Chester-sofaen: Hvorfor inkludere en i din indretning?

Chester-sofaen er et populært valg, når man overvejer en sofa til stuen eller andre rum, og det er der mange forskellige grunde til.
Chester-sofaen: Hvorfor inkludere en i din indretning?

Sidste ændring: 21 marts, 2023

Chester-sofaen er et populært valg, når man overvejer en sofa til stuen eller andre rum. Det er der mange forskellige grunde til. Vi vil gennemgå dem i detaljer.

Chester-sofaen: Oprindelse og karakteristika

Chester-sofaen betragtes som en klassiker inden for møbler. Det siges, at den er af engelsk oprindelse, og at dens skabelse skyldes en bestilling fra Earl of Chesterfield (1694-1773).

Denne adelsmand specificerede over for møbelsnedkeren, at møblet skulle tvinge personen til at sidde i en korrekt stilling. Der findes dog ingen pålidelig kilde til denne eller andre forklaringer.

Andre placerer dens oprindelse i det 19. århundrede.

Det står dog klart, at den begyndte at blive brugt i loungerne i mænds sociale klubber i det victorianske London. Kort efter blev den en fast bestanddel af det engelske højsamfunds hjem.

Derfra spredte den sig til de tidligere kolonier i det britiske imperium og derefter til resten af verden. Forskningen nævner dens anvendelse som et karakteristisk element i boligindretningen mellem 1870 og 1890 både i Europa og USA.

Hvad angår Chester-sofaens karakteristika, fremhæves følgende:

 • Den kan være med to eller tre sæder.
 • Armlæn og ryglæn er placeret i samme højde.
 • Ryglænet er besat med knapper (i begyndelsen var disse gyldne).
 • Den har capitoné: Den består af et stof og polstring, der sætter polstringen i form af diamanter.
 • Afhængigt af størrelsen har den fire til seks ben, der er lavet af træ eller nogle gange af metal.
 • Oprindeligt var den betrukket med læder, men i dag findes de i fløjl og en stor mangfoldighed af tekstiler.

Hvorfor bruge en Chester-sofa i indretningen?

Chester-sofaen er et af de mest kendte møbler, så meget at når ordet sofa nævnes, er det næsten uundgåeligt at tænke på denne. Nu vil vi se på årsagerne til denne præference, og hvilke fordele der er ved at bruge den i indretningen.

Brun lædersofa

1. Det er en klassiker

Med begrebet klassiker hentydes til det, der skaber klasse eller er værd at efterligne. På en måde gælder dette for Chester-sofaen. Faktisk er nogle andre modeller også blevet afledt af den.

2. Den går aldrig af mode

En anden betydning af klassisk har at gøre med det, som ikke går af mode, men som altid er gældende. Det er tidløst eller hører til forskellige epoker, ud over sin egen. Det sker med nogle musikstykker, med litterære værker samt med møbler.

3. Chester-sofaen er arketypen af sofaen

Designeren Jasper Morrison påpeger i sin bog Everything but the walls, at Chester-sofaen er ligesom symbolet på alle sofaer og på komfort i hjemmet.

4. Den har sin egen identitet

Hvis der er én ting, der kan siges om Chester-sofaen, er det, at dens design er umiskendeligt. Den gennemgående linje fra det ene armlæn til det andet samt ryglænet med knapperne er dens kendetegn.

Alle kan genkende den.

5. En Chester-sofa giver karakter til indretningen

På samme måde giver dette møbel rummet personlighed og får endda de andre elementer til at virke underordnede i forhold til dens indflydelse.

6. Chester-sofaen er nøgtern og elegant

Det er der ingen tvivl om. Det er et nøgternt og elegant møbel, som er et blikfang, der ikke behøver at være prangende eller have overflødige ornamenter.

7. Den giver et strejf af fornemhed

Af ovennævnte grunde får sofaens fornemme udseende rummet til at gennemsyre af majestætlighed, som om det var stuen i et aristokratisk palæ.

8. Den er funktionel

Men Chester-sofaen er ikke blot en pyntegenstand. Den opfylder fuldt ud den funktion, som den er designet til, nemlig at være et møbel, hvor en person kan blive siddende i et vist tidsrum.

Ifølge forskning udført på et universitet i Bulgarien, hvor man har analyseret modellen af forskellige møbler (herunder Chester-sofaen), har man fundet ud af, at designet er forblevet i sin grundform, netop på grund af dets funktionalitet.

9. Den tilpasser sig til andre stilarter

Selv om den har en meget markant personlighed, kan den endda fungere sammen med andre stilarter eller tendenser inden for indretning. Det spænder fra vintage til minimalisme.

10. Perfekt til stuen

I stuen er det centrale element normalt sofaen. Hvad kunne være bedre end en Chester med sin personlighed, omkring hvilken de andre elementer er arrangeret. Det ville endda give dig mulighed for at matche farven på væggene.

