7 tips til at forbedre akustikken i et rum

Den rigtige akustik giver en hyggelig og behagelig atmosfære. Så hvordan kan du forbedre akustikken i et rum? Lær hvordan med et par enkle tricks, der ikke kræver mange penge.
7 tips til at forbedre akustikken i et rum

Sidste ændring: 11 december, 2022

Et støjende rum er ubehageligt, men vi kan forbedre akustikken i et rum. Nogle gange er vi mere opmærksomme på design og indretning af vores hjem, mens vi glemmer vigtige detaljer i forbindelse med lydisolering.

Undervurder ikke lydkvaliteten i et rum, især ikke i de rum, hvor du gerne tilbringer mere tid: Køkkenet, soveværelset og stuen. Husk på, at udsættelse for intens støj kan forårsage akustiske traumer, ligesom udsættelse for lydforurening.

Ved at tilpasse og beskytte vores rum undgår vi lyde fra et rum til et andet, fra gaden, fra naboer eller maskiner. Det er altid en god idé at kende de alternativer, der findes på markedet til at løse lydisoleringsproblemer i dit hjem.

Hvad er akustikisolering?

At isolere akustisk er at dæmpe den støj, der kommer udefra, og forhindre, at den støj, der genereres inde i huset, trænger ud. Det består i at danne barrierer, der absorberer lydbølger, ved hjælp af materialer som pap, gips, stål og andre, der indeholder tilstrækkelig masse.

Det adskiller sig fra akustisk konditionering, idet sidstnævnte er baseret på at forbedre lydkvaliteten inde i rummet, så der ikke er noget ekko. Således vil samtaler, film eller lytning til musik blive mere behagelige og uden rumlen.

Med begge teknikker er målet at beskytte rummet og give ekstra komfort.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Sådan indretter du en have i en afslappet stil

Anbefalinger til forbedring af akustikken i et rum

Generelt er lofter, vægge og gulve flade, hvilket bidrager til ekko og efterklang, som kan måles ved hjælp af metoder som den, der er foreslået af laboratoriet for akustik og lyd Mario Guillermo Camín.

Det er som om, lyden ankommer sent, fordi den spreder sig i alle retninger, den finder. Men er det muligt at rette op på dette? Svaret er ja! I denne artikel lærer vi dig et par praktiske tricks, der kan udføres uden for store investeringer for at forbedre akustikken i et rum.

1. Dæk glasvinduer

Stue med store vinduer repræsenterer et behov for at forbedre akustikken i et rum

Når dine døre eller vinduer er af glas, skal du dække dem med gardiner eller tykt stof. Ud over at give et plus til indretningen bidrager de til at forbedre akustikken i et rum.

Husk, at glas udsender bølgevibrationer og påvirker lydklarheden, f.eks. når du spiller musik. En lignende effekt opstår med porcelæn, da det er dårligt absorberende og ender som reflektorer.

2. Brug tykke tæpper

I forlængelse af rådene om absorberende materialer er tæpper af tykt eller plysagtigt stof effektive, hvilket fastholder lyden og minimerer de forvrængninger, som gulvene frembringer.

3. Flyt møblerne

Hvert element i rummet spiller en afgørende rolle for akustikken. Den korrekte placering af møbler påvirker både efterklangen og den tid, det tager lyden at nå frem til ørerne.

Det gælder om at variere placeringen af genstande i rummet. Valget af de enkelte genstande er også nyttigt – f.eks. bør man vælge polstrede møbler eller træmøbler.

4. Anvend dekorative planter

Naturlige planter fordelt ud fremmer spredningen af den lyd, der passerer dem, idet de bryder bølgerne op, sender dem i forskellige retninger og forbedrer resonansen.

De fungerer også som lydspredere. Derudover pynter de og skaber stemning, samtidig med at de minimerer stress, og plejen af dem indebærer en form for distraktion.

5. Brug hylder og bogreoler

Disse udgør en ideel kombination for god akustik: Træ og papir. Begge kanaliserer udsendelse, transmission og modtagelse af bølger, der bevæger sig i et rum.

Overvej at bruge bogreoler i din indretning, da de er i stand til at afbalancere energien fra andre reflekterende genstande, reducere bølgernes intensitet og isolere rummet, så lydkvaliteten ikke forringes.

6. Prøv akustiske diffusorer for at forbedre akustikken i et rum

Diffusorer flytter lyden fra den højeste til den laveste koncentration, da de blødgør energien og doserer den i refleksioner, der kommer fra forskellige steder. Det gør bølgerne svagere og svagere, men de mister ikke kraft.

Vil du lave en nem hjemmelavet akustisk diffusor? Vi nævnte det ovenstående: Bogreoler!

7. Brug absorberende paneler

Deres formål er lydklarhed. De opsamler overskydende energi, der preller af på væggene. Skum, filt og tekstiler er typer af paneler, der er let tilgængelige i butikkerne.

En nem hjemmelavet måde at løse dette på er med et lærred, der ikke er blødgjort, og hvis øverste kant kan tilpasses som skumisolering.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Orientalsk chic: Den nye tendens inden for boligindretning

Materialer, der har indflydelse på at forbedre akustikken i et rum

Selvom alle byggematerialer har visse grundlæggende akustiske egenskaber, afhænger den bedste eller dårlige lydkvalitet af dem, der anvendes til hver type rum. Det er ikke det samme at implementere beton i en kirke som i opførelsen af et hus.

Formålene er forskellige, og derfor vil absorptionen af bølger i hvert miljø også være det. Det sker, at jo mere absorberende input er, jo mindre efterklang vil kunne mærkes. Følgende liste angiver de materialer, der er relateret til lydisolering.

Anbefalede materialer til at forbedre akustikken i et rum

  • Træfiber akustiske paneler.
  • Stenuld.
  • Akustisk skum.
  • Glasuld.

Ikke anbefalet

  • Glas.
  • Metal.
  • Marmor.
  • Synlig beton.
  • Pudset murværk.
  • Keramiske fliser.

For at kende lydabsorptionskoefficienten for byggematerialer kan visse tabeller bruges som reference, f.eks. dem, der tilbydes af Argentine Association of Computational Mechanics.

Kvinde sover med hovedtelefoner på

Hvad du altid bør have for at forbedre akustikken i et rum

Den vigtigste anbefaling for at forbedre akustikken i et rum, der allerede er bygget, er at være opmærksom på de materialer, der er valgt til indretningen. Det er nødvendigt, at de er bløde og porøse, da de giver en højere absorptionsgrad.

Disse forslag omfatter væg- eller loftstapet, tunge gardiner, tæpper og gulvtæpper. I tilfælde af tæpper reducerer de stødstøj, mens gardiner, der er bølgede, bryder lydbølgen og fungerer som en diffusor.

Malerierne i din stue bør være uden glas. Vælg oliemalerier i stedet for billeder indrammet i glas; husk, at glas er reflekterende og forlænger drønende lyde.

En omfordeling af elementerne i dine stuer er helt sikkert nok til at forbedre akustikken i et rum. Anvend ovenstående tips og oplev et hyggeligt rum, hvor I kan konversere i en gruppe uden at overhøre noget!

Det kan interessere dig ...
Akustikpaneler: Dekoration og funktionalitet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Akustikpaneler: Dekoration og funktionalitet

Ved at dekorere væggen eller loftet med akustikpaneler forbedres lydstyrken på en enkel måde og uden at påvirke rummets stil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.