10 orientalske indretningstips, som du kan anvende i dit hjem

Leder du efter et nyt, forfriskende udseende i dit hjem? Disse orientalske indretningstips er måske lige det, du leder efter!
10 orientalske indretningstips, som du kan anvende i dit hjem

Sidste ændring: 06 juni, 2023

I butikker, huse, lejligheder og mange andre steder ser vi ofte elementer af orientalsk indretning. Det er en meget moderne stil i dag, hvor der anvendes motiver inspireret af forskellige asiatiske kulturer. Derfor vil vi gerne dele nogle orientalske indretningstips.

Buddha-statuer, kinesiske vaser og porcelæn, kugleformede lamper og skillevægge er med til at formidle en idé om sindsro og ro under hensyntagen til nogle af feng shui-principperne.

Hvis du ønsker at opnå denne eksotiske og fængslende effekt, kan du læse videre og lære om vores nemme og praktiske orientalske indretningstips, som du kan anvende i dit hjem.

Hvordan er orientalsk indretning?

Når vi taler om orientalsk indretning, kan udtrykket virke lidt vagt, fordi det omfatter en stor mangfoldighed af kulturer. På den ene side er der landene med arabisk indflydelse i det, der er kendt som Mellemøsten, derefter Indien, men i Fjernøsten er Kina og Japan dominerende.

Uden at det skal aflede noget fra de andre, er det de sidstnævnte lande, der inspirerer mest til den stil, vi taler om. Frem for alt tager de hensyn til nogle af feng shui-principperne for indretning.

Der er dog stor variation inden for orientalsk indretning. Lad os med dette i baghovedet se på nogle af dets karakteristika, der er blevet tilpasset til Vesten:

 • Flere stilarter kan fusioneres eller forenes.
 • Målet er at skabe harmoni og ro og indbyder til afslapning.
 • Der kan observeres kontraster mellem elementer med kolde og varme farver.
 • Det indebærer dekorativ brug af elementer med symbolsk værdi eller endog åndelig betydning.
 • I nogle tilfælde er der en tendens til minimalisme, selv om der i andre tilfælde er en større overflod af elementer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Chester-sofaen: Hvorfor inkludere en i din indretning?

De bedste orientalske indretningstips til dit hjem

For at få en orientalsk indretning skal du ikke kun tænke på at inkorporere kinesiske eller japanske motiver. Du skal tage hensyn til visse principper med hensyn til møbler, farver og den overordnede harmoni i rummet.

1. Nøjsomhed og balance

I orientalsk indretning er målet at søge en harmonisk indretning. Det betyder ikke nødvendigvis, at man skal være minimalistisk, men man bør undgå overdrevne ornamenter.

Det er nødvendigt at gå efter nøgternhed og balance. Det er vigtigt at være opmærksom på fordelingen af dine møbler og elementer for at opretholde en sund visuel vægt. For at gøre dette er det nødvendigt at lege med former, størrelser og nuancer.

Det betyder naturligvis ikke altid, at man skal være strengt symmetrisk, men det betyder, at man skal være nøje. Alt skal have sin plads, samtidig med at der tages hensyn til funktionalitet såvel som æstetik.

Japansk indrettet stue repræsenterer orientalske indretningstips
Den japansk inspirerede orientalske stil er ren, og der er få genstande i rummene.

2. Orientalske indretningstips: Brug naturlige elementer

På den ene side anbefales det at bruge naturlige materialer frem for syntetiske. Det vil sige ingen plastik, men i stedet inddrage møbler af sten, træ, rispapir, silke eller bambus.

Disse har en symbolsk værdi af forbindelse med jorden. Desuden giver de en række muligheder for at opnå forskellige effekter i rummene, da de harmonerer meget godt med hinanden.

Desuden kan man tilføje en lille vandfontæne eller andre auditive elementer (lyden af et vandfald, brise) samt dufte for at få følelsen af, at vi er nedsænket i naturen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Det kinesiske appelsintræ eller kumquat: Ideelt til at dekorere dit hjem

3. Bløde toner med levende strejf

I forlængelse af det foregående punkt bruger orientalsk indretning toner fra naturen, især bløde toner, såsom beige og brun, der minder om sand eller træstammer. Nogle gange bruges grønt, der forbindes med vegetation.

Det er også almindeligt at bruge hvidt på vægge eller møbler. Men strejf af lysere farver, såsom rød og orange, kan anvendes for at skabe kontrast. Guld og bronze er meget karakteristiske til vaser eller statuer.

4. Belysning

Belysningen er diffus og har en tendens til at foretrække naturligt lys. Til dette formål anbefales det at placere rispapirspaneler.

Denne effekt søges også med lamper, for at skabe en atmosfære af større intimitet. Et karakteristisk element i den orientalske udsmykning er lampeskærme af ballontype, der er fremstillet af bambus og papir.

