Sådan fjerner du harpikspletter fra dit tøj uden at beskadige det

Det er muligt at fjerne harpikspletter fra tøj. Det er blot et spørgsmål om at følge nogle få nemme trin og tage hensyn til de forskellige metoder.
Sådan fjerner du harpikspletter fra dit tøj uden at beskadige det

Sidste ændring: 26 september, 2022

Harpikspletter opstår normalt på tøj efter en dag i det fri, da dette er et stof, der frigives fra visse planter. Det er en forsvarsmekanisme mod insekter og mikroorganismer.

Selv om det ved første øjekast kan virke umuligt at få tøjet til at se godt ud igen, er der nogle tricks, som du kan anvende for at opnå det. I denne artikel vil vi se på, hvordan man fjerner harpikspletter fra tøj uden at beskadige stoffet.

Harpiks er et meget klæbrigt stof. For at fjerne det er det vigtigt, at du handler, så snart du kommer hjem. Jo mere tid der går, jo mere trænger det ind i stoffet. Bevæbn dig også med tålmodighed, fordi nogle af disse tips, som vi vil dele med dig, kræver en række trin.

Forholdsregler, før du går i gang

Før vi forklarer de forskellige måder, der findes til at fjerne denne type plet, vil vi gennemgå nogle aspekter, der vil hjælpe dig med at holde dit tøj i topform. Det ville trods alt være nytteløst at have fjernet pletten, hvis tøjet er blevet ødelagt af de anvendte processer.

Vores første advarsel er, at du bør forsøge at bruge naturlige og hjemmelavede produkter. Det skyldes, at kunstige kemikalier kan beskadige tøjet under behandlingen.

Dernæst skal du vurdere materialet: Bomuld, silke, uld eller syntetisk. Hvert af disse typer stof kræver forskellige tilgange og særlig pleje. Det bedste er at læse vaskeanvisningen.

Når du opdager pletten, skal du ikke forsøge at fjerne den med en fugtig klud og sæbe, for resultatet vil blive værre. Pletten vil trænge endnu længere ned i stoffet.

Start rengøringsprocessen, så snart du kommer hjem. Harpiksen vil størkne og ligne lim mere og mere, hvilket vil give dig mere arbejde.

Glem ikke at arbejde med handsker for at beskytte dine hænder.

Person tager gummihandsker på

Handsker vil forhindre kontakt med harpiksen, som kan klæbe til din hud.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Er det værd at investere i mærketøj? Fakta, du bør vide

Måder til at fjerne harpiks på tøj med varme

Varme er en af måderne at fjerne denne plet på, og den er mest effektiv, hvis harpiksen stadig er frisk. Påfør varme ved hjælp af en hårtørrer i en afstand af 20 cm og prøv at bevæge den i en cirkulær bevægelse for ikke at brænde tøjet eller sprede pletten.

Når du opdager, at harpiksen er blevet blød, skal du bruge en fugtig svamp eller klud til at fjerne harpiksen uden at gnide. Gentag denne proces, indtil harpiksen er forsvundet, og kun pletten er tilbage. Læg derefter tøjet i vaskemaskinen.

En anden metode, som vi vil medtage på dette punkt, er brugen af varmt vand. I dette tilfælde skal du lægge den plettede del af tøjet i blød i varmt vand i et par minutter, indtil harpiksen er blød. Før vandet køler af, skal du fjerne tøjet og gnide området med en blød børste eller svamp.

Måder til at fjerne harpikspletter på tøj med kulde

Det er bedst at bruge denne metode, hvis harpiksen allerede er tørret. Læg tøjet i fryseren for at lade pletten størkne.

Fjern den derefter med en børste eller en spatel. Hvis det pågældende stykke tøj er sart, anbefaler vi dog ikke denne metode.

Du kan også anvende en isterning på pletten, indtil den går i stykker. Husk, at uanset hvor meget du fjerner harpiksen, vil pletten stadig være der, så du skal vaske tøjet i hånden eller i vaskemaskinen.

Andre måder til at fjerne harpikspletter på tøj

Vi vil nu se på nogle andre måder at fjerne denne plet på med naturlige og kemiske produkter.

Æggehvide

Æggehvide anbefales til at fjerne pletter fra sarte beklædningsgenstande, f.eks. silke eller uld. Læg æggehviden på pletten, og lad den virke i et par minutter. Derefter skal du vaske som sædvanligt.

Natron

Hvis det plettede stykke tøj er lyst, kan denne teknik fungere godt. Bland et skvæt varmt vand med bagepulver til en pasta.

Påfør den på pletten, og lad bagepulveret virke i mindst en time. Vask derefter tøjet som normalt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvor kan man hænge tøj op i et hus uden plads?

Olivenolie

Hvis du vælger denne metode, skal du være meget forsigtig, når du skal påføre olivenolien på pletten. Hvis den siver ind i rene dele af tøjet, vil den være svær at fjerne senere.

Læg en lille mængde olie på pletten, og lad den virke. Efter et par minutter skal du fjerne harpiksen med en spatel og derefter vaske tøjet. Hvis du har lyst, kan du gnide med en klud med vand og sæbe på pletten, inden du vasker den.

Acetone

I dette tilfælde er der tale om et ret aggressivt kemisk produkt, som kan beskadige tøjet, især hvis det er af intense farver eller sart. Kom acetone på en vatrondel, og påfør den på harpikspletten med et lille tryk. Vask derefter tøjet som normalt.

Alkohol

Som med acetone er der tale om et aggressivt kemikalie, selv om dette er en af de mest effektive metoder. Det første, du skal huske på, er, at du skal bruge det på lyst tøj, der ikke falmer. Fugt en vatrondel med alkohol og tryk på harpiksen, indtil den er fjernet.

Alkohol til at fjerne harpikspletter på tøj

Alkohol er effektivt mod pletter. Det kræver dog en nænsom håndtering, mens du passer på resten af materialet, der ikke er plettet.

Med tålmodighed kan du fjerne harpikspletter på tøj

Vi håber, at du kan anvende nogle af disse metoder til at fjerne harpikspletter på dit tøj. Tag altid hensyn til stoffets type, før du vælger den ene eller den anden metode.

Et par jeans er trods alt ikke det samme som en silkebluse eller en uldtrøje. Hver enkelt stykke tøj vil have sin egen særlige pleje. Hvis du er i tvivl, så prøv metoden på en del af tøjet, der ikke er synlig, for at afprøve den og se, hvordan stoffet reagerer.

Det kan interessere dig ...
7 effektive tricks til at fjerne pletter på tøj
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 effektive tricks til at fjerne pletter på tøj

Er dit yndlingstøj blevet plettet af fedt eller mad? Gå ikke glip af disse tricks til at fjerne pletter på tøj naturligt derhjemme!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • LAGO, J., FERNÁNDEZ, J., & DÍAZ, D. (2005). minimización de los residuos provenientes de la regeneración de las Resinas de las Plantas Desmineralizadoras del crp-amuay. Revista de la Facultad de Ingeniería Universidad Central de Venezuela20(4), 43-54.
  • Hernández, R., & Jordá, M. G. (1981). Plantas medicinales. Editorial Pax México.
  • López-Rodríguez, M., & MARTÍN-MARTÍN, C. (1996). Historiografía de plantas con esencias y resinas de uso en veterinaria (s. XVI-XIX). Ars Pharmaceutica (Internet)37(2), 261-292.
  • Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.