De 8 sundhedsmæssige konsekvenser af at sove dårligt

Det påvirker os fysisk og psykisk, når vi ikke sover godt. En god søvn er forbundet med en længere forventet levetid.
De 8 sundhedsmæssige konsekvenser af at sove dårligt

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det gør os ikke kun trætte og gnavne at sove dårligt, men det gør det også svært at udføre en række ting. Hvis vi ikke får nok søvn, så vil det være svært at udføre visse aktiviteter, koncentrere os, tænke klart og endda styre vores tanker og følelser.

Som vi vil se i denne artikel, inkluderer konsekvenserne af at sove dårligt mere end træthed og den typiske hovedpine, som det medfører.

Videnskabelige undersøgelser giver i stigende grad flere og flere beviser for, at det i høj grad kan påvirke velvære at sove dårligt. Derfor skal vi lægge vægt på en god nattesøvn og ikke forkorte den mere end nødvendigt. Dit mål bør altid være at få en god søvn, som ikke kun giver hvile, men også sundhed.

Vigtigheden af en god nats søvn

En person bør sove mellem 7 og 8 timer om dagen for at opretholde en optimal fysisk, følelsesmæssig og mental tilstand. Ændringer i nutidens livsstil har imidlertid ført til et betydeligt fald i søvnkvaliteten og det ideelle antal timer.

Folk prioriterer ofte ikke deres nattesøvn højt, fordi de har en idé om, at de ved at sove mindre “udnytter deres tid bedre” og “er mere effektive” i deres aktiviteter. Før eller senere vil manglende søvn imidlertid skade vores helbred.

Konsekvenserne af at sove dårligt

Ifølge en undersøgelse med titlen “Effects of acute and chronic sleep deprivation ” kan konsekvenserne af dårlig søvn mærkes på forskellige måder. Lad os se på dem.

Overspisning, angst og fedme

Eksempel på overspisning

Manglende søvn er forbundet med et overdrevet ønske om at spise, især i aftentimerne, hvor stofskiftet bliver langsommere. Desuden ændrer hormoner som ghrelin og leptin, der regulerer appetitten, deres niveauer betydeligt.

Når vi ikke får nok søvn, har vi også en tendens til at få mere lyst til fastfood, selv når vi egentlig ikke føler os sultne. På grund af dette øger vi vores indtag af kalorier og kulhydrater, hvilket får os til at tage lettere på i vægt.

Svækkelse af immunsystemet

Når vi ikke får en genoprettende søvn, bliver immunforsvaret svækket. Som følge heraf vil vores forsvar blive dårligere, og vi vil være mere tilbøjelige til at lide af influenza, forkølelse og luftvejsinfektioner. Derfor vil dårlig søvn betyde, at vi lettere bliver syge.

Ringere udseende

Der er ingen tvivl om, at en god nats søvn er nøglen til at se bedre ud fysisk og holde sig i form. Når vi ikke sover godt, ser vi faktisk mere slappe, udmattede og endnu ældre ud, end vi egentlig burde.

I det lange løb efterlader det mærker på huden at sove dårligt, især i ansigtet. Desuden kan det være årsag til for tidlig aldring. Af netop denne grund må du ikke lade de 7-8 timers hvile om dagen gå spildt.

Læs vores anbefalede artikel: Råd til at håndtere aldring

Ukontrollerede følelser som konsekvens af at sove dårligt

Syg kvinde på sofa

Ifølge videnskabelig litteratur er de følelsesmæssige områder i hjernen mere aktive, når vi sover dårligt. Der kan være tale om en stigning på op til 60 %.

Det får os til at få flere ukontrollerede og uhensigtsmæssige reaktioner. Som følge heraf kan dette hindre vores familie- og sociale liv og føre til ændringer i nervesystemet.

Kognitiv og cerebral forringelse

Blot én nat uden søvn kan føre til svækkelse og tab af hjernevæv. Dette beregnes ud fra blodets indhold af to hjernemolekyler, som normalt stiger, når der er en hjerneskade.

Manglende hvile og dårlig søvn påvirker vores koncentrationsevne og gør os mere glemsomme og fraværende. Til gengæld kan dette problem påvirke indlæringsevnen og fastholdelse af viden.

Afslutningsvis kan dårlig søvn og dårlige søvnvaner på lang sigt øge risikoen for at få et slagtilfælde. Dette gælder især for voksne og ældre.

Øget risiko for kræft som følge af at sove dårligt

Selv om det kan virke uden sammenhæng, har folk, der sover dårligt, faktisk en øget risiko for kolorektalpolypper. Disse kan med tiden blive ondartede.

Som det fremgår af denne undersøgelse, øges risikoen for at lide af denne sygdom med problemer med søvnløshed. Desuden nævnes også prostatakræft og brystkræft.

En øget risiko for at komme ud for en ulykke

Personer, der ikke får mindst 6 timers søvn om dagen, tredobler risikoen for at komme ud for en ulykke i deres bil, fordi de føler sig søvnige og trætte bag rattet. Årsagen skulle være problemer med øjenkoordinationen.

Det skal bemærkes, at selv om du ikke ejer nogen form for køretøj, kan du stadig være udsat for andre typer ulykker, fordi du vil være langsommere og mere klodset.

Øget risiko for hjertesygdomme og kortere levetid

Mangel på god søvn er forbundet med øget forhøjet blodtryk, tilstoppede arterier og hjerteproblemer. Derfor kræver en god hjerte-kar-sundhed god hvile.

Som vi har set, er god søvn synonymt med livskvalitet og velvære. Mennesker, der sover mindre end 7-8 timer om dagen, har større risiko for at dø i en tidlig alder sammenlignet med dem, der altid forsøger at få en god nats søvn og opretholde en sund livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kripke, D. F., Garfinkel, L., Wingard, D. L., Klauber, M. R., & Marler, M. R. (2002). Mortality associated with sleep duration and insomnia. Archives of General Psychiatry. https://doi.org/10.1001/archpsyc.59.2.131
  • Wu, M. P., Lin, H. J., Weng, S. F., Ho, C. H., Wang, J. J., & Hsu, Y. W. (2014). Insomnia subtypes and the subsequent risks of stroke: Report from a nationally representative cohort. Stroke. https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.113.003675
  • Szklo-Coxe, M., Young, T., Peppard, P. E., Finn, L. A., & Benca, R. M. (2010). Prospective associations of insomnia markers and symptoms with depression. American Journal of Epidemiology. https://doi.org/10.1093/aje/kwp454

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.