Opdag fordelene ved artiskokvand

Udover at fremme vægttab kan artiskokvand også forbedre funktionen af leveren, hvilket gør den meget gavnlig for personer med leverproblemer
Opdag fordelene ved artiskokvand

Sidste ændring: 26 august, 2022

Artiskokker er en grøntsag med et meget højt indhold af vitaminer, mineraler og antioksidanter, som er rigtig gode for ens helbred. Opdag fordelene ved artiskokvand, læs med her!

De er altid blevet betragtet som en medicinsk plante. Og  det er en af de mest fuldendte fødevarer set fra en næringsmæssig synsvinkel.

Det er blevet bevist, at disse grøntsager med atypisk udseende indeholder en betydelig mængde fibre, kulhydrater og proteiner samt en mindre mængde essentielle fedtsyrer.

Takket være dette er flere og flere personer verden rundt begyndt at vælge at spise artiskokker de seneste år især som et supplement til kostplaner for vægttab.

En anden fordel ved at spise artiskokker er, at det er en naturlig detoxning. Så når man spiser dem, kan det hjælpe med at fjerne skadelige toksiner, som kan forandre hvordan kroppens organer normalt fungerer.

I denne artikel vil vi dele nogle af de hovedsaglige fordele ved at spise artiskokker, som er forbundet med helbredet. Især fordelene ved artiskokvand, samt vil vi lære dig, hvordan man laver artiskokvand, så man drager mest muligt nytte af det.

Sænker blodsukkeret

Blodsukker maaling

En af de væsentligste stoffer i artiskokker er insulin. Hvilket er et kulhydrat, som metaboliseres meget langsomt i kroppen, så det hjæper med at omdanne sukker til energi.

Insulin hjælper også med at regulere insulinniveauet, hvilket forbedrer helbredet ved personer, som lider af type 2 diabetes.

Kontrollerer kolesteroltallet

Det høje indhold af fibre, C-vitamin og plantesteroler i artiskokker kan hjælpe med at sænke niveauet af dårlig kolesterol i blodet og samtidig fremme dannelsen af godt kolesterol.

Udover dette indeholder de også cinarina. Som er et stof, der stimulerer udskillelsen af galde for at støtte fordøjelsen af fedtstoffer og forebygge, at de ophobes i kroppen.

Artiskokker indeholder også flavonoider, som bekæmper betændelse og hjælper med at reducere ens risiko for at udvikle en kardiovaskulær sygdom.

Fremmer elimineringen af urinsyre

Ledsmerte i foden

Koffeinsyre og linolsyre kan hjælpe med at reducere niveauet af purin i blodet, hvilket med tiden forbedrer ens blodomløb og fremmer elimineringen af urinsyre.

Dette fungerer også som kraftigt vanddrivende ved at fjerne overskydende væske, som er trukket ind i vævene. Samtidig bekæmper det også betændelsessygdomme, såsom gigt og leddegigt.

Forbedrer leverens sundhed

Fordi de fremmer nedbrydningen af fedt, hjælper artiskokker med at beskytte leveren og forbedre dens overordnede funktion. Faktisk er de specielt anbefalet til personer, som lider af skrumpelever eller andre problemer med leveren.

Når du drikker artiskokvand fremmer det leverens restaurering og giver den de essentielle næringsstoffer. Som dette organ har brug for, for at kunne genoprette sig selv til sin optimale funktion.

Støtter fordøjelsen

Kvinde der holder sig for maven

Takket være deres høje indhold af fibre og vand, forbedrer artiskokker også ens fordøjelse. At spise artiskokker støtter kroppens optagelse af næringsstoffer og hjælper med at lindre typiske lidelser såsom forstuvninger og en ubalanceret pH.

De bekæmper hård mave ved at fremme regelmæssig afføring, og selvom dette måsker virker modstridende, er artiskokker også et fremragende middel mod diarre.

Vil du vide mere? Læs: Pas på din mave og undgå sygdomme

Sådan laver du artiskokvand

Artiskokvand

Selvom du måske kan finde utallige opskrifter på at tilberede og spise artiskokker. Så er en af de bedste måder at drage nytte af denne grøntsags mange fordele ved at lave en slags te. Dette bibeholder flest mulige af dets gavnlige egenskaber, og vigtigst af alt indeholder det meget få kalorier.

Det vigtigste er, at du vælger sunde artiskokker, hvor du skal være opmærksom på både størrelsen, bladene og knopperne, som bør være tydelige og meget grønne.

Ingredienser

 • 3 artiskokker af medium størrelse
 • 1 liter vand

Fremgangsmåde

 • Rens artiskokkerne grundigt, fjern stilkene og skær enderne af.
 • Tilsæt dem det kogende vand og lad dem koge i cirka 15 minutter.
 • Fjern gryden fra blusset og lad det stå og trække med låg på.

Sådan drikker man det

 • Drik en kop artiskokvand, før du spiser morgenmad og frokost.
 • Gentag dette hver dag i tre uger i træk, eller længere hvis du ønsker.
 • Du kan drikke artiskokvand varmt eller koldt.
 • Hvis du foretrækker at forberede det på forhånd, kan du gemme det i køleskabet i op til en uge.

Glem ikke!

 • Personer, som er overfølsomme over for artiskokker, bør være meget påpasselige med at drikke artiskokvand.
 • Det er ikke anbefalet for personer, der har nogen som helst type obstruktion eller problem forbundet med galdeblæren.
 • Drik ikke for meget, da det kan føre til luft i maven eller flatulens.
 • Hvis du på nuværende tidspunkt tager medicin, er det en god idé at tale med din læge først for at undgå mulige bivirkninger.

Når du tilføjer artiskokvand til din kost og følger de ovenstående anbefalinger, kan det hjælpe med at forbedre dit helbred og samtidig fremme vægttab.

Selvfølgelig bør du huske, at resultaterne ikke vil komme med det samme. Så du bliver nødt til at være konsekvent med at drikke det, før du vil begynde at kunne se og mærke forandringerne.

Det kan interessere dig ...
Fem artiskok opskrifter til fedtlever patienter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem artiskok opskrifter til fedtlever patienter

Artiskokker er en sund ingrediens, som du kan bruge i din madlavning. Her er fem lækre artiskok opskrifter, som du kan spise, hvis du har fedtlever...  • Lattanzio, V., Kroon, P. A., Linsalata, V., & Cardinali, A. (2009). Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2009.01.002
  • Llorach, R., Espín, J. C., Tomás-Barberán, F. A., & Ferreres, F. (2002). Artichoke (Cynara scolymus L.) Byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0200570
  • Ceccarelli, N., Curadi, M., Picciarelli, P., Martelloni, L., Sbrana, C., & Giovannetti, M. (2010). Globe artichoke as a functional food. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1007/s12349-010-0021-z

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.