8 almindelige indretningsfejl

For at blive en god indretningsdesigner kan du ikke begrænse dig selv til at tænke over, hvad du bør gøre. Nogle gange er det vigtigere at vide, hvad man skal undgå. Udforsk de mest almindelige indretningsfejl her!
8 almindelige indretningsfejl

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Nogle gange køber folk ting til deres hjem, der simpelthen ikke passer ind. I denne artikel vil vi fortælle om otte almindelige indretningsfejl, som folk begår. På den måde vil du kunne forebygge eller fikse dem.

Alle ønsker at have et smukt hjem, der får dem til at føle sig komfortable eller reflekterer deres personlige stil. Derfor er det en god idé at forsøge at undgå de almindelige indretningsfejl. Selvom personlig smag og komfort bør være prioriteringerne i indretningen, kan andre basale regler føre hen mod at skabe harmoniske og behagelige områder.

Nogle gange kan man nå langt ved blot at lave små ændringer, når man forsøger at få et rum til at se helt anderledes ud.

De mest almindelige indretningsfejl

Dit hjem er en refleksion af din personlighed og smag. Du nyder dit privatliv her. Derfor er du nødt til at føle dig godt tilpas.

Selvom du har forsøgt at gøre dit bedste, er dit hjem måske ikke blevet, som du ønskede det. Du ved måske ikke engang, hvorfor det er tilfældet. De mest almindelige indretningsfejl kan give dig en afklaring på, hvad du har gjort forkert:

1. Manglende planlægning af indretningen

Når det kommer til at flytte eller renovere dit hjem, er du nødt til at have en plan, der gør det muligt for dig at etablere et design og vurdere karakteristikaene i hvert rum. Selvom du ikke har budgettet til at hyre en professionel indretningsarkitekt, bør du ikke tage let på planlægningen af dine rum.

Resultatet af at gøre dette vil være at have adskillige dekorative elementer, der ofte ikke passer sammen eller passer til dine rum. Det vil gøre dig frustreret og utilfreds.

Hvis du laver en plan med et budget og sætter dig ind i de grundlæggende ting, når det kommer til design, vil du nyde godt af et bedre resultat.

Det er afgørende at lave en designplan for at få succes, da det vil spare dig både tid og penge. 

2. Utilstrækkelig opmærksomhed på belysningen er en af de almindelige indretningsfejl

Belysningen er en af de vigtigste faktorer i indretning. Den mest almindelige fejl i denne forbindelse er dårlig belysning.

Områder kan dog også være overbelyste, eller lyset kan fremhæve mindre flatterende områder i dit hjem. Nogle folk begår også fejlen med at kombinere lyspærer i forskellige farvetemperaturer.

Belysningen er essentiel i rum og til opgaver, der kræver visuel aktivitet. Practical Lighting Manual af Ediciones UC påstår dette. Du bør starte med at vurdere et områdes overordnede belysning for at afgøre, hvor meget det har brug for.

Dernæst kan du tilføje mere lys til de områder, du ønsker skal skille sig ud, eller dem, der har brug for det, såsom et arbejdsområde eller et læsehjørne. Du er også nødt til at vurdere de skygger, som lyskilderne vil skabe. Det er for eksempel ikke belejligt at installere lamper ovenfra, da de skaber skygger i ansigtet.

Læs også: Idéer til at renovere området omkring håndvasken

3. Negligering af proportioner

Negligering af passende forhold og proportioner i rum er en almindelig indretningsfejl, og det er som regel et komplekst anliggende. Hvis man placerer mange store elementer i et rum, vil det få det til at se småt ud. Modsat vil et rum se rodet ud, hvis man fylder det med mange små ting.

Det afgørende for at løse dette problem er at opnå balance. For at skabe sådan en harmoni er du nødt til at blande og matche adskillige størrelser og former. Hvis du har et stort hjem, skal du undgå kun at indrette med store elementer. Det samme gælder for en lille lejlighed.

Denne artikel har muligvis din interesse: 5 nemme hjemmelavede lampeskærme

4. En af de almindelige indretningsfejl er ikke at vælge et fokuspunkt

Ifølge Practical guide to interior design and decoration af Julio Madrigal bør alle rum have et fokuspunkt. Det er almindeligt, at aktiviteten i rummet foregår her. I en spisestue er fokuspunktet for eksempel spisebordet og stolene omkring det.

Hvis du ikke tager dette fokuspunkt i betragtning, så vil det største objekt, såsom en sofa eller en seng, som regel fange opmærksomheden. Hvis dette objekt er blevet negligeret, så vil det være modarbejdende.

