Plantebaseret yoghurt: Alt, hvad du behøver at vide

Vi vil vise dig de vigtigste fordele og ulemper ved plantebaseret yoghurt. De er normalt fremstillet af soja- eller havredrik.
Plantebaseret yoghurt: Alt, hvad du behøver at vide
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 22 december, 2022

I de seneste år er plantebaseret yoghurt blevet mere og mere tilgængeligt som et alternativ til traditionelle mejeriprodukter. Selv om det kan være et godt alternativ, er næringsværdien meget forskellig fra de klassiske versioner, som vi alle er vant til. Vi vil vise dig de vigtigste forskelle og fordelene ved denne type fødevarer.

Før vi begynder, skal vi understrege, at tilstedeværelsen af mejeriprodukter i kosten anbefales for at opretholde en god sundhedstilstand. Frem for alt fermenterede mejeriprodukter. De indeholder levende bakterier, som er positive for fordøjelseskanalen.

Hvad er plantebaseret yoghurt?

Plantebaseret yoghurt er en række produkter, der efterligner traditionel yoghurt i konsistens og smag, men som ikke er fremstillet af animalsk mælk. Derfor er de velegnede til veganere.

Generelt er de fremstillet af soja-, mandel- eller kokosdrik, selv om de ikke gennemgår en gæringsproces. De tilføjer forskellige typer tilsætningsstoffer for at forbedre konsistensen.

Det er vigtigt at bemærke, at denne type yoghurt ikke indeholder laktose eller galaktose, så fordøjeligheden er god, og de er en mulighed at tage i betragtning for dem, der er intolerante. De indeholder heller ikke fedtstoffer, langt mindre af trans-typen.

Kalorieindholdet er moderat. De kan indgå i forbindelse med en hypokalorisk diæt med henblik på at tabe sig.

Kokosmælk i flaske

Fordele ved plantebaseret yoghurt

Blandt de vigtigste fordele ved plantebaseret yoghurt kan vi fremhæve det lave energiindhold og evnen til at skabe mæthed. På grund af dette kan de indføres i enhver kost. På mellemlang sigt gør det en forskel, da det vil gøre det nemmere at inkludere dette produkt i kosten.

På den anden side er denne type yoghurt i stand til at levere kvalitetsmineraler, såsom calcium. Niveauet vil være lavere end i animalsk yoghurt, men det er der. Det skal dog sikres, at der ikke er D-vitaminmangel i kroppen.

Visse baser, der anvendes til plantebaseret yoghurt, har påvist visse specifikke fordele. Det er tilfældet med sojadrikke, som kan bidrage til at kontrollere triglyceriderne i blodet.

På den anden side kan betaglucaner fra havre, som undertiden anvendes som basis for plantebaseret yoghurt, have en virkning på at reducere det dårlige kolesterol eller LDL. De samme stoffer undersøges stadig for at fastslå, om de bidrager til at forebygge insulinresistens.

Ulemper ved plantebaseret yoghurt

På trods af de ovennævnte fordele er det sandt, at plantebaseret yoghurt har flere ulemper i forhold til yoghurt af animalsk oprindelse. De indeholder f.eks. ikke probiotika.

Denne type levende bakterier har vist sig at være meget positive for tarmfunktionen og den generelle sundhed. De forbedrer fordøjelsesprocesserne og optagelsen af næringsstoffer.

Det er dog også rigtigt, at flere kommercielle mærker af plantebaseret yoghurt beriger drikken med bakteriekulturer. Disse tilsætningsstoffer kunne løse det naturlige underskud på dette område. Den teknologiske forskning i denne henseende er lovende.

Tilstedeværelsen af proteiner er også lavere. Desuden er de ikke af høj biologisk værdi, da de ikke har alle de essentielle aminosyrer eller en god fordøjelighedsscore. De hjælper med at dække det daglige behov, men de er ikke en god primær kilde.

Afslutningsvis er de heller ikke sammenlignelige med hensyn til tilstedeværelsen af mikronæringsstoffer. De kan hjælpe med at dække behovene, men de animalske produkter indeholder langt flere vitaminer og mineraler.

Plantebaseret yoghurt

Et mindre næringsrigt alternativ

Plantebaseret yoghurt er et mindre næringsrigt alternativ til animalsk yoghurt. Men det kan give mening at inkludere det i kosten, når målet er at forbedre mæthedsfornemmelsen.

Det er også tilfældet, når de originale ikke tolereres på grund af problemer med laktose eller allergi over for komælksproteiner. Der er endda mulighed for at bruge dem som ingredienser i forskellige kulinariske tilberedninger.

Det anses for afgørende at dække protein- og calciumbehovet for at mindske risikoen for osteoporose. Selv om traditionelle mejeriprodukter stærkt anbefales, kan et tilskud med vegetabilske produkter dække en del af det daglige behov. Det vil dog ikke være tilstrækkeligt at anvende dem alene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060
  • Abbasi, Nazanin N., et al. “Oat β-glucan depresses SGLT1-and GLUT2-mediated glucose transport in intestinal epithelial cells (IEC-6).” Nutrition Research 36.6 (2016): 541-552.
  • Sánchez B, Delgado S, Blanco-Míguez A, Lourenço A, Gueimonde M, Margolles A. Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Mol Nutr Food Res. 2017;61(1):10.1002/mnfr.201600240. doi:10.1002/mnfr.201600240
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Pérez, Neus Bernat. Desarrollo, caracterización y optimización de productos fermentados a base de licuados vegetales como alternativa a los yogures convencionales. Diss. Universitat Politècnica de València, 2013.
  • Shen, Xiao Li, et al. “Effect of oat β-glucan intake on glycaemic control and insulin sensitivity of diabetic patients: a meta-analysis of randomized controlled trials.” Nutrients 8.1 (2016): 39.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.