Sådan kontrolleres højt kolesterol naturligt

For at holde øje med og sænke kolesterolniveauet, kræver det at du opretholder en afbalanceret kost, opgiver dårlige vaner som tobak og alkohol og får regelmæssig motion.
Sådan kontrolleres højt kolesterol naturligt

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kolesterol er en type af fedt, også kendt som et lipid, der findes naturligt i kroppen, hvor det bliver brugt til at udføre mange vitale funktioner. Det er til stede i hjernen, leveren, vores nervesystem, blodet og milten – hos både mennesker og dyr. Dette er grunden til at eksperter anbefaler at undgå animalske produkter, hvis en person er diagnosticeret med højt kolesterol tal. I denne artikel kan du læse hvordan du kan kontrollere højt kolesterol!

Leveren genererer det meste af kroppens kolesterol, mens resten er forbrugt gennem vores kost. Low-density lipoprotein, som også er kendt som dårlig kolesterol eller LDL, er det, der er ansvarligt for tilstopning vores arterier, fordi det er deponeret i arterievæggene og forårsager alvorlige hjerte-karproblemer og andre sygdomme. Det gode kolesterol som kroppen behøver er kendt som HDL eller high-density lipoprotein, og det hjælper med til at fjerne det dårlige kolesterol, som blokerer vores arterier og lever, og gør det muligt for kroppen at eliminere det.

Selvom højt kolesteroltal kan være forårsaget af forskellige lidelser eller genetiske faktorer, har de fleste mennesker en tendens til at udvikle det som et resultat af en dårlig kost og stillesiddende livsstil. Så for at kontrollere og forebygge højt kolesterol niveauer det vigtigt at ændre visse vaner og den mad, vi spiser.

Mad til kontrol af højt kolesterol tal

Som nævnt ovenfor spiller den mad, vi spiser en meget vigtig rolle i forebyggelse og bekæmpelse af højt kolesteroltal. En sund kost kan hjælpe med til at eliminere dårligt kolesterol (LDL) og hæve HDL-niveauet. Her vil vi diskutere nogle af de fødevarer, der hjælper med at styre dit kolesterol.

Fibre

Grovvalset havre

Indtagelsen af plantefibre, specielt opløselige fibre er vigtigt for kontrol af et højt kolesterol tal, fordi det binder sig til fedtet og fjerner dem gennem indvoldene. Vegetabilske fibre findes i fødevarer som bønner, havre, byg og frugter som æbler. De mest anbefalede fødevarer til at sænke kolesterol er havreklid og brune ris.

Fisk

Eksperter anbefaler at spise fisk to gange om ugen, fordi det er rigt på omega-3-fedtsyrer, som er fantastisk til at hjælpe til med at fjerne dårlig kolesterol og triglycerider, der er til stede i blodet. Der er naturligvis andre fødevarer, der indeholder omega 3-fedtsyrer, men fisk er en af ​​de rigeste kilder. Især anbefalles laks, tun, makrel, sardiner, sild og ørred.

Olivenolie

Olivenolie

Olivenolie kan hjælpe til med at fjerne det dårlige kolesterol, uden at ændre vores niveau af god HDL-kolesterol. Eksperter anbefaler at indtage 2 spsk. olivenolie om dagen.

Frugt- og grøntsagssaft

Naturlig frugt og grøntsagssaft som en formiddagssnack kan hjælpe med til at sænke niveauet af dårlig kolesterol. Det kan laves med friske grøntsager kombineret med frugt eller kun frugt – uanset hvad du foretrækker. Denne vigtige ting er at fremstille dem af friske råvarer og helst uden noget tilsat sukker eller kunstige sødestoffer.

Sojaprotein

Forbrugerrapporter viser, at 25 gram sojaprotein pr. dag kan hjælpe med at sænke dit kolesteroltal med op til 10%. Denne mængde svarer til to eller tre portioner af produkter som sojamælk, sojabønner eller tofu.

Nødder og fuldkorn

Noeddemix

Nødder og fuldkorn indeholder ingredienser, der forhindrer kolesterol i at blive absorberet i blodet. Det anbefales at spise tre portioner om dagen, svarende til omkring 0,5 kg.

Sunde vaner til styring af højt kolesteroltal

De følgende vaner er også meget vigtige, når det drejer sig om at kontrollere og forhindre høje niveauer af dårligt kolesterol. At føre en sund livsstil vil imidlertid ikke bare hjælpe dig med at undgå dårlige kolesterol, det vil også give dig en bedre livskvalitet.

Hold op med at ryge

Brugen af ​​tobaksvarer sænker niveauet af det gode kolesterol, hvilket øger risikoen for blodpropper. Rygere har også tendens til at have alvorlige problemer som åreforkalkning, hjerteanfald og slagtilfælde.

Undgå overdrevent alkoholforbrug

Glas alkohol

Overdrevent alkoholforbrug øger niveauet af triglycerider i blodet og gør alkoholikere mere udsatte for hjerte-karsygdomme. Folk, der drikker med måde har en lavere risiko for disse problemer.

Få motion

Regelmæssig fysisk aktivitet hjælper med at øge niveauerne af det gode kolesterol, og fjerner samtidig de dårlige ting. Eksperter anbefaler mindst 30 minutters træning om dagen, fem dage om ugen. Naturligvis vil de, der træner længere tid opnå større fordele.

Slip af med junk food

Hvis du spiser masser af junkfood, vil det uundgåeligt hæve niveauet af dårlig kolesterol i blodet. Undgå at indtage pommes frites, burgere, chips, stegt og paneret kød, fedt kød, olier og alle fødevarer, der har et højt indhold af mættede eller “trans”-fedtsyrer. Alle former for junkfood hæver uundgåeligt niveauet af dårlig kolesterol i blodet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Diego Bellido Guerrero. Manual de nutrición y metabolismo. Ediciones Díaz de Santos, 2006.
  • Juan Morales Güeto. Nutriterapia, salud y longevidad: Qué comer para vivir mejor. Ediciones Díaz de Santos, 2011.
  • David Grotto. Lo mejor que puedes comer (Colección Vital): De la A a la Z, la guía nutricional definitiva para llenarte de energía, de salud. Penguin Random House Grupo Editorial México, 2014.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.