1. Sukker

Hvad må du give din baby?

De skadelige virkninger af at indtage for meget sukker er velkendte. Undgå at tilføje sukker til flasken eller andre drikkevarer, fordi du får dem kun til at spise sød mad.

En baby har endnu ikke fuldt udviklet deres gane, så de kan ikke skelne mellem søde eller intetsigende fødevarer.

  • Hvis du stadig vil forsøde dine barns måltider, skal du bruge moste bananer eller lidt modermælk for at undgå denne tidlige afhængighed.

2. Honning

Honning

Selv om det kan virke som et naturligt alternativ til at sødte din babys mad, er det ikke en god idé at erstatte sukker med honning.

Forbruget af honning hos børn under et år har været forbundet med botulisme (en tarmsygdom, der forårsager forstoppelse og kan gøre det svært at amme).

Se også: 9 ting der vil ske ved at spise honning dagligt

3. Salt

Salt

Som de to tidligere fødevarer bruges salt til at øge smagen af mad og det er en dårlig ide at føje til din barns kost, indtil de er mindst et år gammel, fordi det kan true deres nyres sundhed.

En babys nyrer er ikke tilstrækkeligt udviklede til at håndtere store mængder natrium. Du kan føje det til deres mad i moderation efter deres 1 års fødselsdag.

4. fisk og skaldyr

Fisk

Mens fisk anses for at være en meget sund proteinkilde, derfor anbefales det ikke til babyer. Nogle fiskearter er rige på kviksølv, hvilket kan påvirke barnets nervesystem alvorligt.

Det er også en dårlig ide at introducere dem til rejer, skaldyr og andre krebsdyr, fordi deres cadmiumindhold kan påvirke barnets udvikling og funktion af nyrerne negativt.

5. Fedtfattige mejeriprodukter

Mælkeprodukter

Mens almindelig mælk aldrig bør være en erstatning for modermælk, er det en god idé at give dit barn nogle sunde kilder til animalsk fedt. Disse omfatter varer som yoghurt og ost i moderation.

Du bør dog undgå at give din baby fedtfattige mejeriprodukter, fordi de har gennemgået en lang række processer for at fjerne fedt, og dette fedt er den afgørende kilde til vitaminer og kalorier.

Du kan være interesseret: Sukkerfrie desserter du bør prøve

6. Visse grøntsager

Spinat

Det er rigtigt, at dit barn skal spise grøntsager for at give deres kroppe de næringsstoffer og vitaminer, som de har brug for. Blandt de fødevarer, du aldrig bør give din baby, omfatter det også grøntsager som:

  • Sølvbede
  • Spinat
  • Tang

Disse grøntsager indeholder høje koncentrationer af nitrat, hvilket forårsager methemoglobinæmi, en tilstand kendetegnet ved en blålig misfarvning af huden. Det påvirker slimhinderne og reducerer mængden af ilt i blodbanen.

7. Koffeinholdige drikkevarer

Iskaffe

Nogle forældre er ikke klar over, hvor skadeligt det kan være at give koffeinholdige drikkevarer til en baby, så derfor har vi tilføjet dem til listen.

Kaffe, sodavand og te kan indeholde store mængder koffein og andre tilsætningsstoffer, der vil undertrykke absorberingen af jern og calcium. De er også direkte ansvarlige for over-stimulering af barnets nervesystem.

8. Nødder og færdigpakkede snacks

Mandler

Du bør aldrig give nødder til en baby under et år gammel, fordi de kan være en kvælningsfare. Disse produkter kan føjes til dit barns kost, når de er fem år eller ældre og kun under tilsyn.

Det er heller ikke en god idé at lade dem spise ting som kartoffelchips, bagværk og andre kommercielle produkter. Disse indeholder typisk store mængder sukker eller salt og andre tilsætningsstoffer, der kan skade din babys helbred.

Det er vigtigt, at du omhyggeligt kontrollerer de fødevarer, du giver dit barn, når de er meget unge. Når du begynder at tilføje faste fødevarer til deres kost, bør du være opmærksom på de virkninger, de har på deres helbred.

Hvis du er i tvivl, skal du først tale med en specialist. Glem ikke de tip, vi har delt i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mis NF., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism- why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.