Østrogen: Et essentielt hormon for kvinder

Substanserne, som vores kroppe producerer, er ansvarlige for ordentlig funktion af bestemte organer. Østrogen er nødvendigt for at have en sund og balanceret krop og sind.
Østrogen: Et essentielt hormon for kvinder

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hormorner er nøglen til at afbalancere vores humør især for kvinder. Folks humør, mentale velvære og generelle sundhed går hånd i hånd med hormoner, og for kvinder er østrogen et meget vigtigt hormon.

Østrogen

Østrogen er et af de vigtigste substanser, som den kvindelige krop producerer. Det er ansvarligt for brysternes vækst, menstruation, og at hofterne bliver bredere. Under puberteten stiger produktionen af det, hvilket stimulerer modning af livmoderen, endometrium, æggelederne og vagina.

Selvom både mænd og kvinder producerer østrogen naturligt, oplever kvinder effekterne af det under tre grundlæggende stadier: Pubertet, graviditet og overgangsalder.

Generelt er dette hormons primære ansvar at sikre kroppens ordentlige funktion til ægløsning og befrugtning. Det spiller også en rolle i andre processer såsom at kontrollere niveauet af kolesterol i blodet og forbrændingen af fedt.

Typer af østrogen

Østrogen er et steroid kønshormon, der udvindes af androgener. Der kan findes tre typer af østrogen i kroppen, som alle udfører endokrine funktioner. Alle tre typer handler på kerner i cellerne, som regulerer syntesen af protein.

  1. Østron får aromataseenzymet gennem syntesen af progesteron. Dets produktion finder sted i fedtvæv og æggestokkene.
  2. Østradiol får enzymet aromatase fra testosterin og findes i store mængder i kroppen i de frugtbare år.
  3. Til sidst er der østriol. Det bliver syntetiseret gennem androsteron og findes i store mængder under graviditet.

En af nøglerne til et sundt sind

Kvinde laver salat

Østrogen hjælper med at regulere mange livsnødvendige funktioner i kroppen. For eksempel har det en forebyggende effekt på cerebrovaskulære sygdomme. En anden af dens funktioner er, at det fungerer som en integreret del af “kommandocenteret” i den menneskelige krop.

Østrogen producerer disse fordele ved at facilitere en vedvarende strøm af både blod og glukose til hjernen. Det er grundlæggende for helbredet og ordentlig funktion af neuroner og bestemte neruotransmittere.

Østradiol og hjernen

Østradiol er det stærkeste østrogen hormon. Det har en livsnødvendig rolle i motorikken. Det er derudover relateret til hukommelse og læringsprocesser samt sensitivitet over for smerte.

Nogle specialister giver endda østradiol æren for evnen til at beskytte hjernen mod mulig skade forårsaget af sygdomme såsom alzheimers.

Andre fordele

Dette er ikke de eneste fordele, som dette hormon giver. De kvindelige kønshormoner, foruden at regulere den korrekte funktion af reproduktionscyklussen og at arbejde sammen med androgener for at stimulere libido, støtter de også udviklingen af sekundære kønsorganer.

Dette hormon hjælper også med at sænke blodtrykket og beskytte knogler på grund af optagelse af calcium. Det påvirker derudover også urinvejssystemets funktion på en positiv måde.

Under menstruation ændres niveauerne af østrogen meget. Det er det, der forårsager humørsvingingerne, som generelt er forbundet med menstruation. Nogle gængse karaktertræk forårsaget af dette inkluderer irritabilitet, søvnløshed, tab af kognitive evner og angst uden nogen åbenlyse årsager.

Find ud af mere: Tegn og symptomer på høje østrogenniveauer

Overgangsalder og østrogen

Kvinde taler med læge om østrogen

Når overgangsalderen begynderfalder produktionen af østrogen betydeligt, hvilket fører til store ændringer i kroppen.

Nogle gængse symptomer på overgangsalderen inkluderer tørhed i skeden, bemærkelsesværdige ændringer i humøret, ekstrem træthed, voldsom sveden og knogleskørhed. Risikoen for at lide af hjertekarsygdomme øges også.

Der er også bevis på, at overgangsalderen fører til tab af kollagen og calcium. Det er derfor, læger ofte anbefaler bestemte behandlinger til at modvirke disse symptomer i dette stadie i livet.

Vi anbefaler, at du læser: Gode råd til overgangsalderen

Overordnet set er en sund kost den bedste måde at regulere hormoner på. Dette og en personliggjort vedvarende motionsrutine er grundlæggende til at føre et sundt og balanceret liv.

Det kan interessere dig ...
9 symptomer på hormonel ubalance der kan ses
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 symptomer på hormonel ubalance der kan ses

Du kan opleve symptomer på hormonel ubalance, selv om du ikke er klar over det. Når alt kommer til alt, kan en hormonel ubalance ske lettere, end d...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.