Planter, pleje og tips til at lave en sommerfuglehave derhjemme

Hvis du vil have en sommerfuglehave derhjemme, skal du følge en række trin. Blandt dem skal du plante de bedste planter til disse insekter.
Planter, pleje og tips til at lave en sommerfuglehave derhjemme

Sidste ændring: 15 april, 2023

Hvorfor skulle nogen ønske sig at have en sommerfuglehave? Fordi det er et økosystem for disse og andre typer bestøvere, så planeten vil takke dig.

Nøglen ligger i de planter, der producerer nok nektar, og i at anvende nogle tricks for at gøre din have interessant for disse insekter. Læs videre for at få mere at vide!

Så kan du få en flot sommerfuglehave derhjemme!

For at få den sommerfuglehave, du altid har drømt om, skal du følge nogle få enkle, men nødvendige trin. De spænder fra studiet af de hjemmehørende sommerfuglearter til valget af planter og det sted, hvor du skal placere dem. Her giver vi dig alle detaljerne.

1. Identificér de hjemmehørende sommerfuglearter

Hvert land, ja selv hver by, har særlige og forskellige karakteristika. På samme måde og afhængigt af disse forhold er der arter, der er hjemmehørende i bestemte områder, og du bør identificere dem.

Denne undersøgelse kan gøres med onlineinformationer, søgning på biblioteker eller besøg på en sommerfuglefarm, hvis du er så heldig at bo i nærheden af en sådan. Du kan også finde data om de blomsterarter, som disse endemiske sommerfugle foretrækker, og begynde at udvælge dem ud fra disse data.

2. Vælg planter, der har meget nektar

Sommerfugl i en sommerfuglehave

Grundlaget for sommerfuglenes føde er den nektar, de tager fra blomster i haver og grønne områder, der stadig findes på planeten. Selv om de generelt godt kan lide nektar, er der nogle arter af flora, som de nyder mere end andre, så dem skal du satse på.

Blandt deres præferencer er også farvestrålende blomster. Nogle af de planter, som sommerfugle bedst kan lide, er følgende:

  • Echinacea purpurea: Hjemmehørende i Nordamerika og en ingrediens i kommercielle lægemidler, med store, farvestrålende blomster i rosa og lilla. Den har gule centrale rørformede rør.
  • Bomuldsurt: Det er en plante, der kan blive op til en meter høj og med blomster, der kommer frem i toppen i klaser af 10 til 20 blomster. De varierer mellem gule og orange farver.
  • Sommerfugleurt: Det er en urt, der ligner kløver meget, men har lilla blade, der er meget iøjnefaldende. Når solen går ned, lukker dens blade sig, og på afstand ligner de faktisk sommerfuglevinger.
  • Morgenfrue: Det er en plante med orange blomster, som endda bruges til menneskeføde i infusioner.
  • Cosmos: Den er også kendt som sommerblomst og kan blive mellem en halv meter og halvanden meter høj. Dens blomster vokser på spidsen af deres stængler, med farver som pink, hvilket gør dem meget slående.

Som du kan ane indtil videre, ser det ud til, at sommerfuglenes yndlingsfarver er lilla, pink, orange og gul. Derudover er der noget fælles for de beskrevne planter, og det er, at de har en duft, som også tiltrækker sommerfugle.

3. Du skal variere planternes højder og former

Når du vælger planter til din sommerfuglehave, skal du også tænke på, at de har forskellige højder og former på deres blade og blomster. På den måde vil sommerfuglene være mere tilbøjelige til at være interesserede og have lyst til at søge føde og skjul der.

Netop til dette bør du så vidt muligt efterlade et område, hvor græs og andre vilde planter vokser naturligt. Dette løv kaldes undervegetation og supplerer naturligt de planter, du vil plante.

4. Vælg et sted i haven, hvor der er mindst seks timers sol

Solen vil få de arter, du har valgt til at skabe din sommerfuglehave, til at vokse bedre og lyse klart, hvilket gør dem mere attraktive for bestøvere. Så sørg for, at den plads, du vælger, har mindst seks timers sol og seks timers skygge om dagen.

Den anden vigtige grund til at sikre dette er, at sommerfugle er koldblodede. Derfor har de brug for at hvile sig i et varmt område.

Sommerfugl på en orange blomst

Sørg for, at din have har godt med sollys. Det er meget behageligt for sommerfugle.

5. Skab beskyttelse for sommerfugle

Sommerfugle vil ikke komme til din have, hvis der er stærk vind, der bevæger planterne. De har brug for stabilitet, mens de spiser. Ellers bruger de meget energi på at stå fast.

Du kan overveje at placere haven ved siden af en mur eller bygge et træhegn.

6. Tilføj sten, som sommerfuglene kan hvile sig på

På blomsterne går sommerfuglene hen for at spise og lægge deres æg. Selv om de også hviler på dem, kan du supplere haven med nogle store, flade sten, så de har et sted at hvile og varme sig.

Det er derfor vigtigt, at du placerer stenene, hvor de får seks timers direkte sollys. Især hvis denne tid med sol er om eftermiddagen.

7. Vand er meget vigtigt

Sommerfugle har brug for vand at drikke, så det er praktisk at skabe et rum, hvor jorden altid er fugtig, da de på den måde optager vand. De foretrækker denne metode og ikke et springvand.

Lav et lille hul i jorden, og hold det fugtigt. Vand det hver gang, det tørrer ud. Hvis du ikke har plads nok, kan du placere noget sand med vand i en underkop.

8. Efterlad ekstra mad i din sommerfuglehave

Ud over blomster kan du efterlade dem frugtstykker, f.eks. ananas og appelsiner. Placer en bakke, hvor de står fremme til deres fornøjelse.

En anden mulighed er at placere en foderautomat med nektar. Det er et redskab, som du kan købe i en specialforretning.

Du kan også lave mad til sommerfuglene med vand og sukker. Du tager en del af hver, lader blandingen koge, og når den er kold, tilbyder du den i foderautomaten.

Din sommerfuglehave er klar!

At have en sommerfuglehave derhjemme er ikke så svært, som du måske forestiller dig. Det eneste, du skal gøre, er at vælge de blomster, de kan lide, plante dem i et strategisk område og tænke på at beskytte og fodre dem.

Hvis du følger ovenstående råd, vil du snart se, hvordan din have vil være fuld af disse insekter og andre bestøvere. Du er sikker på også at få besøg af bier og kolibrier.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ciccale Smit, M. (2022). Jardines de mariposas educativos: guía básica para armar espacios biodiversos en CABA.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.