Blødning efter fødsel kan behandles

Problemet er potentielt meget farligt, men heldigvis er der måder at behandle blødningen på.
Blødning efter fødsel kan behandles

Sidste ændring: 05 januar, 2020

Blødning efter fødsel er en bemærkelsesværdig dødsårsag, især i u-lande. Som regel kan det dog undgås, hvis man følger visse procedurer.

Blødning efter fødsel er en alvorlig risiko for kvinder. Det er derudover en af de vigtigste fødselskomplikationer i hele verden.

Hvad forårsager dem? Hvordan kan man behandle dem?

I denne artikel fortæller vi dig de vigtigste aspekter ved dette problem.

Hvad er blødning efter fødsel?

Blødning efter fødsel defineres som blodtab, der er større end 500 ml efter vaginal fødsel. Hvis der er tale om kejsersnit stiger dette tal til 1 liters blodtab. På verdensplan skyldes 75% af fødselskomplikationer blødninger.

Dertil tilføjes, at i u-lande er blødning efter fødslen hovedårsagen til dødsfald i forbindelse med fødsel. Faktisk er det årsag til næsten 1/3 af alle fødselsrelaterede dødsfald.

En tredjedel af disse har ikke kendte risikofaktorer eller årsager. Derfor ved vi, at blødning efter fødsel kan opstå hos enhver kvinde ved enhver fødsel. Der er dog 4 almindelige årsager til denne situation:

  • Livmoderatoni: Kvindens livmoder kan ikke trække sig sammen.
  • Sår eller skader ved skeden eller livmoderhalsen.
  • Ophobning af rester af moderkagen grundet problemer under fødslen.
  • Blodpropper.

Sådan behandler man blødning efter fødsel

Det er vigtigt at få hjælp hurtigt og effektivt for at forhindre dødsfald ved fødslen. Nu om dage findes der måder at forhindre disse blødninger i den vestlige verden. Og dødsraten for dette problem er 5%.

Derfor er det nødvendigt at forebygge. Formålet er at reducere de risikofaktorer, du kan have.

Se også dette: Skal jeg vælge kejsersnit eller vaginal fødsel?

Bidrag aktivt til din fødsel

Fødende kvinde tjekkes af læge

En fødsel indebærer også, at moderkagen udskilles, efter barnet er nedkommet. Jo mere livmoderen trækker sig sammen, jo hurtigere ville denne proces gå. Det bliver også mere effektivt. Derfor mindsker det risikoen for blødning.

Dette kan ske på flere forskellige måder. For det første kan der gives medicin til livmoderen. Dette er medikamenter, som får livmoderen til at trække sig sammen, så fødslen går hurtigere.

Den mest anvendte medicin til livmoderen er oxytocin. I områder, hvor oxycotin ikke kan fås, kan lægerne bruge andre stoffer såsom misoprostol. Derudover bør lægen kontrollere maven af og til og sikre sig, at den trækker sig sammen, som den skal.

Et andet skridt, lægen kan tage, er sætte en klemme på navlestrengen tidligt, sammen med trækket fra moderkagen. Dette er dog i øjeblikket en kontroversiel metode.

Læs denne artikel: Behandling af lavt stofskifte under graviditet

Forebyggelse af bristning af mellemkødet

Det perineale område er mellem kønsdelene og anus. Ved fødsler uden for sundhedssystemet er det ikke ualmindeligt, at dette område brister. Dette kan forårsage blødning efter fødsel. Derfor får nogle kvinder foretaget en episiotomi. Denne metode laver et lille, kontrolleret indsnit i mellemkødet.

Episiotomi er også effektivt til at forhindre overdreven blødning. Men de er også gode til at forebygge problemer i fremtiden. Det kan for eksempel forebygge problemer som smerte eller grimme ar.

Sådan opdages og behandles anæmi under graviditeten

Gravid kvinde og teksten anæmi

Anæmi kan gøre blødning efter fødsel værre. Derfor er diagnosticering og behandling af anæmi også en måde at forhindre overdreven blødning.

Men behandling af anæmi handler ofte mere om at opdage det i tide, end hvor meget medicin man har. Derfor anbefaler vi, at alle gravide kvinder tager kosttilskud med jern og folinsyre, begyndende senest den niende måned af graviditeten.

Begrænsning af bristninger ved assisterede fødsler

Nogle gange skal lægerne bruge specielle redskaber til at hjælpe en kvinde ved fødslen. Man bør vælge instrumenter efter hvor lidt muligt skade, de kan gøre.

Derfor peger erfaringerne på, at hvis man skal have en assisteret fødsel, så bør man først og fremmest gå efter en sugekop.

Blodtransfusion

Blødning efter fødsel kan føre til et stort tab af blod. Derfor er det vigtigt at få foretaget en blodtransfusion, der kan erstatte det tabte blod.

Konklusion om blødning efter fødsel

Blødning efter fødslen er en af de almindeligste komplikationer i verden, som kan forårsage dødsfald ved fødslen. Da alle kvinder kan risikere det, så er det vigtigt at have kontrol over det under hele graviditeten.

Derudover er det helt nødvendigt at søge hjælp så hurtigt som muligt. Så er chancerne meget bedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cabrera Ramos, S. (2010). Hemorragia Posparto. Revista Peruana de Ginecologia Obstetricia. https://doi.org/10.1016/j.ogc.2007.06.007
  • Calle, A., Barrera, M., & Guerrero, A. (2008). Diagnóstico y manejo de la hemorragia posparto. Rev Per Ginecol Obstet.
  • Campbell OM, Graham WJ. Lancet Maternal Survival Series Steering Group.Strategies for reducing maternal mortality: getting on with what works. Lancet. 2006; 368 (9543): 1284–99.
  • Khan KS, Wojdyla D, Say L, Gülmezoglu AM, Van Look PF. WHO analysis of causes of maternal death: A systematic review. Lancet. 2006;367 (9516): 1066–74.
  • OMS. (2014). Recomendaciones de la OMS para la prevención y el tratamiento de la hemorragia posparto. Organización Mundial de la Salud. https://doi.org/http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/141472/1/9789243548500_spa.pdf
  • World Health Organization. World Health Organization multicountry survey on maternal and newborn health. Geneva: WHO; 2012

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.