Sådan slipper du af med candidiasis

Candidiasis er en infektion forårsaget af candida svampen. Det kan blive kronisk eller tilbagevendende, hvis den ikke behandles ordentligt.
Sådan slipper du af med candidiasis

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Både forebyggelse og medicin er de bedste måder til at behandle candidiasis på. Generelt set vil du se positive resultater relativt hurtigt. Men lidelsen kommer ofte tilbage, især når du ikke har adresseret de relaterede faktorer.

Candidiasis er en infektion forårsaget af nogen af ​​sorterne af “candida” svampen. Denne infektion påvirker slimhinderne i din krop, såsom din mund eller kønsorganer. Så mennesker med diabetes, aids eller gravide har den største risiko for at lide af det.

Behandling af candidiasis er en firedelt proces: diagnosticer det hurtigt og tidligt; adresser eventuelle eksisterende relaterede forhold og faktorer; identificer den type infektion det er og endelig behandl det med den korrekte medicinering.

Diagnose: Et afgørende element i behandling af candidiasis

Det første skridt i behandling af candidiasis består af en korrekt diagnose. Mange mennesker tyr til håndkøbsmedicin før de sørger for, at de har denne infektion. Faktisk gør to tredjedele af alle mennesker med lignende infektioner denne fejltagelse.

Petriskaal med bakterier

Brug af forkert medicin kan gøre infektionen resistent og sværere at behandle. Du kan finde relief fra symptomerne, men tilstanden holder sig tilbage.

Det er bedst at ikke påtage sig ting lige fra fremtoninger eller tage råd fra uinformerede personer. At se en læge er en meget bedre ide. Hvis de har mistanke om mukosal eller kutan candidiasis, vil de svabbe det og analysere det under et mikroskop.

Candidiasis i nyren eller tarmene diagnosticeres gennem urin eller afføringstests. Hvis der er mistanke om systemisk candidiasis, vil en biopsi være nødvendig. Med tegn på sepsis, eller med andre ord, svamp i blodet, vil en læge foretage en test med en række blodprøver.

Håndter relaterede faktorer

Det andet trin i behandling af candidiasis består i at få kontrol over faktorer, der kan være relateret til denne tilstand. Personer med diabetes eller aids er mere sårbare. Men mennesker, der har haft høje doser af antibiotika eller steroider i blodet, er også i fare. Ligeledes kan gravide og enhver, der har svækket immunforsvar, få det.

Yoghurt

De vigtigste skridt at tage er som følger:

 • Ændrer din kost. Svampe ernæres af sukker, fermenterede fødevarer, eddike og andre svampe. Derfor er det en god ide at undgå forarbejdede fødevarer som hvidt sukker, raffineret mel og alt med sukker, alkohol eller eddike.
 • Forbrug acidophilus. Dette er en bakterie, der betragtes som probiotisk. Den finder hjemme i tarmen samt skeden og beskytter dig mod skadelige mikroorganismer. Du kan finde den i pulverform, væske, kapsler og fødevarer som yoghurt eller kefir.

Behandling af candidiasis kræver selvfølgelig streng hygiejne. Brug ikke mundskyl, der indeholder chlorhexidin gluconat, hvis infektionen er i munden. En god erstatning er en mundskyl med klordioxid.

Medicin

Behandling af candidiasis betyder også indtagelse af medicin. Læger ordinerer det efter sværhedsgraden af ​​infektionen og patientens tilstand. Afhængigt af disse faktorer vil lægen ordinere en lokal eller systemisk behandling. I det tidligere tilfælde betyder det cremer og salver, mens det i senere tilfælde betyder oral medicin.

Behandling af candidiasis

Til hud- eller negleinfektioner ordinerer læger topiske lægemidler som geler, salver eller cremer. De mest almindeligt anvendte aktive ingredienser er:

 • Clotrimazol
 • Fluconazol
 • Nystatin
 • Ketoconazol
 • Miconazol
 • Fluconazol
 • Itraconazol

Til behandling af oropharyngeal candidiasis kan du bruge mundskyl med flydende nystatin. Dette er nok til at fjerne infektionen for de fleste mennesker.

Hvis infektionen går dybt, for eksempel hvis den er i spiserøret, anbefales behandling med tabletter eller piller i mindst en uge. Denne form for behandling er også almindeligvis anvendt til overfladisk genital candidiasis.

Endvidere kræver de mest alvorlige tilfælde hospitalsindlæggelse og IV medicin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Akansha Jain, Shubham Jain, Swati Rawat“Emerging fungal infections among children: A review on its clinical manifestations, diagnosis, and prevention”, J Pharm Bioallied Sci. 2010 Oct-Dec; 2(4): 314–320.
  • James, William D.; Berger, Timothy G.; et al. (2006). Andrews’ Diseases of the Skin: clinical Dermatology. Saunders Elsevier. 
  • Pappas PG (2006). «Invasive candidiasis». Infect. Dis. Clin. North Am. 20 (3): 485-506.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.