Subarachnoid og subdural blødninger

Nogle blødninger er fra en dårlig livsstil og andre er på grund af trauma. Læs med for at lære mere om subarachnoid og subrual blødninger.
Subarachnoid og subdural blødninger

Sidste ændring: 10 marts, 2020

Dura og arachnoidea er to af de tre meninges, som mennesker har. Meninges er strukturerne, som danner centralnervesystemet. Subarachnoid og subdural blødninger refererer til blødninger, som finder sted i disse to dele.

Meninges og subarachnoid og subdural blødninger

Kraniet og rygraden beskytter hjernen. De har dog også et andet beskyttelsessystem: Meninges. Disse hjælper faktisk også med udviklingen af nerver.

Som NIH Cancer Dictionary forklarer: “Meninges er de tre lag af væv, som dækker og beskytter hjernen og rygraden”. Vi har tre af disse lag, som er:

 • Dura
 • Arachnoid
 • Pia

Det yderste og tykkeste, dura, er adskilt fra knoglen ved det epidurale rum. I kraniet findes dette rum dog ikke, fordi dura sidder fast på knoglen. Det findes dog i rygraden, hvor blodårer og fedt er.

Under dura er arachnoid, adskilt af det subdurale rum. Dette rum bliver også kun reelt, når det begynder at bløde og blodet adskiller de to meninges.

Arachnoid strækker sig gennem dette rum til pia. Det subarachnoide rum indeholder cerebrospinalvæskeDet beskytter faktisk mod ændringer i tryk fra pludselige stød eller bevægelser.

Som det sidste sidder pia fast på nervevæv, selv i dets riller. Derudover prøver forskere stadig at finde ud af, om det også trænger ind i vævet.

Læs også denne artikel: 6 tricks til at styrke nervesystemet

Illustration af hjerne med subarachnoid og subdural blødninger

Subarachnoid og subdural blødninger

I subarachnoid og subdural blødninger er det første, der sker, at blod strømmer ud af blodårern. Disse blodårer er i rummet mellem meninges. Dette skader derfor hjernevæv.

Alt afhængig af typen af blødninger, vil de dog have forskellige effekter og have brug for forskellige behandlinger.

Subdural blødninger

Subdural blødninger er der, hvor blod samles i rummet mellem dura og arachnoid. Dette blod kommer som regel fra vener efter trauma. Der er dog tre typer af hæmatom ud fra tiden, det tager at vise sig:

 • Akut subdural hæmatom
 • Subakut subdural hæmatom
 • Kronisk subdural hæmatom

Akut subdural hæmatom

Denne type viser sig hurtigt. Det er som regel på grund af seriøs trauma, der river venerne op, som går fra hjernebarken til meninges.

Personer, der har dette, går som regel øjeblikkeligt i koma. Nogle dele af hjernen stopper desuden med at virke. Nogle eksempler på dette er:

 • Hemiparesis: Delvist besvær med at bevæge sig. Dette er faktisk, fordi skaden sker på den del af hjernen, som håndterer motorikken.
 • Mydriasis: Pupiller bliver størreDette skyldes, at skaden sker på det område, som kontrollerer musklen i iris.

Subakut subdural hæmatom

Dette viser sig langsommere og er som regel mindre seriøst. Dette skyldes, at der er mindre blod. Derudover begynder blodet også at klumpe. Det er dog også forårsaget af trauma.

Generelt, mister personen bevidstheden og genvinder den derefter. I flere dage vil personen derefter føle sig forvirret og have problemer med at fokusere.

Kronisk subdural hæmatom

Dette er en konsekvens af flere skader over tid. Disse har små ekstravasationer af blod fra blodårer. Når de ikke bliver absorberet igen, ender de dog med en hæmatom. Dette er faktisk gængst blandt ældre.

Det første symptom er som regel hovedpine, derefter ændringer i adfærd og humør. Dette sker lidt efter lidt. Derudover begynder folk med dette at sove mere, har problemer med at tænke og andre symptomer.

Subarachnoid blødninger

Subarachnoid blødninger er, hvor blod samler sig mellem arachnoid og pia. Blodet kommer som regel fra arterierne og kan have mange forskellige årsager. Det mest gængse er bristelsen af en aneurisme. De kan dog også have andre årsager.

Aneurismer kan komme med hovedpine og endda epileptiske anfald, før de brister. I op til en tredjedel af tilfældene kan udløseren være noget fysisk med et følelsesmæssigt komponent. Derudover kan det ske af at have været i solen for længe.

Kvinde med hovedpine tager sig til hoved

Når de brister, er det, at blødningen begynder. Dette sker som regel i en alder mellem 40 og 60 og er forbundet med de følgende symptomer:

 • Opkast
 • Slørede tanker
 • Intens hovedpine
 • Smerte og ubehag forårsaget af lys

Omkring 48 timer senere opstår meninges syndrom, eftersom meninges bliver irriterede og så bliver halsen og nakken også stiv. Derudover kan du opleve problemer med øjnene, såsom lammelse af øjenbevægelser.

Subarachnoid blødninger kan forårsage følgesygdomme i op til 60% af tilfældene. Derudover vil 40% af de overlevende være permanent afhængige af andre på en eller anden måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.