15 ting, du ikke bør komme i opvaskemaskinen

Hvis du ikke er forsigtig, kan du miste værdifulde køkkenredskaber. Vask ikke kvalitetsknive, pander med nonstick og skærebrætter i opvaskemaskinen.
15 ting, du ikke bør komme i opvaskemaskinen

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ja, vi ved godt, at det sparer os for en masse tid. Men der er nogle ting, du bare ikke bør komme i opvaskemaskinen. Ellers ender du med at ødelægge dem.

Du bryder dig måske ikke om at vaske op i hånden, men når det drejer sig om nogle sarte ting, er det det bedste at gøre. Hvis du beslutter dig for at spare et par minutter på husarbejdet, er du måske nødt til at investere i nye køkkenredskaber eller måske endda en ny maskine.

Her er en liste over alle de ting, du ikke bør komme i opvaskemaskinen.

1. Emaljerede støbejernsgryder og -pander

Pas på! Selv om du kan putte de fleste emaljerede gryder og pander i opvaskemaskinen, er der nogle, der ikke kan. Hvordan kan du vide det? Det afhænger af mærket.

Det sikreste er at læse producentens anvisninger. Men hvis du ikke har dem, kan du vælge at vaske dem i hånden med en blød skuresvamp. Ellers risikerer du at ødelægge emaljen.

På den anden side siger nogle eksperter, at for at støbejernet bevarer sine egenskaber (varmer hurtigt, transmitterer og holder godt på varmen), er det tilrådeligt at vaske det med varmt vand uden sæbe, tørre det med det samme og gnide det med lidt olivenolie.

2. Non-stick pander og gryder er ting, der ikke bør komme i opvaskemaskinen

Non-stick overflader er meget sarte. Derfor bør de ikke komme i opvaskemaskinerne, medmindre producenten anbefaler det.

Det viser sig, at de rengøringsmidler, der anvendes i opvaskemaskinerne, ofte er meget stærke. Dette kan sammen med maskinens trykstråler få stykker af belægningen til at løsne sig.

Det er tilrådeligt at bruge en blød skuresvamp og lidt opvaskemiddel. Non-stick belægningen er en overflade, som ikke behøver at blive skrubbet hårdt for at sikre sin renhed. Nogle gange er det nok at tørre den af med et viskestykke.

Pander og gryder, der ikke bør komme i opvaskemaskinen

Ikke alt kogegrej tåler opvaskemaskine. Tjek producentens anvisninger.

3. Dårligt glaserede keramik- eller lergryder

Lergryder er porøse, hvis de ikke er ordentligt forseglet. Det gør genstanden modtagelig for brud efter en tur i opvaskemaskinen.

Trykstråler af varmt vand slider på belægningen på gryderne. Det gør dem tilbøjelige til at udklække bakterier.

Bemærk, at situationen forværres, hvis de bruges ved høje temperaturer og i fugtige omgivelser. Derfor anbefales det at vaske dem i hånden med et mildt rengøringsmiddel og tørre dem meget godt med en ren klud.

4. Ting, der ikke bør komme i opvaskemaskinen: Wok

En wok er et køkkenredskab, der er nyttigr til stegning. De kan være fremstillet af støbejern eller kulstofstål og have et træskaft. Alle disse er materialer, som ikke bør komme i opvaskemaskinen. På grund af deres store størrelse kan de sikkert heller ikke være i maskinerne.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse den: 7 farer i køkkenet og sikkerhedstips

5. Beholdere af blødt plast

Plastbeholdere kan også ødelægges i opvaskemaskinen. Reglen er enkel: Sørg for, at de kan tåle mikrobølgeovn.

Hvis de ikke kan tåle det, kan de ikke vaskes i maskine. Kig efter billedet af en mikroovn. Det er tegn på, at plastikken er robust og kan vaskes med varme.

Ellers kan den frigive giftige stoffer og blive slidt op. Det vil hurtigt blive skævt og ældes; hurtigere end fastsat af producenten.

Det samme vil gælde for al kogegrej af plast, som ikke er egnet til opvarmning af mad.

6. Knive af god kvalitet

Der er ikke noget problem med konventionelle knive. Det er ikke tilfældet med kokkeknive.

