Plastik versus. bambustandbørster: Fordele og ulemper

Bambustandbørster har vundet popularitet i den seneste tid. Vi fortæller dig i denne artikel, hvordan de adskiller sig fra plastiktandbørster.
Plastik versus. bambustandbørster: Fordele og ulemper
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 29 november, 2022

Der findes nu et bredt udvalg af redskaber til tandhygiejne. I butikkerne kan du finde de klassiske plasttandbørster eller de nye bambustandbørster. Sidstnævnte har vundet popularitet, fordi de anses for at være miljøvenlige.

Plasttandbørster har dog været den mest accepterede løsning. De mange forskellige designs, størrelser, farver og indikationer har gjort det muligt for alle at vælge det redskab, der passer bedst til deres mund og deres pengepung. Problemet er, at deres miljøpåvirkning ikke er blevet målt.

Da de skal udskiftes hver tredje måned, er de en stor kilde til affald. Som svar på dette er der blevet lanceret muligheder på markedet, der forsøger at reducere skaden, såsom bambustandbørster. Hvad skal du vide om dem? Vi fortæller dig mere om hver enkelt mulighed, deres fordele og ulemper.

Funktioner af plast- og bambustandbørster

Ved første øjekast er der stor forskel på plasttandbørster og bambustandbørster. Fremstillingsmaterialet, udseendet og emballagen af hver enkelt står i kontrast, når de sammenlignes. Derudover er der andre karakteristika, som ikke er synlige på købstidspunktet, men som også adskiller dem fra hinanden. Lad os se nærmere på dem.

Plasttandbørster

Plasttandbørster har været på supermarkedernes og apotekernes hylder i flere år. Med tiden er der dukket nye designs op – med forskellige former, størrelser og teksturer – som ikke kun passer til individuelle behov, men også til forskellige budgetter.

Det er faktisk en af deres største fordele. De er tilgængelige og lette at finde overalt. Desuden gør udviklingen af nye designs det muligt at anvende dem til specifikke funktioner eller tandproblemer.

De holder i ca. 3 måneder. Inden for denne periode – eller før, hvis børsterne forringes, eller hvis personen lider under andre omstændigheder – anbefales det at kassere og udskifte dem.

En kvinde børster tænder

Plasttandbørster er lette at anskaffe og tilpasse til forskellige behov.

Hvad er så deres ulempe?

Uden tvivl materialet, de er fremstillet af. Deres håndtag er fremstillet af PVC-plast, der stammer fra olie. Nogle gange indeholder de gummi. I mellemtiden er børsterne lavet af nylon. De er derfor et affaldsproblem. For ikke at tale om deres emballage, som også ofte er dækket af plastikemballage.

Disse plastmaterialer er mindst 75 år om at blive nedbrudt. Det kan dog tage mere end 400 år for dem at blive nedbrudt. Faktisk forsvinder de aldrig, da de nedbrydes til mikroplast, der er skadeligt for sundheden og miljøet.

Mange dyr, især havfugle og andre fugle, spiser disse mikroplaststoffer. Det samme gør mennesker. Og selv om der ikke er nogen præcise beviser for deres virkninger, peger alt på, at de kan føre til alvorlige sundhedsproblemer.

Det er rigtigt, at plastik og andre dele af tandbørster hver for sig kan genbruges. Det er dog nødvendigt at opdele disse komponenter. Men dette er på grund af den stærke binding, hvormed de er fremstillet, ikke altid muligt.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er fordelene ved genbrug af køretøjer?

Egenskaberne ved bambustandbørster

Bambustandbørster er for nylig opstået som et mere miljøvenligt alternativ i forhold til plastik. De har den samme effektivitet med hensyn til at fjerne bakteriel plak fra munden.

De har et modstandsdygtigt håndtag lavet af bambus, en af de planter med den højeste vækstrate i verden, hvilket gør det lettere at dyrke og bruge til fremstilling.

Med hensyn til børsterne er der forskellige muligheder. Der findes nogle kommercielle mærker, hvis børster stadig er fremstillet af nylon eller nylon kombineret med vegetabilske olier eller binchotan-kul. På den anden side gør bioplastiske børstehår børsten 100 % nedbrydelig.

På grund af fremstillingsmaterialet er dens største fordel, at den er bionedbrydelig. Den kan lægges i kompost for at blive integreret tilbage i jorden. Det tager således ca. 180 dage at nedbryde den. Meget mindre end de 75 til 400 år, som plastik tager.

I tilfælde af nylonbørster kan disse let fjernes fra håndtaget med henblik på genanvendelse. De skal fjernes med en pincet og lægges i den særlige affaldsbeholder til plast.

Præsentationen af bambusbørster til salg indeholder normalt heller ikke plast. De fås i en simpel papkasse, som også er biologisk nedbrydelig. Nogle mærker vælger at markedsføre dem i økologiske poser af 100 % bomuld.

Bambusbørster skal ligesom plastikbørster skiftes hver tredje måned. En af ulemperne er, at de er dyrere, så udskiftning af dem kan have en indvirkning på økonomien i hjemmet.

Nogle vigtige fakta om bambus

Brugen af bambus til tandbørster giver andre positive fordele for miljøet. Under sin vækst er denne plante i stand til at bruge store mængder kuldioxid (CO2), en af de gasser, der er ansvarlige for drivhuseffekten.

Desuden vokser denne plante meget hurtigt og behøver ikke at blive fældet for at blive brugt. Dens grene klippes blot af og spirer derefter frem igen. Bambusskuddene bliver siddende efter høst og når en moden størrelse efter et par måneder.

