Er det værd at investere i mærketøj? Fakta, du bør vide

Har du svært ved at træffe en beslutning mellem at købe mærke- eller generisk tøj? I denne artikel fortæller vi dig, hvilke faktorer du bør overveje, når du skal træffe dit valg.
Er det værd at investere i mærketøj? Fakta, du bør vide

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når det kommer til at købe tøj, er der mange fordomme om, hvordan man skal vælge det. På den ene side er der det sociale pres, og på den anden er der behovet for at passe på sin økonomi. Desuden spiller overvejelser om materialer, kvalitet og produktion en vigtig rolle. Dette rejser det evige spørgsmål om, hvorvidt det er værd at investere i mærketøj.

At have kendte mærker kan socialt tolkes som et tegn på udmærkelse og prestige. Ligeledes har mærketøj en tendens til at have en overlegen kvalitet, der garanterer dets holdbarhed over tid.

Det er imidlertid den økonomiske faktor, der får os til at vælge generisk tøj, da alle ønsker at spare penge og anskaffe sig mere tøj for færre penge. Det er dog en fejl at stole udelukkende på prisen, når man køber tøj.

Hvad skal du overveje, når du vil investere i mærketøj eller generisk tøj

Ud over selve mærket er der flere vigtige elementer, du skal overveje, når du vælger tøj til din garderobe. Der er nemlig etiske, tekniske og endda psykologiske faktorer involveret.

Desuden bør du huske på, at et mærke, fordi det har et anerkendt navn, ikke altid er en garanti for kvalitet. Nogle designere er blevet meget berømte, og deres produkter koster mere alene på grund af deres prestige.

Lad os se på nogle af de ting, du bør være opmærksom på.

Kvinde vælger tøj og overvejer at investere i mærketøj

Materialer og kvalitet

En stor del af argumenterne for at beslutte at investere i mærketøj bør falde på tøjets materialer og kvalitet. Det er disse faktorer, der garanterer, at tøjet holder i længden.

Faktisk er det en bedre forretning at investere i tøj af god kvalitet, som er dyrere i starten, men som forbliver i bedre stand i årevis, end at købe billigt tøj, som kun vil kunne holde til lidt brug. Nogle små mærker eller designere er dog ikke kendte og har ansvarsfulde fremstillingsprocesser af høj kvalitet.

Social og miljømæssig ansvarlighed

Det er velkendt, at modeindustrien er en af de mest forurenende industrier i dag. Dette er i henhold til organisationen Greenpeace, såvel som mange andre.

Ud over miljøkriterier er det også vigtigt at overveje etikken bag et mærke. Nogle områder af modeindustrien beskyldes for udnyttelse af arbejdskraft, især i asiatiske lande.

En organisation, der repræsenterer mere end 100 organisationer med base i det sydlige Indien, har udarbejdet Tamil Nadu-erklæringen, som opfordrer tøjmærker til at stoppe alvorlig udnyttelse og krænkelse af menneskerettigheder.

Af disse grunde er det vigtigt at kende til modevirksomhedernes sociale og miljømæssige ansvarlighed for at kunne afgøre, om det er værd at investere i mærketøj.

Vi tror, at du vil kunne lide at læse denne artikel: 8 modefejl, du kan begå i efteråret

Teknologi og design

Nogle tøjmærker har også højere priser, fordi de i mange tilfælde producerer specialiseret beklædning. Dette er tilfældet, når man leder efter beklædning til sportsaktiviteter eller til meget specifikke behov. I dette tilfælde kan deres teknologi være med til at give mere komfort og velvære.

Hvad ønsker du at vise ved at investere i mærketøj?

Det er ikke muligt at generalisere, men der er ofte en tendens til at ville eje mærkevarer for at vise prestige eller for at være på mode. Mange gange har disse ønsker om at købe det, der er på mode, faktisk et grundlag i, at man ikke ønsker at blive udstødt. Berømtheder eller influencere fremmer ofte også disse idéer.

Derfor giver det ikke mening at følge kendissernes mode blindt. Faktisk påpeger en undersøgelse foretaget af Universidad del Norte de Colombia med titlen “Impulsive buying and materialism in young people”, at fysisk udseende har været et kriterium for at opnå succes på arbejdspladsen, socialt og endda sentimentalt.

Reklameverden har udnyttet dette koncept til at skabe ikke-eksisterende behov og fremme forbruget.

Materialisme er en tendens, der lever efter den overbevisning, at jo mere man forbruger, jo tættere er man på lykken. Derfor er oplysningskampagner omkring shopping og den materialistiske holdning fra barndommen ekstremt vigtige.

Det er vigtigt at vide, hvorfor man ønsker at købe tøj, og om der er en følelsesmæssig faktor, der får en til at købe tøj impulsivt. Faktisk er shopping ikke kilden til sand lykke. At være bevidst om dette kan hjælpe os til bedre at definere vores identitet.

Kvinde med shoppingposer

Du vil måske kunne lide at læse denne artikel: Donering af modermælk: Alt, du bør vide

Vælg cirkulær mode og vær kreativ

Dette er et begreb, der er blevet opfundet i de seneste år. Det henviser til modeprodukter, der har en lav negativ indvirkning på miljøet, og som forudsætter ansvarlige produktionsprocesser. Det vil sige, at de er et alternativ til det, der er kendt som fast fashion.

For at købe ansvarlig mode er det nødvendigt at kende til produktionsprocesserne og træffe bevidste beslutninger. Det er også tilrådeligt at bære et stykke tøj så længe som muligt og ikke være en forbruger, der ignorerer miljøproblemer.

Nu hvor du har lært argumenterne til at svare på, om det er værd at investere i mærketøj, kan du opbygge din garderobe på en grønnere måde! Husk, at din værdi som person ikke er defineret af antallet af stykker tøj, du har, eller de mærker, der udgør din garderobe.

Tværtimod er det din autenticitet alene, der gør dig værdifuld. Så hvis du er kreativ, kan du helt sikkert få en garderobe med dit eget personlige præg, som ikke er afhængig af nogen mærker!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arocas, R.L., Arrieta, S.P., & Botero, M.M. (2004). La Compra Impulsiva y el Materialismo en los jóvenes: Estudio exploratorio en Estudiantes Universitarios de Barranquilla (Colombia).
  • Fast fashion: de tu armario al vertedero. (s/f). Greenpeace.org. Recuperado el 14 de diciembre de 2021, de https://www.greenpeace.org/mexico/blog/9514/fast-fashion/
  • (S/f). Tamilnadudeclaration.org. Recuperado el 13 de diciembre de 2021, de https://tamilnadudeclaration.org/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.