Passer det, at ølgær kan øge muskelmassen?

Er det rigtigt, at indtagelse af ølgær kan øge muskelmassen? Det er det måske takket være indholdet af essentielle næringsstoffer.
Passer det, at ølgær kan øge muskelmassen?

Sidste ændring: 03 maj, 2023

Ølgær er en kvalitetsfødevare, der kan bidrage til at øge muskelmassen, hvis den indtages korrekt. Det skal tages i betragtning, at hypertrofiprocessen er betinget af flere faktorer, og at den tager tid.

Resultater opnås ikke fra den ene dag til den anden. Derudover vil det være nødvendigt at optimere kosten generelt. Det vil ikke være nok blot at inkludere et bestemt produkt.

Kosttilskud er toppen af pyramiden. De er gode til at forbedre præstationen og komme tættere på dine mål, når alt andet er sat rigtigt op. Ellers vil de kun være spild af penge. Derfor er det vigtigt at fokusere på rutinerne først.

Fordele ved ølgær

Først og fremmest skal det bemærkes, at ølgær er en kilde til forskellige vitaminer, bl.a. dem fra B-gruppen. Det giver også proteiner, selv om de har en lav biologisk værdi.

De mangler nogle essentielle aminosyrer og har en lav fordøjelighed. De bidrager dog til at supplere det daglige indtag. Det er vigtigt at opnå et tilstrækkeligt proteinindtag for at maksimere hypertrofi, hvilket fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrients.

Det skal bemærkes, at ølgær også indeholder antioxidanter. Et overdrevent forbrug af disse elementer ved træning er ikke positivt. De kan hæmme cellekommunikation og blokere væksten af mager masse.

Et moderat indtag vil dog være nøglen til at undgå muskelskader og optimere restitutionen. Dette bekræftes af en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health.

Afslutningsvis er det vigtigt at understrege behovet for at øge kalorieindtaget i din kost for at opnå hypertrofi. Ellers vil du ikke kunne opleve en tilvækst af magert væv.

Ølgær kan hjælpe, især når det kombineres med andre næringsstoffer og kalorietætte fødevarer. Det er dog ikke tilrådeligt at overdrive mængden for at undgå en overdreven stigning i fedtvægt, hvilket ikke ville være en god ting.

En mand styrketræner

Hvordan kan ølgær indtages?

Der er flere måder at indtage ølgær på. Den mest almindelige er at købe det på apoteker eller i specialforretninger i form af kapsler.

De kan indeholde andre næringsstoffer, f.eks. jern eller zink. Det afhænger lidt af den formulering, som det enkelte firma anvender.

Det, man i disse tilfælde bør gøre, er at følge producentens anvisninger for at undgå et overskud af visse elementer, som det er tilfældet med C-vitamin. Det har vist sig at forbedre immunfunktionen, men i meget store mængder vil det blokere tilpasningen til træning.

På den anden side er det muligt at finde ølgær i pulverform. Dette er normalt billigere, så det er det foretrukne valg for mange.

Det kan kombineres med fødevarer som yoghurt eller rørt flødeost. Det kan endda tilsættes til kaffe eller mælk. Det fungerer også sammen med juice. Som i det foregående tilfælde er det vigtigt at overholde producentens anbefalinger.

Generelt er det ikke en god idé at tage mere end 3-4 gram ølgær om dagen, fordelt over flere portioner. Vi skal undgå at blokere muskulære tilpasninger. Når man planlægger hypertrofi, er det mest hensigtsmæssige en langsom progression, der forhindrer dannelsen af fedtmasse.

Som det sidste skal det bemærkes, at denne type produkt altid skal købes i specialforretninger. Det er afgørende, at de har certifikater eller segl, der garanterer deres renhed og kvalitet samt fraværet af dopingstoffer. Dette er mere vigtigt i tilfælde af eliteatleter.

Mand køber kosttilskud i butik, da han har hørt, at ølgær kan øge muskelmassen

Indtagelse af ølgær kan øge muskelmassen

Ølgær kan indgå regelmæssigt i kosten med henblik på at øge muskelmassen. Det vil ikke være et revolutionerende element for hypertrofi, men det vil hjælpe, hvis der er taget hånd om resten af de relevante processer.

Husk, at det vil være afgørende for succes i løbet af månederne at sikre, at proteinbehovet opfyldes, og at opbygge en hyperkalorisk ramme. Glem heller ikke at give søvnen den opmærksomhed, den fortjener.

Mindst 8 timers søvn om natten er nødvendig, for at restitutions- og tilpasningsprocesserne kan foregå effektivt. Ellers kan hormonproduktionen og den endogene proteinsyntese blive ændret, hvilket går helt imod det mål, vi sigter mod.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Deldicque L. Protein Intake and Exercise-Induced Skeletal Muscle Hypertrophy: An Update. Nutrients. 2020;12(7):2023. Published 2020 Jul 7. doi:10.3390/nu12072023
  • Higgins MR, Izadi A, Kaviani M. Antioxidants and Exercise Performance: With a Focus on Vitamin E and C Supplementation. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(22):8452. Published 2020 Nov 15. doi:10.3390/ijerph17228452
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.