Sådan kan du plante og pleje passionsfrugt derhjemme

Det er nemmere, end du tror at plante og pleje passionsfrugt. Med vores guide kan du have planten derhjemme og tilberede lækre desserter.
Sådan kan du plante og pleje passionsfrugt derhjemme

Sidste ændring: 22 april, 2023

Passionsfrugt er en meget eftertragtet eksotisk frugt, der kommer fra en plante af samme navn. I denne artikel vil vi lære dig alt om den, så du kan plante og pleje passionsfrugt derhjemme som en professionel. Du vil kunne nyde den smukke blomst, der pryder din have, og når høsttiden kommer, vil du kunne glæde dig selv med saft, saucer og desserter lavet af passionsfrugt.

Hvis du allerede har fået lyst til denne frugt og ønsker at opleve plantning og pleje af din passionsfrugt, så læs videre!

Hvor kommer passionsfrugt fra?

Passionsfrugt er frugten fra en klatreplante, der er kendt som passionsfrugt (Passiflora edulis), som har andre populære navne: Blå passionsfrugt eller passionsblomst. Den er hjemmehørende i Sydamerika, især i de tropiske områder. Men til manges overraskelse er denne plante, selv om den stammer fra varme områder, også meget modstandsdygtig over for andre klimaer.

Denne plante er nem at dyrke, og det er værd at nævne, at den kan forventes at blive op til en meter. Som en god klatrer vokser dens stængler ved at sætte sig fast på andre træer eller overflader. Den kan endda bruges til at adskille rum i haven eller til at give mere privatliv på din ejendom.

Dens blomster er et sandt skuespil. De repræsenterer begge køn på samme tid, selv om de skal bestøves for at reproducere sig.

De kan skelnes ved deres smukke farver, mellem blå og violet. Ud over at pryde din have og give dig lækre frugter kan du også bruge planten som en kilde til alternativ medicin (naturligvis altid med lægelig godkendelse).

Videnskabelige artikler har detaljeret beskrevet, at passionsblomst er en plante med potentiale til at supplere behandlingen af angst, ud over at give antiinflammatoriske næringsstoffer og antioxidanter. Passionsfrugt har også et højt indhold af A- og C-vitamin.

En drik lavet med passionsfrugt

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Astringerende frugter: Liste, fordele og anvendelser

Sådan kan du plante og pleje passionsfrugt derhjemme

Nu hvor du kender fordelene ved at dyrke passionsfrugt derhjemme, vil vi vise dig, hvordan du gør det, og hvordan du passer på din plante.

1. Saml frøene

Passionsfrugten har mellem 180 og 200 frø indeni, som du kan vælge at begynde at plante derhjemme. Du får dem fra en passionsfrugt, som du har købt i en hvilken som helst butik.

Alt, du skal gøre, er at gnide dine frø for at fjerne frugtkødet, vaske dem meget godt og lade dem tørre i ca. 3 eller 4 dage på et skyggefuldt sted.

2. Forbered jorden

For at plante din passionsfrugtplante skal du først forberede jorden. Den skal indeholde jord, groft sand og kompost, alt sammen i lige store dele. På den måde sikres næringsstoffer til planten og et godt dræn.

I den forbindelse er det vigtigt, at du, hvis du skal plante i haven, tager en pind og laver furer på ca. 5 centimeter. På den måde bliver frøene ikke vandmættede, når du vander planterne.

3. Plant dine frø

Når jorden er klar, er det tid til at plante de tørre frø. Placer dem i furerne og med en afstand på 1 centimeter mellem hver. Brug en blanding af jorden som beskrevet ovenstående til at dække frøene let.

Når du er færdig med dette trin, skal du vande frøene (uden at overdrive). Det er vigtigt at fugte frøene, så de blander sig med jorden og kan begynde at spire.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvorfor det er vigtigt at spise frugt og grøntsager ifølge WHO

4. Tips til at pleje passionsfrugt

Inden for et par uger efter plantningen vil du bemærke, at små grønne planter spirer og begynder at vokse. Det er afgørende, at du straks begynder at passe dem. For at gøre dette bør du gøde med organiske produkter og kompost. Som kompost kan du bruge organisk affald eller ormeaffald.

Hold jorden fugtig, men undgå vandmætning. Husk, at hvis det regner, er det ikke nødvendigt at vande.

Sørg også for, at planterne får en god dosis direkte sollys. Efterhånden som planten vokser, vil det være nødvendigt at beskære den, så den ikke kommer ud af kontrol, og at sætte nogle strukturer, så den ikke kan vikle sig ind. Derfor er det en god idé at plante passionsblomster omkring et hegn.

Husk afslutningsvis, at passionsblomster skal bestøves for at bære frugt. Dette sker naturligt takket være tilstedeværelsen af insekter som bier, sommerfugle og kolibrier. Ellers vil det være nødvendigt at hyre kvalificeret personale til at foretage en manuel bestøvning.

Et passionsfrugttræ

5. Høst frugterne

Når du har plantet og plejet din plante, er det endelig tid til at høste passionsfrugten for at nyde den i de tilberedninger, du ønsker. Husk, at det ideelle tidspunkt for høst er, når frugterne er gule eller rødlige. Det indikerer, at frugten er moden og klar til at blive spist.

Du kan plante og pleje passionsfrugt derhjemme!

Nu hvor du kender alle de fordele og egenskaber, som passionsfrugten har, og hvor let det er at plante og passe den, så tøv ikke med at gøre det! Den opmærksomhed, som denne plante kræver, er minimal, og de opskrifter, du får ud af den, er yderst lækre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.