10 gode grunde til at spise blomkål

Det giver meget næring til vores krop, hvis vi spiser blomkål. Blandt disse næringsstoffer, som det giver, er fibre. De hjælper os til at udrense kroppen og forblive sunde.
10 gode grunde til at spise blomkål

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Kan du godt lide at spise blomkål? Eller er du en af de personer, som ikke bryder sig om smagen overhovedet?

Hvis du er en del af den sidstnævnte gruppe, så er der her nogle ting, som du bør vide om denne korsblomstrede grøntsag. Den har mange B-komplex vitaminer (B1, B2, B3, B6 og folinsyre), C, K og E.

Den indeholder også mange vigtige mineraler, såsom kalcium, magnesium, fosfor, kalium og mangan. Og det er en af de største kilder til vegetabilske proteiner.

Mængden af fedt, som det indeholder, er minimal. Sammen med proteiner, har denne grøntsag et stort indhold af fibre og omega-3 fedtsyrer.

På grund af alt dette vil det hjælpe en til at forblive sund og stærk, hvis man spiser blomkål regelmæssigt.

Her er nogle ting, det kan hjælpe med:

1. Hjælpe tilstanden af ens hjertekarsystem

Den K-vitamin, som vi får fra blomkål, har anti-inflammatoriske egenskaber. Dette får den til at fremme vores blodgennemstrømning.

Dette hjælper derefter en til at undgå ophobningen af fedt i blodet. Fedt i ens blod kan forårsage hjertekarsygdomme, såsom åreknuder.

Den sulforaphane, som blomkål indeholder, kan også være en stor hjælp. Det kan sænke vores blodtryk.

2. Maveproblemer

Ligesom vi nævnte før, så er blomkål rigt på kostfibre. Dette er meget gavnligt for ens fordøjelse. Fibre fremmer også udskillelsen af toksiner i kroppen.

På den anden side beskytter den sulforaphane, som det indeholder, mavens inderside. Dette gør ens mave mere modstandsdygtig overfor dannelsen af bakterier.

Det indeholder også en god mængde isothiocyanater. Dette betyder, at det hjælper med at beskytte en mod at døje med mavesår og kræft i tarmene.

3. Bekæmpe kræft blandt unge

Pige med kraeft

Det sulforaphane og isothiocyanater, som der er i blomkål, hjælper med at bekæmpe kræft. Dette er på grund af deres kemoforebyggende kendetegn samt de antiøstrogen, som de indeholder. Disse to ting kommer i vejen for væksten af kræftramte celler.

Dette gør det nemmere at bekæmpe kræft.

Hvis kræft ikke er en del af dit liv, men du er bekymret for det, så er der her noget, som du bør vide. Blomkål kan hjælpe med at undgå bestemte typer kræft, såsom:

 • Lungekræft
 • Blærekræft
 • Brystkræft
 • Prostatakræft
 • Livmoderhalskræft
 • Livmoderkræft

4. Undgå makuladegeneration

Blomkål er meget godt for ens øjnes helbred. Dette er især på grund af dets indhold af C-vitaminer og antioksidanter. Disse kan mindske risikoen for at udvikle makuladegeneration. Og i særlige tilfælde kan det hjælpe til at undgå blindhed.

Sulforaphane beskytter vævene i ens nethinde. Ens nethinde kan blive skadet af oxidativt stress. På grund af dette hjælper blomkål meget ved at beskytte ens syn. Og det kan holde andre øjensygdomme, såsom grå stær, væk.

5. Bekæmpe skade forårsaget af UV-stråler

Sulforaphane i blomkål kan også beskytte ens hud fra skaden forårsaget af UV-stråler. Det beskytter ens krop fra problemer, såsom:

 • Betændelse
 • Hudkræft forårsaget af UV-stråler
 • Rødme på huden forårsaget af øget blodgennemstrømning efter en solskoldning
 • Cellulær skade

Det er vigtigt, at man ikke er alt for udsat for solen. At spise denne grøntsag er ikke nok. Man bør huske at anvende solcreme. Man bør heller ikke bade i flere timer.

6. Neurodegenerative sygdomme

En anden grund til at spise blomkål er, at det hjælper med at beskytte mod neurodegenerative sygdomme. Det sulforaphana, det indeholder, aktiverer udrensende enzymer. Det hjælper også ens hjerne til at helbrede neurale læsioner forårsaget af oxidativt stress eller betændelse.

Dette betyder, at sygdomme såsom Parkinsons og Alzheimers vil mindre sansdynligt ramme en.

7. Bekæmpe højt blodtryk

Man kan hjælpe sine pulsårer ved at spise blomkål. Dette er takket være de antioksidanter og anti-inflammatoriske egenskaber, som det har.

Omega-3 fedtsyrerne og fibrene hjælper med at mindske mængden af dårligt kolesterol (LDL). Dette er meget godt, hvis man bekæmper problemer med hjertet. Det hjælper også, hvis man ønsker at undgå disse problemer.

8. Afbalancere ens elektrolytter

Ung mand i traeningscenter

At spise blomkål vil hjælpe med at afbalancere mængden af elektrolytter. På grund af dette vil ens nervesystem fungere korrekt. Og som et resultat af dette vil ens muskler trække sig sammen, som det er meningen, at de skal.

Hvis man er en atletisk person, så drikker man sikkert store mængder af sportsvand. Mange personer drikker disse for at afbalancere sine elektrolytter.

Problemet er, at disse drikkevarer også indeholder sukker, som man ikke har brug for. Et godt alternativ er at tilføje blomkål til sin kost.

9. Hjernens og cellers helbred

Fosfor i blomkål er en stor hjælp til at reparere cellulære membraner. Dette er vigtigt for ens hjerne og nervesystem for at kunne fungere korrekt.

På samme tid er kalium og B6-vitamin fra blomkål vigtigt.  De støtter tilstanden af neurotransmittere og hjernen som en helhed. Dette er meget vigtigt, hvis man ønsker, at ens hjerne skal være opmærksom og fungere ordentligt.

10. Det holder diabetes væk at spise blomkål

Blomkål kan forebygge udviklingen af diabetes. Dette er takket være det C-vitamin og kalium, som det indeholder. Disse to ting regulerer glukosen i ens blod samt ens stofskifte.

Når ens niveau af kalium er lavt, så kan mængden af glukose vokse. Dette kan udgøre en store trussel, hvis man har diabetes.

På grund af dette er det meget vigtigt at spise nok fødevarer, som indeholder store mængder af kalium. • Imran M., Salehi B., Sharifi Rad J., Aslam Gondal T., et al., Kaempferol: a key emphasis to its anticancer potential. Molecules, 2019. 24 (12): 2277.
 • Abbaoui B., Lucas CR., Riedl KM., Clinton SK., Mortazavi A., Cruciferous vegetables, isothiocyanates, and bladder cancer prevention. Mol Nutr Food Res, 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.