5. Lave møbler

Lavere møbler foretrækkes generelt i forhold til vestlig brug. Sædet på en typisk sofa er omkring 60 centimeter, mens en arabisk majli kun er 15 centimeter over jorden.

Selvfølgelig bør sofaborde være af en proportional højde. Og da møblerne ikke er særlig store, bidrager dette til at give indtrykket af, at rummene ser bredere ud.

På samme måde anvendes lave senge i soveværelset, der undertiden kun består af en måtte på gulvet. Selv om det siges, at det ikke er særlig godt at sove på gulvet, når det gælder ryg- og nakkesundhed.

Møblerne bør være lavet af træ (cedertræ eller teak). Lige linjer har en tendens til at være mere synlige, ligesom stærkt lakerede overflader. En silkepude bør ikke mangle.

6. Tæpper og tatamier

De tæpper, der anvendes i orientalsk indretning, er i overensstemmelse med den nøgterne karakter. Med andre ord afvises persiske eller tyrkiske mønstre. Der foretrækkes snarere minimalistiske designs med en enkelt nuance i beige eller jordfarver. På samme måde anvendes tatamier i stuen, spisestuen eller soveværelset.

7. Skydedøre

Skydedøre, som dem vi ser i film, kaldes shoji. De har den særlige egenskab, at de ikke kun er med til at spare plads, men også filtrerer lyset og skaber en behagelig atmosfære. De er lavet af træ og rispapir.

8. Orientalske indretningstips: En zenhave

En orientalsk indretning er ufuldstændig uden en zenhave. De er lavet med sand, grus og sten og udgør et ideelt rum til meditation og filosofisk refleksion.

Hvis du ikke har plads til en i fuld størrelse, er det muligt at anskaffe dig en miniature. Den fungerer således som et dekorativt element.

9. Pyntegenstande

Vi kan ikke undlade at nævne pyntegenstande som supplement til den orientalske indretning, hvoraf nogle er typiske for symbolikken i traditionelle japanske huse. Blandt de mest almindeligt anvendte er følgende:

 • Vaser: Der findes mange forskellige typer, f.eks. de hvide og blå i Ming-dynastiets stil eller de smukke satsuma-vaser med en overvægt af guld.
 • Malerier og gobeliner med de samme eller andre motiver, herunder kinesiske ideogrammer, yin og yang eller trigrammerne i I-Ching.
 • Små statuer: Det kan være Buddha, samurai, geishaer, miniature-pagoder eller den lille kat, der bevæger sin pote (maneki neko).
 • Lamper, lysestager og røgelsesbrændere.
Buddhastatue
Buddha-statuerne er placeret i den orientalske indretning med den tro, at de stimulerer stedets lykke.

10. Orientalske indretningstips: Andre idéer og anbefalinger

Når det gælder orientalsk indretning, findes der mange forskellige stilarter. Derfor kan vi læne os op ad en af dem eller foretrække særprægede elementer fra den ene kultur frem for den anden:

 • Den japanske stil er mere minimalistisk.
 • Kinesisk stil har normalt masser af rødt og lysegult.
 • Indretning i arabisk stil har en mere geometrisk tendens.
 • Hindu-stilen er ret farverig.

Det fjerne Østen i hjemmet

Indretning i en orientalsk stil kan være så enkelt som at placere et gobelin, noget porcelæn og nogle paneler. Det vil sige, at du ikke behøver at overbelaste dit rum med genstande. Der er snarere tale om en tendens, der er lidt tættere på minimalisme, selv om den stadig er eksotisk.

Hvis du derimod ikke kan eller vil ændre hele huset, er det muligt at indrette et lille rum til te. Du kan vælge et lavt bord og nogle smukke tekander og kopper. Glem ikke et tæppe ved indgangen. Det er en skik i de fleste orientalske kulturer at tage skoene af for at træde ind i rummet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Álvarez, J. (2008). Feng Shui: El Arte del diseño: creando armonía en el espacio y en el tiempo. Buenos Aires – Argentina, Ed. Kier.
 • Evraud, M., & Le Hardy, S. (2006). Cómo aplicar el Feng Shui: Claves para el hogar, el jardín, el trabajo, el amor y la amistad. Barcelona – España, Ed. Amat.
 • Falqui, R. (2014).  La simbologia negli interni delle case giapponesi tradizionali (Tesis de maestría). Universidad Politécnica, Valencia – España.
 • Lianhui, L., Shan, W., Jin, R. & Ding, X. (2022). Chinese decorative color based on improved AlexNet in interior decoration design. Hindawi. https://doi.org/10.1155/2022/2358905.
 • McGovern, S. (2016). The Ryôan-Ji zen garden: textual meanings in topographical form view all authors and affiliations. SAGE Journals, Volume 3(3). https://doi.org/10.1177/1470357204045787
 • Van Tonder, G., Lyons, M. & Ejima, Y. (2002). Visual structure of a Japanese Zen garden. Nature vol. 419, pp. 359–360.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.