Rens luften med en pothosplante

Hvis du sætter en pothosplante ind i dit soveværelse, vil den hjælpe dig med at trække vejret bedre. Men planten er meget giftig, så pas på at du, dine børn eller kæledyr ikke ved en fejl kommer til at spise noget af den.
Rens luften med en pothosplante

Sidste ændring: 29 januar, 2019

Pothosplanten, eller Epipremnum aureum, er en almindelig stueplante som findes i mange hjem i dag, men to af de største sundhedsfordele ved denne plante er stadig relativt ukendte. En pothosplante kan rense luften i rummet, hvor den vokser, og hjælper dig med at slappe af i øjnene, når de bliver overbelastede eller bare føles lidt irriterede. Den hjælper også med at behandle og forebygge forhøjet tryk i øjet (okulær hypertension), grå stær og grøn stær (glaukom).

Denne artikel forklarer i detaljer om fordelene ved pothos planten og giver dig samtidig råd til, hvordan du bedst passer din plante for at udnytte dens sundhedsfordele bedst muligt.

Kendetegn og pleje ved en pothosplante

Pothos planten har brede, grønne blade som får hvide striber når den står ude. Planten trives bedst under bestemte forhold. Planten trives bedst indendørs, når temperaturen ligger på mellem 15 og 25 grader. Den har brug for lys, men kan ikke lide direkte sollys.

Vand ikke din pothos plante for ofte, da det kan få den til at rådneHvis du gerne vil lave en ekstra plante, kan du skære en af stænglerne af og putte den i et glas vand indtil den udvikler sine egne rødder, og derefter plante den i sin egen, separate potte.

Læs også: 5 urte-shampooer til behandling af skæl

Grøn plante

En advarsel

Pothos planten er giftig og bør derfor ikke spises. Til gengæld er der fantastiske fordele ved at placere planten i et af rummene dit hjem, hvilket du kan læse mere om i næste afsnit. Vi vil også fortælle om, hvordan du kan bruge bladene fra planten, når og hvis du ønsker at beskære den.

Hvordan renser din pothosplante luften?

En pothosplante er i stand til at rense luften for giftige dampe som for eksempel formaldehyd i det rum, du placerer den i. Formaldehyd findes ofte i værelser som for nylig er blevet malet eller møbleret.

Formaldehyd er et kemikalie, som bl.a. findes i træmøbler. Research har vist at dampene fra formaldehyd er giftige og endda kan være kræftfremkaldende på længere sigt. Vi indånder normalt disse dampe uden at være klar over det.

Pothos planten fjerner også benzen og kulilte fra luften, og netop derfor bør du sætte denne plante ind i dit soveværelse, så du dermed er sikker på at få nok ilt, imens du sover.

Nogle undersøgelser har vist, at planten også kan hjælpe med at fjerne lugte.

Du kan placere pothos planten i dit køkken, badeværelse eller stue og nyde godt af dens fordele i hele dit hjem. Der vil ikke gå lang tid, før du kan mærke en forbedring i den luft, du indånder.

Grønt blad

Hvordan lindrer din pothosplante irriterede øjne?

Mange mennesker har lagt mærke til en overraskende fordel ved pothos planten når deres øjne er irriterede eller de føler sig trætte. Dette kan især mærkes efter mange timers computerbrug eller andre former for overbelastning af øjnene. Pothos krediteres også for at kunne forebygge grøn og grå stær.

Følg disse simple punkter for at få det maksimale ud af din plante i forhold til dine øjne:

  • Brug en fugtig klud til at tørre støv af pothos plantens blade, men pluk ikke bladene af. De giver planten energi.
  • Tag fat i en af plantens stængler, luk dine øjne og placer bladene over dine øjenlåg. Sørg for at du sidder i en behagelig stilling og ikke føler dig stresset eller spænder i din krop.
  • Bliv siddende med planten over dine lukkede øjne i tre til fem minutter for at dine øjne slapper helt af.
  • Åbn langsom øjnene. Du vil føle at dine øjne ser skarpere og er mere afslappede.
  • Gør dette hver gang, dine øjne føles trætte eller irriterede. Hvis du gerne vil forebygge grå og grøn stær, kan du gøre dette hver dag for at mindske risikoen for at få det.

Læs også: 4 øvelser til at forbedre dine øjne

Brune øjne

En ekstra bemærkning om grå stær

Hvis du er nervøs for at udvikle grå stær, kan du holde øje med om du kan se en splint af grønt eller sølv tæt på pupillen. Dette er et tegn på at du bør gå til en øjenlæge, så de kan begynde en behandling med det samme. Supplér den traditionelle medicinske behandling ved at anskaffe dig en pothos plante.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.