Advarselstegn i unges sundhed

En tidlig påvisning af advarselstegn i en teenagers sundhed kan hjælpe med at forbedre deres generelle velbefindende. Find ud af mere her!
Advarselstegn i unges sundhed

Sidste ændring: 29 juli, 2021

Du har sikkert hørt sætninger som “teenagere er ikke sunde”. Imidlertid ved mange mennesker ikke nøjagtigt, hvad sundhed er, og hvad det refererer til, hvilket betyder, at de først skal forstå dette udtryk, inden de drager konklusioner eller kommer med kommentarer. Unges sundhed omfatter mange forskellige aspekter.

Generelt set er ungdomsårene en sund livsfase. Ikke desto mindre lider teenagere under mange adfærdsproblemer på grund af deres udforskende karakter og behovet for at opdage nye ting. Derfor er det vigtigt at kende de advarselstegn, der kan fortælle dig, at din teenager lider af en sundhedsforstyrrelse.

Advarselstegn i unges sundhed

Nogle børns sundhedsproblemer vedrører børnelæger. Derfor er det vigtigt at besvare de spørgsmål, der opstår, når du opfatter og føler, at noget ikke er rigtigt med hensyn til din teenagers sundhed. Blandt andet skal du analysere dem ud fra videnskabelige beviser og fremskridt.

Tilgangen til sundhedsprocesser har særlige karakteristika på grund af alle de variabler, der spiller en rolle, mavefornemmelsen om, at noget ikke er rigtigt, og orientering om emner som ensomhed i ungdomsårene.

Andre vigtige emner

Læge snakker med patient om unges sundhed

Ud over behovet for at være opmærksom på vold og adfærdsforstyrrelser, som kan være ansvarlige for andre sundhedsforstyrrelser, skal de være meget opmærksomme på situationer relateret til dårlig eller endda aggressiv kommunikation, gråd og søvnbesvær.

Blandt andet skal de vurdere overdreven brug af skærmen ud over at tage hensyn til aspekter, der er forbundet med blandt andet seksualitet og utilsigtet graviditet i ungdomsårene.

Mental sundhed i ungdomsårene

Depression, selvmordsforsøg og selvskade gør blandt andet tidlig opdagelse af mulige manifestationer og fremme af mental sundhed meget vigtig.

Selvmordsrisikoen hos unge er et paradigmatisk tilfælde af problemer, der ofte bekymrer læger. Manglende overholdelse af behandlinger og vigtigheden af fælles beslutningstagning bør også overvejes.

Videnskabelige data

I det virtuelle kursus om unges sundhed i 2019: De spørgsmål, der undertiden holder dig oppe om natten, påpegede Dr. Ana Nuciforo, en børne- og ungepsykiater, at vitale funktionsændringer forekommer i løbet af denne livsfase, såsom:

 • Søvn. På grund af en ændring i deres døgnrytme eller på grund af kulturelle vaner sover teenagere mindre, falder i søvn senere og lider undertiden af søvnighed i dagtimerne.
 • Kost. En betydelig procentdel af de unge spiser restriktive diæter, fordi de ikke er tilfredse med deres kroppe.
 • Psykomotoriske færdigheder. Nogle teenagere har stereotyper eller manerer, der ikke kan tilskrives en tilstand.
 • Seksualitet. Onani, seksuel nysgerrighed, kærtegn og seksuel berøring med andre teenagere. Ikke at være sikker på deres seksuelle identitet.
En trist teenager
 • Tanker. Intellektualisering, omtanke for etiske og filosofiske eller sociale principper og perioder med mystisk tænkning eller ateisme kan forekomme.
 • Kommunikation og sprog. Kropsændringer frembringer følelser af stolthed og kan føre til ekshibitionisme. På samme måde har mange teenagere svært ved at forklare, symbolisere og kommunikere, hvad de føler og tænker, når de står over for problemer.
 • Opmærksomhed. Manglende koncentration om eksterne opgaver, da de bærer al den følelsesmæssige ladning på deres skuldre.
 • Opførsel. Nogle gange tror teenagere, at de ved alt, og handler, før de tænker. At handle (blandt andet vrede, aggression, røveri og vold) på en isoleret måde er ikke tegn på en tilstand.
 • Følelser. Humørsvingninger er almindelige. Perioder med frustration og modløshed, kedsomhed og følelser af ensomhed og håbløshed kan forekomme i ungdomsårene. Også perioder med overdreven eufori.

Pleje og forebyggelse af problemer forbundet med unges sundhed

Det spanske samfund for ungdomsmedicin (SEMA) siger, at:

”I ungdomsårene udvikler teenagere sig i forskellige fysiske, psykologiske, følelsesmæssige og sociale aspekter. Ligeledes er det en tid med mange risici, hvor teenagere vedtager vaner og adfærd, der fortsætter i voksenalderen.”

Sundhedspersonale skal være klar til at imødekomme de omfattende sundhedsbehov i denne meget særlige livsfase, opdage problemer så hurtigt som muligt, ordinere passende behandling og vedtage forebyggende foranstaltninger gennem sundhedsundervisning.

Du vil ikke gå glip af denne artikel: Unge veganere: En voksende trend

Hvad vi kan gøre for at holde teenagere sunde

Det oprindelige spørgsmål om, hvorvidt unge er sunde eller ej, er ikke let at besvare. Dette skyldes, at der ud over situationer som febersymptomer og forekomsten af kræft på dette stadium er helbredsproblemer, der kan være startet i barndommen og fortsat ind i ungdomsårene.

Der kan også være andre, der begynder direkte i ungdomsårene, såsom spiseforstyrrelser, som derefter kan fortsætte i voksenalderen.

Professionel træning er et vigtigt element for at ledsage teenageren og deres familier. Denne udfordring er det værd!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia, SEMA.
 • Espacio de capacitación salud y adolescencia. Disponible en www.saludyadolescencia.com
 • Reavley N, Patton GC, Sawyer SM, et al. Health and Disease in Adolescence. In: Bundy DAP, Silva Nd, Horton S, et al., editors. Child and Adolescent Health and Development. 3rd edition. Washington (DC): The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank; 2017 Nov 20. Chapter 18. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525258/ doi: 10.1596/978-1-4648-0423-6/pt3.ch18
 • Utter J, Denny S, Robinson E, Ameratunga S, Crengle S. Identifying the ‘red flags’ for unhealthy weight control among adolescents: findings from an item response theory analysis of a national survey. Int J Behav Nutr Phys Act. 2012;9:99. Published 2012 Aug 21. doi:10.1186/1479-5868-9-99
 • Manning, W. D., Longmore, M. A., Copp, J., & Giordano, P. C. (2014). The complexities of adolescent dating and sexual relationships: fluidity, meaning(s), and implications for young adults’ well-being. New directions for child and adolescent development, 2014(144), 53–69. https://doi.org/10.1002/cad.20060
 • Rienecke RD. Family-based treatment of eating disorders in adolescents: current insights. Adolesc Health Med Ther. 2017;8:69‐79. Published 2017 Jun 1. doi:10.2147/AHMT.S115775

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.