Sådan kan man komme af med luseæg hurtigt

Luseæg lægges af lus, som reproducerer ved en meget høj hastighed. Læs med for at finde ud af, hvordan du kommer af med luseæg hurtigt.
Sådan kan man komme af med luseæg hurtigt

Sidste ændring: 22 december, 2022

Når sommeren er på vej og temperaturerne stiger, er det mere normalt, at luseæg spreder sig. Luseæg er intet mere end æggene fra lus, som finder sig til rette i deres værts hår. Børn er udsatte for smitte. Det er derfor vigtigt at komme af med luseæg så hurtigt som muligt for at forhindre dem i at sprede sig.

Hvad er luseæg og hvordan spredes de?

Æggene, som lus lægger, kaldes luseæg. De lægger dem i hovedbunden, som regel i nakken eller på toppen af hovedet og bag ørerne. Dette er faktisk, fordi disse områder afgiver den varme, som luseæg skal bruge for at inkubere.

Hunlus producerer en meget stærk lim, som hjælper luseæg med at blive på sin plads. Det gør det svært at vaske eller kradse dem væk. Derudover vil det tage en uge, fra æggene bliver lagt, til de klækker, alt afhængig af temperaturen og luftfugtigheden.

Luseæg i hovedbund

Det er derfor meget vigtigt at behandle dem så hurtigt som muligt for at forhindre, at de spreder sig. På den måde vil de ikke sprede sig til andre børn. Lus bevæger sig faktisk så hurtigt, at de kan komme fra et hoved til et andet, når de er i kontakt.

Du vil måske være interesseret i 6 hjemmemidler til at fjerne lus

Hurtig behandling

Når du har bemærket tilstedeværelsen af luseæg, skal du gøre noget. Lus er kløende, fordi de spiser blod, så du vil måske bemærke, at dit barn kradser i sin hovedbund.

For at komme af med luseæg hurtigt og effetivt, skal du bruge en behandling til lus. Man kan for eksempel bruge velkendte produkter fra apoteket. Man bør vælge produkter uden farve og lugt, som ikke gør børnene utilpas.

Derudover kan de få bugt med lus og luseæg på blot fem minutter. På den måde behøver man ikke bruge skadelige midler.

Når man har kommet produktet i barnets hår, skal man bruge en bestemt shampoo til at komme af med luseæg og døde lus. Derefter skal man bruge en lusekam for at fjerne alle lus og luseæg fra håret.

Man bør også sikre, at man bruger en lusekam i vådt hår, så man ikke beskadiger det. Den er meget simpel at bruge, man skal blot køre den gennem hårene fra rødderne til spidserne.

Derudover skal man have i baghovedet, at den mest effektive kam er lavet af rustfrit stål. De er bedre end plastik og fjerner nemmere lus og luseæg.

Tips til at holde lus og luseæg væk

Selvom det er sandt, at der ikke er nogen måde at undgå lus og luseæg 100% på, så kan periodiske tjek af håret alligevel hjælpe med at stoppe infektionen i tide og få behandling hurtigere. Derudover kan man også følge disse tips:

  • For at undgå lus og luseæg, skal man altid have en lusekam indenfor rækkevidde til at kæmme ens barns hår mindst en gang om ugen, selv hvis det ikke er ramt af lus. Derefter skal man vaske sine hænder grundigt med varmt vand.
  • Tjek dit barns hovedbund under kraftigt lys. Vær også opmærksom på de mest gængse områder for lus: Toppen af hovedet, nakken og bag ørerne.
  • Lad ikke børn dele tilbehør såsom hatte, kamme, børster og håndklæder.
  • Vask dit barns hår ofte.

Som du kan se, er det ikke svært at komme af med lus og luseæg. Man bliver dog nødt til at bruge de rette produkter og følge instrukserne. Forebyggelse tager ikke særlig lang tid, men man skal alligevel holde øje med advarselstegnene.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.