11. Fungerer i forskellige miljøer

Der er mange optimale rum til denne sofa. Uanset om det er i hjemmet eller på et kontor. Du kan også placere den på hjemmekontoret, i venteområder, inde i butikker og indkøbscentre.

12. Chester-sofaen: Flere størrelsesmuligheder

Selv om versionen med tre siddepladser er et stort møbel (2,10 meter), kan du vælge en med to, som er 1,66 meter, hvis du har lidt plads.

Der findes endda en lænestol på kun 90 centimeter med stilen.

13. Den er holdbar

Hvis et Chester-møbel bliver passet godt på og bevaret, kan det holde i mange år. Det bedste er, at jo ældre det bliver, jo mere værdifuldt bliver det. Det får et antikt præg, der passer godt til stilen.

14. Designopdateringer

Uden at opgive den klassiske Chester-sofas oprindelige essens blev der foretaget nogle designopdateringer både med hensyn til polstring og form. I den forbindelse er følgende variationer værd at nævne:

 • Armlændene er smallere og lettere.
 • De omfatter nu pletafvisende og allergivenlige materialer.
 • De findes ikke længere kun i den klassiske læderfarve, men også i beige, hvid, violet, rød og endda med pletter i forskellige farver, som en collage.
 • For dem, der kan lide den aristokratiske stil, er der en royal Chester, som bevarer knapperne og diamanterne, men med mere udsmykkede ben.
Chester-sofaen i en rød nuance

Hvad skal man overveje, når man køber en Chester-sofa?

Når du leder efter en Chester-sofa til dit hjem eller kontor, skal du overveje faktorer i forbindelse med både møbel og plads. Selv hvem der skal bruge den. Lad os se på det:

 • Prisen kan variere: Et læderbetræk er dyrere end stof eller kunstlæder.
 • Læder er bedst til et rum med mange mennesker (som f.eks. et kontor).
 • Til klubber, kontorer eller virksomheder er det bedre med nøgterne eller neutrale farver: Sorte og brune farver.
 • For nogle mennesker kan den oprejste stilling dog være ubehagelig.

Pleje af chester-sofaen

Hvis du ønsker at nyde din chester-sofa i længere tid, er der nogle plejeforanstaltninger, du bør tage hensyn til. Vær opmærksom på følgende:

 • Til trædelene, f.eks. benene, kan du bruge et poleringsmiddel, der ikke er for stærkt.
 • Det samme gælder for læder eller stof, når du beslutter dig for at støve møblet af.
 • Tag forholdsregler, når du flytter den: Du kan ikke kun skade sofaen, men også din ryg, da det er et tungt element.
 • Du bør overveje, at Chester-sofaer er til voksne. Derfor er de ikke helt børnesikre.
 • Du bør også passe på, at kæledyr, især katte, ikke kradser på møblet.
 • Som det sidste kan du, hvis de skal være væk hjemmefra i en periode eller ikke bruger den i et stykke tid, lægge et beskyttende betræk eller en foring på den.

Chester-sofaen: Et kulturelt ikon

Chester-sofaen er måske et af de mest berømte møbler i verden sammen med Louis XV-spiseborde og Chippendale-skriveborde og -konsoller. Den optræder ofte i magasiner, film og tv-serier (f.eks. Venner).

Nogle siger, at selv Sigmund Freud, psykoanalysens fader, havde en sådan sofa til sessioner med sine klienter. Det er dog ikke en umulig luksus. Og det er værd at investere i en lænestol af denne type for at nyde god læsning eller en film derhjemme.

Husk selvfølgelig, at du fra tid til anden bør rejse dig fra stolen og bevæge kroppen lidt. En stillesiddende livsstil er heller ikke særlig godt, heller ikke selvom du sidder i en Chester-sofa.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fernandes Queiroz,R. & Lima Bezerra , I. Do lar à passarela. Técnica capitonê aplicada em vestuario. Trilhas da educação profissional. Inovação e criatividade nas práticas pedagógicas do senac ceará, 2, 5-13.
 • Kent, A. M., Phipps, C., Schwarz, E. & Blasquez Cano, M. (2018). Fashion space and place: convergence of consumer experience. Nottingham Trent University.
 • López Soler, M. (2014). Maridaje de las artes decorativas: mueble y vestido en el estilo tapicero. Su valor como lenguaje y documento histórico. En Sauret, T., Rodríguez Ortega, N. & y Sánchez-Lafuente, R. Actas de las jornadas sobre Diseño de interiores y mobiliario. Aportaciones a su historia y estrategias de valoración (Pp. 347-359). Vicerrectorado de Investigación y Transferencia de la Universidad de Málaga.
 • Morrison, J. (2002). Everything but the walls. ‎Lars Müller Publishers.
 • Parvanova, A. (2013). Comparative analysis: bulgarian furniture from the early renaissance and world examples up to the present. Wood, Design & Technology, 2(1), 62-72.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.