5 reaktionsmønstre hos meget sensitive mennesker

Er du en meget følsom person? Har du været omkring en? For at forstå meget følsomme mennesker, så prøv at sætte dig selv i deres sko. Døm dem ikke, hvis du ikke kan se verden fra deres synspunkt.
5 reaktionsmønstre hos meget sensitive mennesker

Sidste ændring: 09 august, 2022

I dagens indlæg bringer vi dig 5 reaktionsmønstre hos meget sensitive mennesker. Meget følsomme mennesker kan forårsage misforståelser hos andre. Mange gange betragtes de som om, at de “overdriver” for meget.

Reaktionsmønstre hos meget sensitive mennesker

De reagerer på hverdagssituationer med automatiske og uønskede iøjnefaldende reaktioner. Dette er normalt for dem, og du skal huske på det.

Men dømme dem, før du ved hvad der foregår, forårsager misforståelser. De fleste mennesker kender ikke det ubehag, de føler, og det forårsager sådanne reaktioner.

I dag vil vi gerne give dig en vejledning til at forstå nogle almindelige reaktioner hos meget følsomme mennesker.

1. De kan ikke udstå pres

Man i jakkesaet i en flod omgivet af roede balloner

For meget følsomme mennesker, kan det at have flere forskellige opgaver være overvældende. De foretrækker at koncentrere sig om en ting og give den opgave alt de har. Faktisk er de som regel meget kreative mennesker.

De arbejder bedre alene og i et stille miljø. Når dette ikke sker, bliver de stressede og kan ikke være effektive og produktive.

Når der er støj omkring dem eller nogen insisterer på, at de skal være opmærksomme på flere spørgsmål, så begynder de at føle sig blokeret.

Når dette sker, bliver meget følsomme mennesker irritable og er vanskelige at holde ud.

2. De undgår kaotiske miljøer

Kvinde der ligger med en violin

I vores samfund er kaos altid godt modtaget, det ser ud til, at vi søger lyd, høj musik og stærke stimulanser, der fjerner tavshed.

Men meget følsomme mennesker undgår alt dette.

At blive stimuleret af alt for mange ting på en gang gør dem skøre. Lugt, lyde, afbrydelser… alle disse fjerner den balance, de havde indtil det givne øjeblik.

Nogle gange kommer det til det punkt, at de selv bliver irriteret af lyden ved at ​​tygge.

Den reaktion, de giver, når de præsenteres med disse “små ting” er interessant. De ender endda med at irritere menneskerne omkring dem, der ikke forstår, at de gør dem ubehageligt til mode.

3. De tager ting personligt

En person, der er meget følsom, tager de erfaringer, de har personligt. Dette sker fordi de er empatiske.

De reagerer stærkt på sociale uretfærdigheder. De reagerer også stærkt på en person, der udnyttes af en anden person.

Dette kommer også fra, at de fokuserer på detaljer. De er eksperter i at analysere ikke-verbal kommunikation, der siger mere end ord gør.

På grund af dette kan de altid fortælle om du er troværdig, eller om du gemmer noget.

De kan ikke lide dette. Det vedrører også andre. Dette skyldes, at folk generelt ikke fokuserer på og analyserer disse mikroudtryk, som vi alle har.

Nogle mener, at disse simpelthen er deres fantasi. Andre forsøger at sige, at “de burde ikke tage det personligt.” Men intet af dette virker.

4. De har brug for alene tid som fisk har brug for vand

Kvinde der sidder udenfor med bare foedder

Dette kan være en stor overraskelse for resten af verden. Når alt kommer til alt, undgår folk generelt at være alene. De frygter at føle sig adskilt fra alt og alle.

Men folk der er meget følsomme kigger efter ensomhed. De søger øjeblikke med fred og ro, når intet fra omverdenen vil påvirke dem.

Det er normalt, at de afviser invitationer, slukker deres telefon i en dag eller ikke har lyst til at besvare beskeder.

Desværre kan dette få deres venner til at blive urolige. Denne situation giver dem nogle gange problemer med deres partner.

Det betyder ikke, at de ikke ønsker at tilbringe tid sammen med deres venner. Det betyder bare, at de har brug for mere tid til sig selv end andre har.

5. Hvis noget gør ondt, er de ikke de samme mennesker

Person der staar ved en masse skyer

Meget sensitive mennesker har en  balance der er yderst følsom ikke bare med hensyn til, hvad der sker i deres sind, men også hvad der sker med deres kroppe. Dette skyldes, at de er meget tæt knyttet til deres krop.

Hovedpine, mavesmerter, sult eller noget andet ubehag kan blive uudholdeligt. Dette medfører øjeblikkelige ændringer i deres adfærd, der gør folk omkring dem bekymrede.

Nogle gange er det svært at håndtere meget følsomme mennesker. Det er meget svært at sætte os i deres sted.

Men døm dem ikke, stil spørgsmål for at forstå dem, og åben dit sind for at kunne forstå, hvordan de ser verden. Dette er yderst hjælpsomt for jer begge to.

Er du en meget følsom person? Kender du super sensitive mennesker?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Benham, G. (2006). The Highly Sensitive Person: Stress and physical symptom reports. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2005.11.021
  • Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: An fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and Behavior. https://doi.org/10.1002/brb3.242
  • Smith, A. (2006). Cognitive empathy and emotional empathy in human behavior and evolution. Psychological Record. https://doi.org/10.1007/BF03395534

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.