Sennepsgrønt: Ernæringsmæssige oplysninger og sundhedsmæssige fordele

Vi vil vise dig karaktertrækkene og fordelene ved sennepsgrønt. Det er en fødevare, der er gavnlig for sundheden på mellemlang sigt.
Sennepsgrønt: Ernæringsmæssige oplysninger og sundhedsmæssige fordele

Sidste ændring: 27 maj, 2023

Inddragelse af sennepsgrønt i kosten kan have en række positive virkninger på vores helbred. Det er et element af vegetabilsk oprindelse, der tilhører en plante af samme slægt som broccoli og blomkål.

De grønne sorter har en stærk, bitter og krydret smag. Normalt gennemgår de en tilberedningsproces for at forbedre deres fordøjelighed og også deres organoleptiske egenskaber.

Før vi begynder, er det vigtigt at fremhæve, at det stærkt anbefales at inkludere kulinariske krydderier eller vegetabilske fødevarer i kosten. Takket være disse fødevarer kan risikoen for at udvikle kroniske og komplekse sygdomme reduceres. De indeholder antioxidanter, hvilket er elementer, der er nødvendige for at holde betændelse i det indre miljø under kontrol.

Sennepsgrønt
Sennepsgrønt i rå format.

Den ernæringsmæssige profil af sennepsgrønt

Sennepsgrøntsag er en kaloriefattig fødevare. Den giver kun ca. 15 kalorier pr. 50 gram produkt. Den har 2 gram protein og 3 gram kulhydrater pr. portion. Fedt er i dette tilfælde minimalt. Dens fiberindhold skiller sig ud. Det er et nøgleelement for at opretholde en god tarmsundhed.

Men sennepsgrønt er i stand til at give en ret høj dosis af forskellige vitaminer. Disse omfatter A-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin og E-vitamin og endda kobber. Det er et element, der kan bidrage til at reducere risikoen for skader hos eliteatleter. Til alt dette skal vi tilføje de førnævnte fytokemikalier. Det er forbindelser, der er afgørende for forebyggelsen af komplekse sygdomme.

Fordele ved sennepsgrønt

Inddragelsen af sennepsgrønt i kosten kan medføre en række sundhedsmæssige fordele. Vi vil gennemgå dem én efter én nedenstående.

De reducerer risikoen for sygdom

Som nævnt skiller disse blade sig ud ved deres indhold af E-vitamin og fytokemikalier. Begge elementer neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv. Denne effekt er forbundet med en reduktion af risikoen for udvikling af kroniske sygdomme ifølge en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Medicinal Chemistry.

De hjælper med at forebygge hjerte-kar-problemer

K-vitamin er afgørende for at fremme blodets størkning. Det kan forbedre hjerte-kar-systemet og knoglernes funktion. Faktisk kan et underskud af næringsstoffet på mellemlang sigt føre til osteoporose, hvilket fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Gynecological Endocrinology.

For at beskytte knoglernes struktur er det afgørende at opretholde et tilstrækkeligt indtag af calcium og D-vitamin. Sidstnævnte kan syntetiseres ved at udsætte kroppen for sollys. For at opnå dette er det tilstrækkeligt at være i solen midt på dagen i 20 minutter hver 2. dag i sommerperioden.

Forskellige tørrede krydderier
Antioxidanterne i sennepsgrønt kan være med til at forebygge udbrud af kroniske sygdomme.

Forbedring af immuniteten

I forlængelse af mikronæringsstofferne er det vigtigt at nævne, at C-vitamin er i stand til at aktivere kroppens forsvarssystem. Det har vist sig at kunne forbedre den medfødte og adaptive immunitet ved at opretholde elementet i passende mængder. Dette fører til en lavere forekomst af smitsomme sygdomme. Du kan endda opleve en lettere håndtering af symptomer, hvis du udvikler dem.

Desuden forbedrer dette stof den endogene syntese af kollagen. Det er det protein, der er mest af i den menneskelige krop. Det er en del af næsten alle strukturer, og dets produktion begynder at falde efter 30-årsalderen. Dette er f.eks. årsagen til en større tilbøjelighed til at udvikle rynker i huden.

De er positive for øjensundheden

Sennepsgrønt er en kilde til A-vitamin. Dette næringsstof hjælper med at bekæmpe problemer i forbindelse med øjensundheden, især dem, der er relateret til makuladegeneration på mellemlang sigt. Det er vigtigt med et optimalt, men ikke overdrevent indtag. Det er et næringsstof, der har et giftigt potentiale, hvis de anbefalede daglige doser overskrides. Derfor anbefales tilskud normalt ikke.

Sennepsgrønt er en sundhedsfremmende fødevare

Som du har set, er sennepsgrønt en sundhedsfremmende fødevare. Du kan lave mad og lave saucer og dressinger med denne fødevare og udnytte dens organoleptiske egenskaber. Dette produkt indeholder mange kvalitetsforbindelser og næringsstoffer, så dets inddragelse i en afbalanceret og varieret kost betragtes som positivt.

Afslutningsvis er det centralt at bemærke, at fødevarer med en krydret smag ofte har den egenskab at stimulere vægttab. Dette skyldes indholdet af capsaicin, som øger kropstemperaturen en smule. Dermed vil det daglige energiforbrug stige, hvilket vil gøre det lettere at etablere et underskud, der vil stimulere mobiliseringen og oxidationen af fedtstoffer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Capozzi, A., Scambia, G., Migliaccio, S., & Lello, S. (2020). Role of vitamin K2 in bone metabolism: a point of view and a short reappraisal of the literature. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology36(4), 285–288. https://doi.org/10.1080/09513590.2019.1689554
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.