Sammenhængen mellem din mund og dit helbred

Føler du, at dine tænder er ved at blive løse? Måske lider du af parodontitis. Hvis der ikke er nogen infektion til stede, kunne det også være et tegn på osteoporose.
Sammenhængen mellem din mund og dit helbred

Sidste ændring: 26 august, 2022

Din mund er vejen til din krop for næringsstoffer fra mad, vand og alt andet, det behøver for at fungere på sit optimale niveau. Der er en vigtig sammenhæng mellem din mund og dit helbred.

Din mund spiller en vigtig rolle for dit helbred. For eksempel er munden der, hvor  mikroorganismer kommer ind, som kan gøre dig syg.

De fleste af os børster tænder og bruger tandtråd for at fjerne en masse af de virus og bakterier, der kan forårsage tandproblemer eller dårlig ånde.

Men din mund kan også sende dig faresignaler, der kan skyldes andre helbredsproblemer. Ved du, hvad de er?

Din mund og dit helbred: Hvad siger tand- eller kæbesmerter om din tilstand?

Kæbesmerter

Smerter i den nederste del af din kæbe, eller træthed eller smerter i brystet, der går ud mod dine arme, kan være et tegn på et hjerteanfald.

Smerter i den øverste del af munden kan indikere en sinus infektion. Disse opstår, når de naturlige hulrum der omgiver din næse bliver betændt og forårsager smerte, der normalt påvirker din kæbe, tænder og hoved.

Oftest er denne form for smerte grundet muskelspændinger fra at skære tænder i løbet af natten.

Læs også: Vigtige tips til at komme sig over hjertekramper

Det betyder sår og mundsår for din mund og dit helbred

Blister, forkølelsessår, leukoplaki og svampeinfektioner er de mest almindelige typer af sår, der kan vise sig på et hvilket som helst tidspunkt i munden.

Hver af disse har meget forskellige årsager, så det er vigtigt at være opmærksom på, hvad de er, fordi de kunne advare dig om en skjult sygdom, infektion, høj feber eller mundirritation.

Dårlig ånde

Kvinde med dårlig ånde

Næsten 90% af dårlig ånde stammer fra munden og er forbundet med en bestemt type bakterie på bagsiden af din tunge, eller tandkødslidelse.

De øvrige 10% bør vægge bekymring, især når dårlig ånde kommer pludseligt. Det kunne advare dig om type 2-diabetes, leversvigt eller et problem med dine nyrer og tarme.

Læs også: Sådan kan du stoppe din snorken med fem naturmidler

Tandkød

Hvis du bemærker en hvid farve i dit tandkød, er det klart et tegn på anæmi. Når det røde blodlegeme reduceres, gør det, at dit tandkød synes blegt. Du kan også se, at du har en rød, hævet og skinnende tunge.

Hvis dit tandkød på den anden side bliver rødt og betændt, er det sandsynligvis et tegn på, at du har tandkødsbetændelse eller en bakteriel infektion.

Tab af tænder

En tand på et bord

Hvis du pludselig begynder at føle, at dine tænder bliver løse og følelsen er ledsaget af lys rødt tandkød, er det vigtigt, at du besøger lægen for at udelukke parodontitis.

I dette tilfælde har gingivitis nået til det punkt, at det påvirker vævet, der holder tænderne på plads.

Hvis du ikke har en infektion eller lider af huller i tænderne, kan det være et tidligt tegn på osteoporose.

Kvinder der allerede har været igennem overgangsalderen, bør være særligt opmærksomme på disse signaler, og det kan forårsage at denne sygdom udvikler sig hurtigere.

Blødende gummer: Det kan være et faresignal mellem din mund og dit helbred

Dette er normalt, når du har haft en form for skade eller infektion i området. Men hvis problemet er tilbagevendende og rigelig, kunne det være en tegn på leukæmi.

Hvis det er ledsaget af næseblod, kan det også indikere leverskader. Din lever producerer stoffer, der letter størkning af blodet, så hvis det ikke fungerer korrekt, kan det få dit tandkød og næse til at bløde.

I begge situationer bør du straks kontakte din læge. Hvis du ignorerer disse tegn, kunne de udvikle sig til alvorlige problemer.

Du kan også se lidt mere blødning end normalt, når du tager aspirin eller går gennem overgangsalderen. Dette bør ikke grund til alarm – bare undersøg dine symptomer nøje og skyl munden med vand og lidt natron som desinfektionsmiddel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina-F, N., & Rodríguez-P, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta Pediatrica Mexicana. https://doi.org/10.1007/s11081-008-9050-6.

  • Nota informativa N°318. (2012). OMS | Salud bucodental. https://doi.org/10.1016/S1567-4231(09)70193-5.

  • Pardo López, B., Villafranca, F. de C., Fernández Mondragón, M. P., García Suárez, Á., & Cobo Plana, M. (2005). Higiene Bucodental. In Manual del técnico superior en higiene bucodental.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.