Disse er fremstillet af et særligt metal, som varmen i opvaskemaskinen kan gøre deformt. Værktøjet bliver stumt og skærer ikke længere effektivt. På den anden side bliver håndtaget også ødelagt.

7. Termokander er ting, der ikke bør komme i opvaskemaskinen

Det viser sig, at termokander er fremstillet med en indre struktur, der gør det muligt for dem at holde væsker varme eller kolde i længere tid. Hvis du kommer dem i opvaskemaskinen, kan det trykvand, der kommer under vask, derfor sive gennem de indre lag af flasken og blive fanget. Dette kan resultere i skimmel og mug.

8. Skærebrætter og træredskaber

De forhold, som opvaskemaskinen desinficerer redskaberne under, ender med at skabe revner i træet. Når de bruges, siver saft og saucer fra ingredienserne således ind i materialet. Desuden har træet en tendens til at blive deformt, hvilket forkorter dets levetid.

9. Redskaber af aluminium og kobber

Blandingen af varmt vand og stærk sæbe har en tendens til at påvirke både aluminium og kobber negativt, hvilket vil få dem til at oxidere med tiden. I den forstand anbefales det at være forsigtig og ikke at komme genstande fremstillet af disse materialer i opvaskemaskinen.

10. Ting, der ikke bør komme i opvaskemaskinen: Store redskaber

Store genstande kan beskadige opvaskemaskinen og ødelægge det redskab, som du ville vaske. De hindrer vaskemekanismens rotation.

På den anden side er udstikkere delikate og skrøbelige redskaber, der ikke tåler opvaskemaskine. Det samme gælder for kageforme.

11. Trykkogerlåg og elastikker

Låg til trykkogere og elastikker i almindelighed er en del af denne liste. Dette tilbehør er meget skrøbeligt, og deres materialer kan ikke tåle varmt vand, da de bliver deforme og mister deres effektivitet.

Trykkogerlåg består af en ventil med en pakning indeni, som kan blive beskadiget, hvis der er sæbepartikler, der ender med at tilstoppe området. Håndtaget er et andet element, som efter hver vask forringes og bliver deformt.

12. Genstande med etiketter eller lim

Bestik og skåle skal være fri for madrester, og flasker skal være fri for etiketter og lim. Det anbefales, at du fjerner alt snavs, inden du sætter genstandene i. Ellers kan afløb, rør og andre enheder i opvaskemaskinen blive tilstoppet.

13. Italienske kaffemaskiner

På grund af deres struktur bør italienske kaffemaskiner ikke vaskes i maskine. Det er ikke engang tilrådeligt at vaske dem med opvaskemiddel. I stedet er det sikrest kun at desinficere dem med varmt vand.

Kaffemaskine på gaskomfur

Italienske kaffemaskiner er specielle, fordi en god vask sikrer produktion af kvalitetskaffe.

14. Ting, der ikke bør komme i opvaskemaskinen: Rivejern

Rivejern har en kant, ligesom knive. Når de kommer i kontakt med varmt vand, mister de deres skæreevne.

På den anden side er det på grund af rivejerns struktur, hjørner og kroge bedst at vaske dem i hånden for at sikre, at de er helt rene.

15. Kopper, glas og andre glasvarer

I dette tilfælde er der tale om genstande af krystal og ikke glas. Det er meget almindeligt at forveksle de to betegnelser.

Det første er et mere delikat materiale, så det er normalt dyrere. Hvis det udsættes for høje temperaturer, har det en tendens til at blive deformt og endda gå i stykker.

Gå på den sikre side og vask dem i hånden. Nogle opvaskemaskiner har dog programmer til denne type materiale.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Tilføj sort peber til vaskemaskinen

Pas på opvaskemaskinens “specialprogrammer”

Nogle opvaskemaskiner har særlige programmer, der angiver, at de kan vaske nogle af de redskaber, der står på listen. Sandheden er dog, at du risikerer, at resultatet ikke bliver som ønsket, og at dine dyrebare genstande alligevel bliver ødelagt.

Uanset hvad du beslutter dig for, skal du vide, at den nederste del af opvaskemaskinen er den, der når de højeste temperaturer. Det er også det område, hvor redskaberne kommer mest i kontakt med opvaskemidlet. Derfor er det tilrådeligt at lægge skrøbelige genstande i den øverste skuffe.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.