Slidgigt: Hvorfor forårsager det knæsmerter?

Slidgigt udløser en inflammatorisk proces, der kan påvirke knæets bevægelseskapacitet, samtidig med at det forårsager smerte. 
Slidgigt: Hvorfor forårsager det knæsmerter?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Slidgigt, eller artrose, er en systematisk, degenerativ sygdom, der kan påvirke ethvert led. Det manifesterer sig ofte grundet slid i den beskyttende brusk, der findes i enderne af knoglerne. Når det opstår i knæene, forårsager slidgigt knæsmerter.

Mange forskellige tilstande og skader kan påvirke knæene. Men slidgigt er en kronisk sygdom, der påvirker dem mest. En af de mest almindelige former for denne sygdom er kendt som slidgigt i knæene. 

Dens manifestation er almindelig i midaldrende og ældre mennesker. Det er også en af de primære årsager til handicap.

Der er flere tilgængelige terapi- og behandlingsmetoder, der kan hjælpe med at håndtere smerten. Men der findes ingen definitiv kur til den underliggende, progessive proces. 

Hvorfor forårsager slidgigt knæsmerte?

For at forstå, hvorfor slidgigt forårsager knæsmerte, er det vigtigt at adressere, hvad det gør mod leddet.

Mens enhver kropsdel kan være påvirket, er der mange tilfælde, der skyldes forringelsen af brusk, der ‘forer’ knæets knogler. Artikulær brusk er blødt og glat. Deres funktion er at beskytte knæets knogleender. Når de bliver slidt op eller bliver beskadiget, mister leddet sin evne til at bøje og bevæge sig normalt.

Da dette udløser en inflammatorisk proces, fører det til episoder med kronisk smerte, der forværres med tiden. Hvis personen ikke følger behandlingen for at bremse progressionen, vil de med tiden ikke være i stand til at bevæge sig normalt, og de vil lide af meget mere alvorlige symptomer.

Forskellige typer slidgigt i knæene

Slidgigt forårsager knæsmerte afhængigt af fasen, gigten er nået til. Når en patient diagnosticeres, tager lægen højde for tre klassifikationer af tilstanden. 

En person kan have de følgende typer slidgigt i knæene:

Mild gigt i knæet

Patienter med denne type gigt oplever kun ubehag, når de anstrenger sig selv. Røntgenbilleder af patienternes knæ viser ikke tydelige ændringer.

Moderat gigt i knæet

I dette tilfælde er der nogle mærkbare ændringer, som kan ses på et røntgenbillede. Smerteepisoder manifesterer sig selv, når man har stået for længe eller har dyrket moderat motion. Symptomerne dukker op flere gange om året.

Alvorlig gigt i knæet

Når det bliver mere alvorligt, forårsager slidgigt i knæet forlænget knæsmerte – selv efter mild anstrengelse. Patienter mærker typisk stivhed og smerte i de første 20 minutter af dagen, selvom symptomerne mindskes, som tiden går.

På dette tidspunkt forekommer adskillige episoder med betændelse i knæet. Derfor er smerteepisoderne hyppigere, og det kan påvirke bevægelseskapaciteten. Åbenlyse tegn på forringelse i brusken kan ses på et røntgenbillede i disse tilfælde.

Symptomer på slidgigt i knæene

Læge opererer i knæ pga. gigt

Symptomer på slidgigt kan variere afhængigt af, hvor forringet brusken er. Men de kliniske manifestationer er generelt smerte, hævelse og tab af funktion. Det sidste symptom er den manglende evne til at bevæge knæet.

Hævelse, hvilket er grunden til, at gigt forårsager knæsmerte, opstår, når der er for meget synovialvæske inde i leddet. Da leddet ikke støtter de påvirkede lemmer, som det burde, begrænser det bevægelsen og reducerer personens livskvalitet.  

Kort sagt kan symptomerne inkludere:

 • Smerte, der forværres om morgenen, og som reduceres, efter knæet er blevet “opvarmet”.
 • Følelsen af stivhed efter perioder med inaktivitet.
 • Forlænget smerte, når man har bøjet i knæene (når man for eksempel har siddet for længe).
 • Alvorlig smerte, der forværres ved bevægelse.

Hvorfor er en tidlig diagnose så vigtig?

Det er vigtigt at bemærke, at alle former for gigt forværres med tiden. Jo hurtigere patienten får stillet diagnose, des bedre er prognosen og behandlingens udfald. Lægen kan anbefale en række røntgenbilleder for at bekræfte tilstanden.

Knogler og led påvirket af stærke smerter

Disse tests kan registrere omfanget af bruskskader, og om ledmellemrummet, der adskiller knæets knogler er faldet.

Når lægen har registreret slidgigtens fase, kan han eller hun foreslå:

 • Livsstilsændringer (en sund kost og en let fysisk aktivitet)
 • Fysioterapi
 • Vægttab (hvis patienten er overvægtig)
 • Smertestillende og anti-inflammatorisk medicin
 • Operation (ledudskiftning, hvilket kun er i alvorlige tilfælde)

Grunden til, at slidgigt forårsager knæsmerter er kort sagt den inflammatoriske proces, der kommer fra slitage i ledbrusken. Da det er en progessiv sygdom, er det vigtigt at få stillet diagnose og få behandling så hurtigt som muligt. 

Det kan interessere dig ...
6 råd til at forebygge slidgigt efter 35
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 råd til at forebygge slidgigt efter 35

Hvis du ikke passer på dine led, kan du komme til at lide af ledproblemer i en tidlig alder. I dag, vil vi give dig 6 råd til at forebygge slidgigt...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Escarpanter Buliés, J. C., Valdés Díaz, O., Sánchez Rauder, R., López Valdés, Y., & López García, C. (1997). Resultados terapéuticos en la osteoartritis de la rodilla con infiltraciones de ozono. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 16(2), 124-132.
 • López, A. A., Morote, C. C., & Lorenzo, Y. G. (2004). Tratamiento quirúrgico de la osteoartritis de rodilla. Rev Cubana Ortop Traumatol, 18(1), 53-9.
 • Solis Cartas, U., de Armas Hernandez, A., & Armando, B. C. (2014). Osteoartritis. Características sociodemográficas. Revista Cubana de Reumatología, 16(2), 97-103.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.