Sådan kan man bekæmpe bakteriel resistens

Bakteriel resistens øges temmelig hurtigt. Dette skyldes hovedsageligt ineffektiv infektionsforebyggelse og uhensigtsmæssig brug af antibiotika.
Sådan kan man bekæmpe bakteriel resistens

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Bakteriel resistens er et af de mest foruroligende problemer i verden i dag. Dette skyldes, at infektioner i stigende grad bliver resistente over for antibiotikabehandling i et temmelig hurtigt tempo.

Estimater indikerer, at denne form for modstand vokser eksponentielt. Dette skyldes i høj grad misbrug af antibiotika, som folk ofte overforbruger. Vi har nået et punkt, hvor mange behandlinger mod bakterier ikke længere er effektive.

Denne situation er farlig, da vi i stigende grad bliver forsvarsløse mod forskellige infektionssygdomme. Desuden kræver vi individuelle, kollektive og statslige handlinger for at forhindre, at problemet bliver værre.

Hvad er bakteriel resistens?

Det er den mekanisme, hvormed bakterier reducerer virkningen af angrebsmidler. Det er en proces med naturlig selektion og genetisk tilpasning, hvorved disse mikroorganismer overvinder visse lægemidler.

Derudover opstår bakteriel resistens, når koncentrationen af et bakteriedræbende stof er fire gange lavere end den mindste hæmmende koncentration. Med andre ord, når bakterien har en firdobling i sin evne til at bekæmpe sin angriber.

I øjeblikket er den hastighed, hvormed nye resistente organismer opstår, større end den hastighed, hvormed nye er tilgængelige. Vi har derfor et underskud, der fortsætter med at vokse og efterlader os i en kompromitterende situation over for infektionssygdomme.

To petriskåle

Typer og mekanismer for bakteriel resistens

Der er to typer bakteriel resistens. Den ene er naturlig. Det vil sige, det er en del af selve bakteriens natur. Den anden sker, når genetiske mutationer, der afviser antibiotiske stoffer, finder sted. Sådanne mutationer overføres til andre bakterier, herunder andre arter.

Der er flere mekanismer for bakteriel resistens:

 • Den første er den aktive udvisning af bakterierne, der fungerer som en slags ejektorpumpe.
 • Den anden mekanisme er reduktion af bakterievæggenes permeabilitet (f.eks. stigningen i adgangsbarrierer for bakterien).
 • Den tredje mekanisme er produktion af enzymer, der gør antibiotikummet inaktivt. Det betyder, at de hæmmer lægemidlets normale virkning og gør det ineffektivt.

Strategier til at bekæmpe bakteriel resistens

Den første strategi til at bekæmpe bakteriel resistens er at forhindre infektioner. Man kan stort set opnå dette gennem grundlæggende handlinger som hyppig håndvask, korrekt tilberedning af mad, undgå kontakt med inficerede mennesker, have sikker sex og holde sig ajour med vaccinationer.

På dette tidspunkt er det vigtigt at bemærke vigtigheden af korrekt hygiejne ved madlavning. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) påpeger fem nøgler til at gøre det:

 1. Hold køkkenet og elementer rene.
 2. Adskil rå mad fra tilberedt mad.
 3. Udøv fødevaresikkerheden, når du laver mad.
 4. Bevar maden ved den rigtige temperatur.
 5. Brug rent vand og uforurenede råvarer.

På samme måde er det vigtigt, at folk kun tager antibiotika, når de er ordineret af en læge, og ikke selvmedicinerer. De skal også følge professionelle instruktioner vedrørende skemaer og doser.

Det er ikke tilrådeligt at afbryde behandlingen, selvom du har det bedre. Der er en risiko for, at der udvikles mere resistente bakterier, hvis du ikke tager den foreskrevne mængde medicin.

En person, der vasker sine hænder

Andre forebyggende foranstaltninger

Landbrugsarbejdere bør kun bruge antibiotika på dyr under streng overvågning af en dyrlæge. Dette skyldes, at uhensigtsmæssig brug af disse lægemidler i landbrug er en af hovedårsagerne til bakterieresistens. Det spreder sig til miljøet og til mennesker gennem fødekæden.

Sundhedspersonale bør også træffe ekstreme foranstaltninger i denne henseende. Forskere opdagede, at læger ordinerer 50% af antibiotika til virussygdomme, på trods af at de ikke burde. Faktisk bør de kun ordinere antibiotika, hvis der er en sikkerhed for, at de er absolut nødvendige.

Myndighederne og uafhængige institutioner bør være på vagt over for et infektionsudbrud og afgøre, om det er resistent over for antibiotika så hurtigt som muligt. Det er også vigtigt for dem at informere og uddanne deres borgere om den bedste måde at forebygge infektionssygdomme på.

Det er nødvendigt for forskere og medicinalindustrien at gå sammen for at intensivere undersøgelser om dette emne. Hele verden bør støtte forskning i dette emne, da vores velbefindende og fremtid afhænger af det.

Det kan interessere dig ...
Er der bakterier i lungerne?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er der bakterier i lungerne?

Tilstedeværelsen af bakterier i lungerne skaber som regel symptomer såsom hoste, smerte ved vejrtrækning, feber og ubehag. • Alós JI. Resistencia bacteriana a los antibióticos: una crisis global [Antibiotic resistance: A global crisis]. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2015 Dec;33(10):692-9.
 • Wencewicz TA. Crossroads of Antibiotic Resistance and Biosynthesis. J Mol Biol. 2019 Aug 23;431(18):3370-3399.
 • Davies J, Davies D. Origins and evolution of antibiotic resistance. Microbiol Mol Biol Rev. 2010 Sep;74(3):417-33.
 • Huemer M, Mairpady Shambat S, Brugger SD, Zinkernagel AS. Antibiotic resistance and persistence-Implications for human health and treatment perspectives. EMBO Rep. 2020 Dec 3;21(12):e51034.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.