Aldring af immunsystemet og hvordan man bekæmper det

Aldring af immunsystemet øger risikoen for at lide af forskellige sygdomme. Sunde vaner og livsstil kan derudover hjælpe med at bevare immunsystemet. Her er nogle tips!
Aldring af immunsystemet og hvordan man bekæmper det
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Når en person ældes, lader kroppen til at reagere mindre effektivt på de sygdomme, den er eksponeret for. Aldring af immunsystemet øger dermed risikoen for at lide af sygdomme.

Processen er dog ikke fuldstændig uundgåelig. Gode vaner og en sund livsstil hjælper folk med at holde deres immunsystems funktion godt i en ældre alder.

I denne artikel vil vi forklare, hvad aldring af immunsystemet er, hvorfor det opstår, og hvad konsekvenserne af det er. Derudover vil vi fortælle dig, hvad du kan gøre for at forbedre eller forebygge det.

Læs med for at finde ud af mere!

Hvad er aldring af immunsystemet?

Immunsystemet hjælper med at beskytte kroppen mod eksterne faktorer, som kan være skadelige og forårsage sygdom. I dette tilfælde refererer vi til elementer såsom bakterier, vira, svamp, parasitter, kroppens egne unormale celler og allergifremkaldende substanser.

Til dette formål producerer kroppen antistoffer. Antistoffer er dem, der ødelægger eller neutraliserer skadelige substanser. Det er dermed vores forsvar mod enhver trussel eller invasion.

Immunsystemet forbliver dog ikke altid det samme. Derimod ændrer det sig gennem hele livet. I tilfælde af nyfødte har de for eksempel endnu ikke opnået fuld immunitet.

Små børn har kun nogle antistoffer, som de har fået fra deres mødre. De får dem under graviditeten gennem moderkagen og også fra modermælken under amning. Med tid og eksponering for de ovenstående elementer, kan de små dog udvikle og forbedre deres forsvarsmekanismer.

Kroppens immune funktioner begynder at forfalde efter kønsmodning. De vigtigste ændringer i denne forstand handler om stamceller. Aldring af immunsystemet påvirker også tilgængeligheden af de såkaldte T-celler.

Men det er, når vi bliver ældre, at en drastisk transformering finder sted. Det modsatte af, hvad der sker i barndommen, finder sted, og det er ikke en god ting. Generelt kan vi definere aldring af immunsystemet som effekten af aldring på celler i immunsystemet, hvis funktion er forringet.

Mand motionerer for at forebygge aldring af immunsystemet

Hvad er aldring af immunsystemet?

Immunsystemet bliver mindre effektivt, hvilket resulterer i tabet af forskellige funktioner såsom de følgende:

 • Evnen til at skelne mellem fremmedlegemer og kroppens egne celler. Det formår derfor ikke at opdage fremmedlegemer eller anser sine egne celler som fjender.
 • En reducering af leukocytter: Det er ikke kun antallet, men også deres evne til at reagere på infektioner.
 • Makrofager bliver langsommere: De er længere tid om at ødelægge kræftceller og bakterier.
 • Antistoffer mister funktioner: De formår ikke at reagere effektivt.

Konsekvenserne af aldring af immunsystemet

Ændringer, som finder sted med aldring, påvirker kroppens immune aktivitet. Ældre personer har derfor større sandsynlighed for at lide af infektioner, udvikle kræft og få forskellige sygdomme såsom influenza eller lungebetændelse.

Mange autoimmune sygdomme opstår faktisk oftere i den anden halvdel af voksenlivet. For at de udvikler sig, skal forskellige kontrolpunkter svigte.

I en ældre alder har kroppen tendens til at hele langsommere, eftersom der er færre celler, der gør heling muligt. Det kan blive en ond cirkel. Eftersom bedringsprocessen er langsom, er kroppen eksponeret, så den kan blive syg igen.

Det er vigtigt at bemærke, at ældre alder ikke er det eneste, som svækker immunsystemets reaktion. Der er også en ubalance i dets to facetter: Medfødt immunitet og tilpasset immunitet.

Medfødt immunitet er kroppens primære forsvar mod infektioner. På samme tid giver tilpasset immunitet kroppen mulighed for at huske og angribe bestemte patogener.

På grund af tab af tilpasset immunitet kan inaktive patogener, som kroppen allerede har undertrykt, blive genaktiveret. Klassiske eksempler er herpes og tuberkulose.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Zinks rolle i at styrke immunforsvaret

Tips til at bekæmpe aldring af immunsystemet

På trods af scenariet, vi har beskrevet, er det muligt at reducere risiciene forbundet med aldring af immunsystemet for at minimere dets effekter. Det er endda muligt at forsinke forekomsten af denne proces.

I det henseende er der adskillige aspekter, som vi bør være opmærksom på med hensyn til livsstil. De er relateret til fire grundlæggende aspekter: Motion, kost, vaner og håndtering af stress og følelser.

Regelmæssig fysisk aktivitet

Ifølge nylig forskning har motion en betydelig effekt på vedligeholdelsen af immunsystemet. Fra et fysiologisk synspunkt handler forklaringen om det faktum, at muskelvæv producerer nogle proteiner ved navn myokiner. Disse reducerer betændelse og kan hjælpe med at bevare den immune funktion.

Foruden det har andre studier fundet bevis på, at aktive personer producerer flere antistoffer som respons på vacciner end mindre aktive personer. Motion er også gavnligt til at beskytte mod infektioner og andre kroniske lidelser, som kan bidrage til svækkede systemer.

