Risiciene ved blødning efter en operation

Kirurgiske indgreb er forbundet med en øget risiko for venøs og arteriel tromboembolisme. Det vides også, at den midlertidige afbrydelse af antitrombotika repræsenterer en højere risiko for trombose og embolisme. Læs med for at lære alt om risiciene ved blødning efter en operation.
Risiciene ved blødning efter en operation
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Skade og trauma kan forårsage blødning efter en operation, hvilket også kan vise sig i form af blodpropper. De forskellige typer af blodårer bærer ilt og næringsstoffer til vævene. Når blodårerne bliver beskadiget, kan blødninger opstå indeni eller udenpå dem.

Hæmostase er processen, som får blodet til at stoppe i beskadigede blodårer. De nødvendige faktorer, for at en blodprop skal kunne danne sig, inkluderer:

  • Blodplader. Blodplader er meget små celler, som knoglemarven producerer. Det normale blodpladeantal er mellem 150.000 og 400.000.
  • Koagulations-faktorer. Disse faktorer findes i blodet og bliver primært produceret i leveren.

Operation øger risikoen for venøs og arteriel tromboembolisme. Eksperter ved også, at den midlertidige afbrydelse af antitrombotika skaber en højere risiko for trombose og embolisme.

Risikoen for blødning efter en operation induceret af orale antikoagulantia er som regel lav. Den er dog høj under og efter en operation, alt afhængig af den kirurgiske procedure.

Risikofaktorer for blødning efter en operation

Blod og blodplader

En risikovurdering for en kirurgisk procedure er nødvendig for disse patienter. Af den grund, vil typen af antitrombotisk behandling, som lægen vælger, afhænge af patientens tilstand.

Læger skal dermed vurdere både de trombotiske og hæmoragiske risici ved den kirurgiske procedure. Den trombotiske risiko ved den kirurgiske procedure er vigtig på grund af den øgede risiko for trombose, når læger afbryder behandlingen med antikoagulerende/antitrombotisk medicin.

I disse tilfælde, kan læger vælge at fortsætte eller afbryde behandlingen med antikoagulantia. Hvis de vælger at afbryde den, bør de ordinere heparin og derefter genstarte behandlingen med orale antikoagulantia. Dette skyldes, mest af alt, immobilitet efter operationen, men også den protrombotiske effekt af selve operationen.

Du vil måske også kunne lide denne artikel: Subarachnoid og subdural blødninger

Blødning efter en operation

Større blødninger er alvorlige blødninger, som har brug for en transfusion bestående af mindst to enheder. Det kan også være blødninger i hjernen, brysthulen eller maven.

Når man står overfor en komplikation relateret til blødning, vil behandlingen, som lægen vælger, afhænge af graden og placeringen af blødningen. Niveauerne af antikoagulation spiller også en vigtig rolle. Fatale eller livstruende blødninger bliver også anset som større.

Sandsynligheden for blødning vil også afgøre genoptagelsen af behandling med antitrombotisk medicin efter operationen, eftersom genoptagelsen af antikoagulantia i tilfælde med høj risiko for blødning vil variere.

Hvis afbrydelsen af antikoagulerende medicin fortsætter i mere end en dag, bliver den medicinsk professionelle måske nødt til at overveje at give heparin.

Vi anbefaler, at du læser: Blødning efter fødsel kan behandles

Genoptagelse af behandling med antikoagulantia efter en operation

Læge rækker medicin frem mod blødning efter en operation

Behandling med antikoagulerende medicin bør blive genoptaget to til tre dage efter operationen. Du bør dog altid tale med din læge.

Du bør begynde med lave doseringer, hvilket betyder dem, der bruges i profylakse, to til tre dage efter operationen. Du bør begynde på terapeutiske doseringer efter 48-72 timer, og kun hvis du ikke lider af vedvarende blødning efter en operation.

De fleste patienter, der behandles med både warfarin og acenocoumarol kan genoptage antikoagulationsbehandlingen om aftenen efter det kirurgiske indgreb, så længe de ikke lider af komplikationer med blødning.

Den terapeutiske effekt vil dog ikke begynde, indtil fire til fem dage efter at have påbegyndt den antikoagulerende behandling. Et af de primære mål for patienten, som har gennemgået antikoagulation, er at gendanne sin antitrombotiske tilstand så hurtigt som muligt.

Medicinsk professionelle skal overveje tilstrækkelig hæmostase efter operationen og risikoen for blødning forbundet med proceduren.

Generelt, løses de fleste blødninger efter operationer indenfor de første 24 timer. Dette er dog ikke altid tilfældet, hvilket er grunden til, at antikoagulation ikke bør blive påbegyndt, indtil hæmostasen vender tilbage til det normale.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vivancos, J., Gilo, F., Frutos, R., Maestre, J., García-Pastor, A., Quintana, F., & Ximénez-Carrillo. (2016). Guía de actuación clínica en la hemorragia subaracnoidea. Sistemática diagnóstica y tratamiento. Neurologia. https://doi.org/10.1016/j.nrl.2014.10.002
  • Tortora, G. J., & Derrickson, B. (2006). Hemostasia. In Principios de Anatomía y Fisiología.
  • García, M. C. L., & Ramos, J. A. (2018). Hemorragia posparto. In Ejercer la medicina. https://doi.org/10.2307/j.ctt21kk0w3.24

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.