Hedeture i overgangsalderen: Dette kan du gøre

Størstedelen af kvinder oplever hedeture i overgangsalderen. Dette er typisk på grund af hormonelle forandringer, der kendetegner dette stadie. I de fleste tilfælde mindskes hyppigheden og intensiteten af disse hedeture med alderen.
Hedeture i overgangsalderen: Dette kan du gøre

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hedeture i overgangsalderen er et gængst symptom for kvinder, som går igennem dette stadie i livet. Det er et ubehageligt symptom, som i mange tilfælde er tilstede i flere år, hvor det forårsager ubehag for de kvinder, der lider under dem.

Disse hedeture opstår ofte om natten. I dette tilfælde kan de påvirke kvaliteten af en persons søvn. Mange kvinder føler, at dette symptom påvirker deres daglige liv.

Ifølge flere videnskabelige studier, har bestemte etniticiteter tendens til at lide af hedeture i flere år end andre. Hvis hedeturene er milde, kræver de knap nok nogen behandling. Men når de er voldsomme, kræver de særlige forbehold.

Hedeture i overgangsalderen

Kvinde med vifte oplever hedeture i overgangsalderen

Hedeture i overgangsalderen er kendetegnet ved en pludselig følelse af varme i forskellige kropsdele. De bliver ofte værre om natten, hvor de forstyrrer søvnen.

Hedeture i overgangsalderen er den primære årsag til konsultation hos lægen i dette stadie. De begynder mest almindeligt som en pludselig følelse af varme, der begynder i ansigtet og brystet og derefter spreder sig til hele kroppen.

De varer som regel mellem to og fire minutter og opstå på et hvilket som helst tidspunkt uden varsel. Nogle kvinder sveder også og får kuldegysninger og ryster i slutningen af episoderne.

Andre kvinder oplever hjertebanken og en stærk fornemmelse af angst under hedetureSelvom de typisk opstår en eller to gange om dagen, er det muligt, at de opstår hyppigere, endda en gang i timen.

Det er gængst for disse hedeture at begynde at opstå i tiden før overgangsalderen. Efter menstruationen er stoppet, fortsætter de som regel i en gennemsnitlig periode på fem til syv år, selvom intensiteten af dem mindskes over årene. Nogle kvinder lider dog af dem i op til ti år.

Årsager til hedeture i overgangsalderen

Videnskaben kender ikke den præcise årsag til, hvorfor hedeture opstår i overgangsalderen. Det menes dog, at de er forårsaget af pludselige hormonelle ændringer, som opstår i dette stadie.  Sænkede østrogenniveauer får åbenbart hjernens vasomotoriske center til at opføre sig anderledes. Dette påvirker kroppens temperatur.

Eksperter har slået fast, at følelsesmæssigt stress påvirker intensiteten og hyppigheden af hedeture. Derudover har store måltider, indtag af alkohol og anvendelse af tobak en stor indflydelse på disse episoder.

Det estimeres, at 80% af kvinder har disse episoder i overgangsalderen. Kun en ud af fire kvinder lider dog af intense og hyppige hedeture. For andre er det et symptom, som går ubemærket hen eller kan blive håndteret ved at anvende en vifte.

Sådan kan du håndtere hedeture

Kvinde taler med læge

For at håndtere disse episoder, kan din læge anbefale ændringer i livsstilen samt medicin.

Behandling med medicin til håndtering af hedeture i overgangsalderen er hormonel. I nogle tilfælde ordinerer lægen hormonterapi, som består af at indtage østrogen. Denne type af behandling indebærer dog mulige risici, hvilket er grunden til, at hvert tilfælde bør evalueres nøje af en læge. Eksperter anbefaler ikke hormonterapi i mere end to år.

I andre tilfælde anbefaler eksperter terapi, der består af lavere doseringer af antidepressiva. De er dog ikke lige så effektive i at kontrollere voldsomme hedeture, som hormonterapi er. Ligeledes har antidepressiva flere bivirkninger, såsom svimmelhed, kvalme, tør mund, vægtøgning og mindsket seksuel lyst.

I nogle tilfælde kan læger ordinere antikonvulsiva for at lindre symptomer hos nogle kvinder. På det seneste er en procedure, der kaldes “stellate ganglion blokkere” blevet anvendt til de mest seriøse tilfælde. Denne procedure involverer at anvende anæstesi i flere nerver i nakken. Dets effektivitet er lovende, men ikke fuldstændig bevist.

Denne artikel vil måske interessere dig: 5 vigtige kostvalg for at tabe sig under overgangsalderen

Yderligere information

Hedeture i overgangsalderen behøver ikke nødvendigvis blive behandlet med medicin. I de fleste tilfælde er nogle hjemmemidler nok. De opstår sjældent i længere tid end forventet eller kræver særlig behandling.

Det er bedst at bevare en sund kost og undgå stærk mad. Kvinder bør også undgå kaffe, alkohol og meget fed mad. Det er sundt at tabe sig. Læger anbefaler desuden ikke anvendelse af tobak.

Ligeledes er det passende at bære let tøj at naturlige materialer og holde alle værelser godt ventilerede. Mange professionelle anbefaler vedvarende udøvelse af beroligende øvelser såsom yoga og tai chi, eftersom stress er en faktor, som forværrer hedeture.

Det kan interessere dig ...
Effektive naturmidler til at behandle overgangsalderens symptomer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Effektive naturmidler til at behandle overgangsalderens symptomer

I denne artikel vil vi vise dig alt, hvad du behøver at vide om at behandle overgangsalderens symptomer på, ved hjælp af naturmidler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Juliá, M. D., Ferrer, J., Allué, J., Bachiller, L. I., Beltrán, E., Cancelo, M. J., … & Mendoza, N. (2008). Posicionamiento de la Asociación Española para el Estudio de la Menopausia sobre el uso clínico de las isoflavonas en el climaterio. Progresos de obstetricia y ginecología, 51(3), 146-161.
  • Im EO. Ethnic differences in symptoms experienced during the menopausal transition. Health Care Women Int. 2009;30(4):339–355. doi:10.1080/07399330802695002
  • Morrow PK, Mattair DN, Hortobagyi GN. Hot flashes: a review of pathophysiology and treatment modalities. Oncologist. 2011;16(11):1658–1664. doi:10.1634/theoncologist.2011-0174
  • Freedman RR. Menopausal hot flashes: mechanisms, endocrinology, treatment. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014;142:115–120. doi:10.1016/j.jsbmb.2013.08.010
  • Lugo T, Tetrokalashvili M. Hot Flashes. [Updated 2019 Apr 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539827/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.