Derudover lindrer motion stress og bekymring ved at øge niveauet af lykkehormoner (serotonin, dopamin, oxytocin). På den måde hjælper det med at holde en person i godt humør, hvilket er vigtigt til at komme sig over sygdom eller undgå at blive syg.

Sund kost er lig med et sundt immunsystem

Der er ingen direkte beviser på, at en sund kost reducerer aldring af immunsystemet. Der er dog masser af beviser på skaden ved en usund kost. Med andre ord bidrager et stort indtag af transfedt, sukker og raffineret mel til forekomsten af sygdomme. Og jo mere vi bliver syge, jo mere udmatter vi kroppens evner til at komme sig.

I kontrast til dette inkluderer en sund kost masser af frugter og grøntsager, olivenolie, mere fisk og fjerkræ end rødt kød, mejeriprodukter, begrænset mængde af sukker og begrænset mængde af mel. Denne kost er forbundet med en lav risiko for overvægt, hjertekarsygdomme, diabetes og forskellige typer af kræft.

En balanceret kost hjælper også med at opretholde en passende vægt. Hos ældre voksne kan ophobet fedt have en negativ effekt på kronisk betændelse.

Det er en faktor, som er forbundet med næsten alle lidelser i en ældre alder,  lige fra type 2 diabetes til hjertekarsygdomme og kræft. Kronisk betændelse spiller også en rolle i gængse autoimmune sygdomme hos ældre personer.

Sunde fødevarer kan forebygge aldring af immunsystemet

Sunde vaner og følelser

Når vi taler om sunde vaner, skal vi også inkludere en god søvn, foruden motion, som vi nævnte ovenstående. Hvile restituerer os og holder vores systemer aktive.

På samme tid skal vi undgå indtag af substanser, som ændrer vores kroppe: Alkohol, cigaretter og stoffer. Selv koffein i store mængder kan være skadeligt. Det gælder selvfølgelig også overanstrengelse, bekymring, stress og negative tanker.

Alt, der forårsager en ubalance og gør os syge, vil påvirke kroppens evne til at komme sig og hele. Med andre ord vil det påvirke vores immunsystems levetid.

Forebyggelse af aldring, før det finder sted

Vi bør ikke vente, til vi er gamle, med at forebygge risiciene ved aldring af immunsystemet. Selv hvis man stadig er ung, kan man begynde at passe på sit immunsystem på den rigtige måde.

Det er ikke svært, og det koster heller ikke mange penge. Du bør motionere, spise sundt, ikke ryge, reducere dit indtag af alkohol, reducere bekymringer og sove godt. Fordelene, som opstår på lang sigt, er uvurderlige!

Det kan interessere dig ...
En oversigt over immunforsvaret
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En oversigt over immunforsvaret

Immunforsvaret er en proces i det menneskelige immunsystem, hvormed kroppen identificerer og holder eksterne stoffer i skak.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Agustín Lage B. Inmunosenescencia: implicaciones para la inmunoterapia de cáncer en los adultos mayores. Biotecnología Aplicada 2006; 23:186-193.
 • Lozano, Manuel, et al. “Nutrientes asociados a las enfermedades relacionadas con el envejecimiento: un nuevo índice de dieta saludable para personas mayores.” Nutrición Hospitalaria 35.6 (2018): 1287-1297.
 • Gurrutxaga, Hegoi Segurola, Guillermo Cárdenas Lagranja, and Rosa Burgos Peláez. “Nutrientes e inmunidad.” Nutr Clin Med 10.1 (2016): 1-19.
 • Hernández Rodríguez, José. “La obesidad y la inflamación crónica de bajo grado.” Revista Cubana de Endocrinología 29.3 (2018): 1-3.
 • Alcalá-Pérez, Daniel, Dayana Elena Cobos-Lladó, and Fermín Jurado Santa-Cruz. “«Inflammaging»: envejecimiento inflamatorio.” Revista del Centro Dermatológico Pascua 27.3 (2019): 87-91.
 • Delves P. Efectos del envejecimiento en el sistema inmunitario. MSD Manuals [Internet] 2020 [Fecha de consulta: 07 de octubre de 2020]. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es/hogar/trastornos-inmunol%C3%B3gicos/biolog%C3%ADa-del-sistema-inmunitario/efectos-del-envejecimiento-en-el-sistema-inmunitario
 • Goronzy J, Weyand C. Immune aging and autoimmunity. Cell Mol Life Sci. 2012; 69(10): 1615–1623.
 • Kay M. An overview of immune aging. In Mechanisms of Ageing and Development, 1979; 9(1–2): 39-59.
 • Kay M. Aging & the decline of immune responsiveness. En Fundenberg H, Sites H, Caldwell J, Wells J, editores. Basic Clinical Immunology. Canada: Lange Medical Publicantions; 1980: 327-342.
 • Rico-Rosillo, María Guadalupe, Diego Oliva-Rico, and Gloria Bertha Vega-Robledo. “Envejecimiento: algunas teorías y consideraciones genéticas, epigenéticas y ambientales.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 56.3 (2018): 287-294.
 • Urquiaga, Inés, et al. “Origen, componentes y posibles mecanismos de acción de la dieta mediterránea.” Revista médica de Chile 145.1 (2017): 85-95.
 • Ruíz Fernández N, Solano L. La inmunosenescencia y el papel de la nutrición. An Venez Nutr, 2001;  14(2): 86-98.
 • Brañas, Fátima, et al. “Cronicidad, envejecimiento y multimorbilidad.” Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica 36 (2018): 15-18.
 • Martín, A. Prieto, et al. “Respuesta inmune adaptativa y sus implicaciones fisiopatológicas.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.24 (2017): 1398-1407.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.