Sådan kan man sætte tapet op på væggen

Tapet er en af de bedste muligheder til at dekorere vægge, da det giver unikke designs, der får rummet til at se moderne og hyggeligt ud. Derudover er det nyttigt til at dække huller og lignende på dine vægge. I dag fortæller vi dig, hvordan du sætter tapet op på væggen.
Sådan kan man sætte tapet op på væggen

Sidste ændring: 11 august, 2022

Tapet er et klæbende papir, der bruges til at dække vægge og dekorere hjemmet med en anden teknik end maleri. De har forskellige mønstre, som får rum til at se mere harmoniske, visuelt tiltalende og dynamiske ud. Opdag, hvordan du kan sætte tapet op på væggen i denne artikel!

En kort historie om tapet

Dette dekorative element blev skabt i Østen i løbet af 1400-tallet. Det har dog ikke mistet sin relevans, fordi det giver et udseende, der pynter, afspejler din personlighed og modvirker monotoni. Derudover er det modstandsdygtigt, vaskbart og alsidigt.

Der findes forskellige modeller af tapet, der passer til alle slags behov og områder i hjemmet. Tapet uden vinyl er trykt papir uden yderligere belægning. Vinyl har et beskyttende lag, der isolerer mod fugt eller varme, og tapet med tekstur dækker ufuldkommenheder i væggene.

Trin for trin: Sådan kan man sætte tapet op på væggen

Tapet er en af de mest anbefalede indretningsmetoder, fordi det er prisvenligt og let at sætte op. Brugen bliver også mere og mere gængs, fordi det forbedrer dine møbler og giver dig mulighed for at tilpasse rummet i dit hjem.

1. Evaluér væggene

Først og fremmest skal væggen kontrolleres af en uddannet fagmand for at analysere, om der er forhold, der kan skade tapetet. Når væggene har uregelmæssigheder, skal du reparere hele området.

Bagefter skal du behandle det med gips og sandpapir, så væggen er ensartet og uden ujævnheder. På den anden side, hvis væggen er sund på indersiden, så behøver du kun at udjævne de områder, der er huller i, så tapetet kan sættes glat op.

Eksempel på at sætte tapet op

2. Rengør væggen, hvis du vil sætte tapet op

Den anden fase består i at rense væggene for at undgå ophobning af støvpartikler, der påvirker limen eller klæbemidlerne. På samme måde er det vigtigt at slippe af med snavs for at forhindre spredning af bakterier, der kan forårsage fremtidig skade på tapetet.

Du bør rengøre væggene med klar eddike for at fjerne tilstedeværelsen af mikroorganismer. Derudover er vask med varmt vand bedst til at bekæmpe snavs og dårlig lugt. Lad derefter overfladerne tørre helt.

3. Mål væggen

Inden installationen skal den professionelle måle væggenes længde og bredde for at bestemme, hvor mange tapetruller du skal bruge. Du skal tage hensyn til beregningen af et par ekstra centimeter, hvis du har brug for dem som reserve i tilfælde af problemer.

På samme tid kan du skrive målene på et papir for at begynde at skære alle de nødvendige firkanter og gøre opsætningen lettere. Når du skærer ud, skal du bruge en lineal til at hjælpe med at opnå lige kanter.

4. Påfør limen

Med en ren børste skal væggen, der skal behandles, dækkes med lim. Dette værktøj er nødvendigt, fordi det giver mulighed for at fordele limen på alle områder og forhindre, at der dannes klumper, som påvirker slutresultatet.

Limen skal også påføres bagsiden af tapetet, da dette giver bedre vedhæftning og sikkerhed. Det er vigtigt ikke at efterlade klumper, der får det til at rynke eller sprække.

5. Lim de første firkanter af tapet på væggene

Tapetet skal opsættes fra hjørnerne og de højeste overflader først for at få frit udsyn og kunne arbejde mere komfortabelt. Når du sætter tapetet på væggen, skal du børste tapetet fra top til bund for at undgå dannelse af bobler og for at holde det fast.

Til opsætning på dør- eller vindueskarme skal du bruge stykker, der ikke er skåret helt til. Dette skyldes, at disse områder kan have små krumninger, som du skal have tapetet til at passe til.

6. Sæt de sidste stykker tapet op

Vægge er meget store, så intet stykke tapet dækker hele væggen. Som et resultat skal flere stykker tapet sættes i forbindelse med hinanden.

Du skal dog sikre dig, at du ikke kan se linjerne mellem den ene strimmel og den næste. Derfor skal alle stykker opsættes fra top til bund for at få kanterne til at passe præcist. Sørg også for at få mønstrene til at passe sammen.

Du bør bruge en god mængde lim ved samlingerne mellem arkene for at forhindre dem i at skrælle af.

7. Klip det overskydende papir af

Efter at hele væggen er ordnet, skal du fjerne overskydende papir og give det en sidste hånd. Dette sidste trin skal udføres med et skæreværktøj for at undgå fejl.

Tips til at sætte tapet op

Tapet giver dig mulighed for at skabe en unik stemning. For at gøre dette bør du tage nogle tips i betragtning, der hjælper dig med at opnå og vedligeholde det udseende, du leder efter.

Valg af det rigtige tapet

Du skal vælge den ideelle type tapet til hvert rum. Det vil sige et, der modstår fugtighed, varme eller solens stråler, hvis det er nødvendigt.

På den anden side skal tapetdesignet matche de andre farver og dekorationer i huset. På den måde matcher alle elementerne.

Vær særlig opmærksom på klæbemidlet

Når du opsætter tapet, skal du bruge kvalitetslim, der garanterer lang holdbarhed. Derudover skal du vælge et produkt, der passer til din type væg, og som ikke ændrer kvaliteten af dets indre materialer.

En hvid sofa foran en væg dækket af gul tapet med hvide blomster

Glem ikke stikkontakterne, når du vil sætte tapet op

Glem ikke at afdække alle stikkontakter omhyggeligt. Dette aspekt er nøglen til at undgå kortslutninger og forhindre væggen i at få grimme buler.

Det skal bemærkes, at hullet til stikkontakten ikke skal skæres ud, før tapetet placeres på væggen. Hullet kan være større eller mindre end stikkontakten og ødelægge hele æstetikken.

Af denne grund skal papiret dække hele området og derefter skæres efter stikkontakten. Til denne proces skal du bruge en lineal og en kniv.

Effektiv vedligeholdelse

I slutningen af opsætningen bør tapetets pleje konsulteres med en fagmand. Rengøring af støv, der ophobes, er afgørende for at undgå pletter og drastiske ændringer i designet. Af denne grund kan vinyltapet vedligeholdes ved hjælp af en fugtig klud og ikke-vinyl tapet med tørre klude eller støvsugere.

Det kræver nøje planlægning at sætte tapet op

Planlægning er et punkt, du ikke må overse, når det kommer til tapet. Denne fase giver dig mulighed for at fastsætte et budget, ansætte de bedste eksperter, finde de designs, du ønsker, og vælge typen tapet.

Den tid, du investerer i planlægning, giver dig mulighed for at nå frem til det passende tidspunkt til at udføre opsætningen, da dette er en proces, der ikke må tages let på. Derudover er det i disse øjeblikke, at den professionelle kan give de bedste råd til at forbedre indretningen af dit hjem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Resene. Measuring, cutting & hanging wallpaper [Internet]. Australia: (S.E); 2003 [citado 11 de mayo de 2021]
  • Lee V. Guía esencial de decoración [Internet]. Madrid: EDIMAT; 2005 [citado 11 de mayo de 2021]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.