Der er således ikke behov for at genplante eller bruge kunstig vanding. Desuden gør tilstedeværelsen af naturligt forekommende antibakterielle stoffer i denne plante, at det ikke er nødvendigt at bruge gødning eller pesticider til dyrkning.

Det er værd at nævne, at nogle mærker bruger disse oplysninger om plantens antimikrobielle egenskaber til at reklamere. De hævder, at dette giver bambustandbørster større modstandsdygtighed over for bakterier i munden. Dette er dog ikke bevist.

Faktisk viste en undersøgelse, der sammenlignede Candida-retention på tandbørstehoveder af plast og bambus, at svampen spredte sig mere på bambustandbørster. Resultaterne er ikke betydelige for sundheden, men det er stadig en nyttig oplysning for at undgå vildledende reklame.

En anden ulempe ved at bruge bambus i tandbørster er, at bambus dyrkes i vilde skove i Kina. Der er derfor lang vej endnu, før dette materiale når ud til andre lande.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Lav en naturlig tandpasta og mundskyl af kokosolie

Pas på reklamer

På grund af befolkningens øgede interesse for at passe på planeten er der dukket flere økologiske alternativer op indenfor mundhygiejneprodukter. Men det er nødvendigt at have en vis viden for at undgå at falde for nogle reklamers bedrag.

For det er ikke alle mærker af bambustandbørster, der er helt miljøvenlige. Hvis du er på udkig efter et 100 % miljøvenligt alternativ, er der et par ting at overveje.

Materialet, som børstehårene er lavet af, er en faktor at overveje. Nylon i børstehovedet er ikke en helt miljøvenlig løsning, da det er et petroleumderivat. Som vi fortalte dig, er denne del af børsten ikke nedbrydelig. Det er affald, og du bør se efter den rigtige måde at genbruge det på.

Du bør kigge efter børster fremstillet af bioplast. Det er nye materialer baseret på naturlige polymerer, som opstår af miljøvenlige produkter uden brug af fossile brændstoffer. De er modstandsdygtige og alsidige som plast, men nedbrydelige.

Der er ikke mange muligheder på markedet, der anvender bioplast. Børster fremstillet af ricinusolie er et af de tilgængelige forslag, der anvendes af nogle mærker.

Et andet aspekt, der skal værdsættes, er de certificeringer, der garanterer sandheden af produktets og dets fremstillingers økologiske nulvirkning. Tilstedeværelsen af ordet “eco” eller den grønne farve i mærket er ikke garanti nok.

Det er også vigtigt at være opmærksom på produktets emballage. Der er ingen grund til at lede efter en økologisk tandbørste, hvis dens emballage er et affaldsproblem. Desuden bør den have oplysninger om dens sammensætning, da dette letter ansvarlig affaldshåndtering. I denne henseende skal du være forsigtig med mærker, der ikke giver disse oplysninger.

Bambustandbørster

Bambustandbørster skiller sig ud, fordi deres materiale er biologisk nedbrydeligt. Undgå dog nylonbørster.

Bambustandbørster vs. plasttandbørster: En nødvendig ændring

Både plast- og bambustandbørster er i stand til at desinficere munden ordentligt. Valget af den ene eller den anden sort afhænger af din munds behov, dit budget og dit engagement i at passe på planeten.

Leder du efter muligheder, der passer på din mund og samtidig hjælper planeten, er der i dag en mulighed. Små ændringer i vores dagligdag kan bidrage til at gøre os alle sammen lidt bedre stillet.

Det kan interessere dig ...
Hvad er bæredygtig og etisk mode, og hvordan kan du implementere det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er bæredygtig og etisk mode, og hvordan kan du implementere det?

Fast fashion er modstanderen af "bæredygtig og etisk mode". Find ud af, hvad det er, og hvordan man implementerer det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rodríguez González, R. (2021). Revisión exploratoria de la presencia de microplásticos en bebidas de consumo humano:¿ un potencial problema de salud a gran escala?.
 • Sarria-Villa, R. A., & Gallo-Corredor, J. A. (2016). La gran problemática ambiental de los residuos plásticos: Microplásticos. Journal de Ciencia e Ingeniería8(1), 21-27.
 • Mistry, K. A double-blind trial comparing the plaque removal ability of a bamboo toothbrush and a plastic toothbrush.
 • Avila Cotrina, S. (2021). Cepillo dental ecológico de bambú y eliminación del biofilm dental de los estudiantes de la Facultad de Odontología de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos.
 • Sarmiento Fadul, M. F. (2021). Carbón activado en productos de higiene dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Avaneethram, A. R., Peedikayil, F. C., Chandru, T. P., Kottayi, S., Aparna, T. P., & Ismail, S. (2021). Retention of Candida Species on Plastic and Bamboo Toothbrushes. A Comparative Study. Dentistry and Medical Research9(2), 73.
 • AlDhawi, R. Z., AlNaqa, N. H., Tashkandi, O. E., Gamal, A. T., AlShammery, H. F., & Eltom, S. M. (2020). Antimicrobial efficacy of charcoal vs. non-charcoal toothbrushes: A randomized controlled study. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry10(6), 719.
 • Thakur, A., Ganeshpurkar, A., & Jaiswal, A. (2020). Charcoal in dentistry. Natural Oral Care in Dental Therapy, 197-209.
 • Benavente Jiménez, M., & Padrón Ponce, R. (2021). Comparación de las expectativas y satisfacción de los usuarios de cepillos dentales eco-amigables versus de plástico (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña).
 • Ramos Munera, A. (2021). Exposición a microplásticos. Efectos sobre la salud y el medio ambiente.
 • Punyauppa-path, P. (2020). Microplastics: Origin, Environmental impact, Food and Beverage contamination and Management methods. Naresuan University Journal: Science and Technology (NUJST)28(2), 72-80.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.