Derfor er det vigtigt at vælge et fokuspunkt i hvert rum og beslutte, hvilke elementer du ønsker skal skille sig ud fra resten. Et kunstværk kan for eksempel være en god mulighed.

5. Blokering af passagen

For at opnå god indretning er du nødt til at placere elementer på en måde, der faciliterer cirkulering. En af de mest almindelige indretningsfejl er at have møbler, der forhindrer bevægelse. Men det er også en af de nemmeste fejl at rette op på!

Alt, du behøver, er at tegne et rum adskillige gange og planlægge forskellige designs. Dernæst skal du vælge det design, der faciliterer mest cirkulation.

6. Overdreven mængde af møbler og dekorative elementer

Mange hjem er rodede og har for mange møbler og dekorative elementer. Det kan være ubelejligt at beholde arvestykker fra familien, hvis du ikke ved, hvor du skal placere dem, og de blot ender med at rode dine rum til.

I indretningsdesign er det essentielt at vurdere objekter baseret på deres bidrag til et rum, brugbarhed eller æstetik.

Selv i en kitsch indretning, der er meget overdådig, er elementerne nødt til at følge en vis stil og have dekorativ intentionalitet. Hvis du ønsker at sikre dig, at dit hjem er velindrettet, skal du ikke overse noget. Vurder, hvilke møbler og dekorative elementer, du ikke længere kan lide eller ikke bidrager til indretningen.

7. Ikke nok møbler og dekorative elementer

Selvom minimalismen går ud på at bruge få elementer, er en af principperne at sikre, at de alle er funktionelle. En stor indretningsfejl er, når møblerne og de dekorative elementer ikke udfylder en specifik organiseringsfunktion.

Når der ikke er nok møbler og elementer, kan du opleve ubehagelige situationer såsom at mangle et sted til at ligge dine nøgler og din jakke, når du kommer hjem. Disse situationer ødelægger dit hjems stil helt, da det skaber kaos.

Det er bedst at indføre det populære ordsprog; “Alt på sin plads”.

En af de mest almindelige fejl i indretningen er at forsøge at følge de seneste trends og lytte til alle andres meninger uden at spørge sig selv om, hvad man bedst kan lide.

Den berømte, spanske indretningsdesigner Susanna Cots har sagt i adskillige interviews, at emotionel indretning, hvilket betyder designets terapeutiske indflydelse på områder, er meget vigtigt. 

Denne designer fremhæver, at visse typer af indretningselementer, såsom dufte, farver, distribuering og belysning, påvirker humøret. Mange af disse aspekter har en relation til personlighed.

Derfor er du nødt til at basere dit hjems indretning på dine følelser og komfort. Du skal kun gøre brug af de trends, du kan lide.

Farver vækker følelser og påvirker humøret. Du er nødt til at tage dette i betragtning i dit hjems design.

Hvad du bør gøre

Det er et startpunkt til at forstå, hvordan indretning fungerer, når du kender til de ting, du ikke bør gøre. Du skal huske, at det vigtigste er, at du føler dig komfortabel og tilfreds med dit hjems indretning og stil.

Der er dog nogle essentielle punkter, du bør tage i betragtning:

  • Søg inspiration online, på sociale medier og magasiner. I vores indretningssektion kan du faktisk finde de bedste tricks, tips og trends.
  • Udnyt det naturlige lys. Gør det muligt for det naturlige lys at oplyse dit hjem, særligt i arbejdsområder.
  • Køb elementer af god kvalitet. Hvis du overvejer at købe nye dekorative elementer til dit hjem, bør du sikre dig, at de er af god kvalitet.
  • Donér det, du ikke bruger. Til dette formål kan du bruge den famøse Marie Kondo-teknik. Doner alt det, der ikke vækker en følelse eller udfylder en funktion.

Eksperimentér!

Nu da du kender til de mest almindelige indretningsfejl, kan du begynde at vurdere dine egne rum. Du kan ikke undgå at begå et par fejl på vejen, før du opnår et harmonisk design. 

Prøv at være fleksibel og tillad dig selv at lave ændringer. Hvis du har midlerne til at søge professionel hjælp, vil det være en værdifuld investering.

Det kan interessere dig ...
Principperne for japansk indretning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Principperne for japansk indretning

Japansk indretning indfanger uden tvivl en smuk kultur. Udnyt disse tips baseret på århundreders erfaring og spar på pladsen og værdsæt naturen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.