Behandling af slidgigt: Simple vaner, som hjælper

30. maj 2019
Det er vigtigt at behandle symptomerne og gå til en læge, hvis du har mistanke om, at du lider af sygdommen. Kombinationen af medicin og gode vaner kan give gode resultater.

Behandling af slidgigt kan gøres uden at ty til dyre operationer. Selvom der ikke er nogen kur mod slidgigt, kan vedtagelsen af sunde vaner hjælpe med at kontrollere dine symptomer. Opdag nogle af dem i denne artikel!

Slidgigt er en kronisk sygdom, der kompromitterer leddenes tilstand. Det rammer ofte mennesker over 60 år, men det kan opstå hos voksne i alle aldre. Selvom det ikke har en kur, kan nogle simple vaner forhindre dets fremgang.

Hvordan skal slidgigt behandles?

Heldigvis er der sket betydelige fremskridt i behandlingen af denne sygdom. Således har specialister, ud over lægemidler som smertestillende midler, andre anbefalinger til at håndtere dens symptomer.

Opdag nogle af dem her!

Vaner, som hjælper behandling af slidgigt

Slidgigt udvikler sig på grund af progressive ledskader. Denne forringelse kan forekomme over tid, hvad enten det skyldes aldring eller tidligere skade. Det forårsager symptomer som smerte, stivhed og nedsat bevægelsesområde.

Selvom alvorligheden kan variere fra patient til patient, påvirker det generelt livskvaliteten. Behandling af slidgigt sigter derfor på at reducere sygdomsprogression og at håndtere symptomer.

1. Behandling af slidgigt kan gøres med fysisk motion

En dame dyrker motion

Motion fremmer fysisk velvære generelt, især af leddene, hvilket forbedrer mobiliteten.

Den smerte, der skyldes slidgigt, mindsker ofte evnen til at udføre visse øvelser. Imidlertid anbefales det ikke at føre en stillesiddende livsstil. Ensartede øvelser med lav risiko for slag styrker musklerne rundt om leddene for at forhindre komplikationerne af sygdommen.

Ca. 20 til 30 minutter daglig fysisk aktivitet hjælper blandt andet med at lindre stivhed, og reducerer risikoen for smertekriser. Du bør lave aktiviteter som gang, svømning eller udstrækning. Du kan også prøve yoga eller tai chi.

2. Vægttab kan lette smerte i leddene

At være overvægtig kan fremskynde forværringen af leddene hos patienter med slidgigt. Faktisk betragtes det som en mulig udløser af sygdommen. På grund af dette skal de personer, der er overvægtige, stræbe efter at tabe sig.

En sund vægt lægger mindre pres på leddene og hjælper dermed med at holde smerte i skak. Det reducerer også risikoen for andre sundhedsmæssige komplikationer såsom hjerte-kar-sygdomme eller metabolisk syndrom.

3. At få en god nats søvn er en god vane til behandling af slidgigt

Mand forsøger at få en god nats søvn som del af behandling af slidgigt

Søvnproblemer kan ende med forværrede lidelser og sænke livskvaliteten.

Nogle gange kan smerten, som slidgigt forårsager, påvirke søvnkvaliteten. På trods af dette er det vigtigt at forsøge at få en god nats søvn hver nat, da hvile er nøglen til at nedsætte hævelse af led.

Hvis du har problemer med at sove, skal du prøve følgende:

 • Sørg for, at dit soveværelse er et behageligt sted at sove.
 • Undgå at arbejde i dit soveværelse.
 • Hold dig væk fra distraherende elementer som computere, mobiltelefoner eller tabletter inden sengetid.
 • Indtag mad, der fremmer søvn.
 • Spis sund aftensmad, der er lavt på kalorier.
 • Drik afslappende te, såsom passionsblomst eller Valerian te.

4. Drik naturlig te

Te kan ikke erstatte den farmakologiske behandling, som lægen har ordineret. Men at drikke te kan hjælpe med behandlingen af slidgigt.

Nogle typer te, der anbefales på grund af deres anti-inflammatoriske egenskaber, er ingefærte, grøn te og gurkemejete.

5. Varm og kold terapi

En mand har en ispose på knæet

Denne terapi er en effektiv måde at kontrollere leddets inflammatoriske proces.

Varme hjælper med at åbne blodkar og dermed forbedre blodomløbet. Som følge heraf forbedres også transporten af næringsstoffer til de berørte væv. Varme producerer også en beroligende effekt, som mindsker stivhed.

På den anden side lukker påføringen af is blodkar og reducerer hævelse og smerte. Af denne grund er det en god mulighed at supplere virkningerne af varme.

 • Påfør varme med varmt vand eller en varmepude. Du kan også fugte et håndklæde med varmt vand (pas på, at du ikke brænder dig selv).
 • Påfør det derefter på det berørte område i 20 minutter og hvil.
 • Hvis du foretrækker kold terapi, pakkes flere isterninger i en klud eller pose og påføres i 20 minutter.

Advarsel: Undgå at anvende is direkte på huden, fordi det kan være skadeligt. Sørg for at pakke det ind i et håndklæde. Derudover skal du sørge for, at temperaturen er tålelig, når du påfører varme.

Afslutningsvis

Slidgigt er en kronisk tilstand, der kan forværres uden rettidig behandling.

Af denne grund er det vigtigt at behandle symptomerne og gå til en læge, hvis du har mistanke om, at du lider af sygdommen. Kombinationen af medicin og gode vaner kan give gode resultater.

 • Thomas, J., & Kravitz, L. (2014). Exercise Benefits People With Osteoarthritis. IDEA Fitness Journal.
 • Beckwée, D., Vaes, P., Cnudde, M., Swinnen, E., & Bautmans, I. (2013). Osteoarthritis of the knee: Why does exercise work? A qualitative study of the literature. Ageing Research Reviews. https://doi.org/10.1016/j.arr.2012.09.005
 • B Sun, H. (2014). Osteoarthritis – Why Exercise? Journal of Exercise, Sports & Orthopedics. https://doi.org/10.15226/2374-6904/1/1/00104
 • King, L. K., March, L., & Anandacoomarasamy, A. (2013). Obesity & osteoarthritis. Indian Journal of Medical Research.
 • Bliddal, H., Leeds, A. R., & Christensen, R. (2014). Osteoarthritis, obesity and weight loss: Evidence, hypotheses and horizons – a scoping review. Obesity Reviews. https://doi.org/10.1111/obr.12173
 • Long, L., Soeken, K., & Ernst, E. (2001). Herbal medicines for the treatment of osteoarthritis: A systematic review. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/40.7.779
 • Brosseau, L., Yonge, K. a, Robinson, V., Marchand, S., Judd, M., Wells, G., & Tugwell, P. (2003). Thermotherapy for treatment of osteoarthritis. The Cochrane Library. https://doi.org/10.1016/S0031-9406(05)60490-7