Smerter i skeden: Hvorfor oplever du det?

Smerter i skeden kan forekomme som et symptom på visse infektioner såsom herpes simplex eller gonoré. Det er også almindeligt under graviditet og hos nogle kvinder med en tilstand ved navn dyspareuni. Du skal altid få stillet en diagnose for at kunne behandle det ordentligt.
Smerter i skeden: Hvorfor oplever du det?

Sidste ændring: 29 oktober, 2020

Smerter i skeden er et meget irriterende symptom, der rammer mange kvinder. Det er en smerte, der forekommer i din skede, og som normalt er en hurtig og stikkende smerte.

Skeden er et meget følsomt område, der er modtageligt for infektioner. Vi taler ikke kun om seksuelt overførte sygdomme, men også infektioner fra svækket immunforsvar eller forkert hygiejne.

Ud over infektioner er der andre situationer, der kan forårsage ændringer og smerter i dette område, såsom graviditet. Du bør dog undersøge ethvert symptom eller ubehag og finde ud af årsagen.

Af denne grund forklarer vi i denne artikel de mest almindelige årsager, der kan få dig til at opleve smerter i skeden. Det er vigtigt at huske på, at du ikke skal skamme dig over det, da det er ligesom enhver anden del af din krop.

Læs også: Hvad du bør vide om din skede i forhold til din alder

Smerter i skeden under graviditet

Graviditet er et stadie med mange ændringer i en kvindes krop. Det mest tydelige og logiske er, at livmoderen øges i størrelse for at imødekomme fosteret. Livmoderen er et organ omgivet af ledbånd og muskelfibre.

Hele det kvindelige reproduktive system er forbundet. Når disse fibre strækker sig for at øge livmoderens størrelse, kan du derfor opleve ubehag i lavere områder såsom skeden. Faktisk kan det forårsage smerte, der endda kan sprede sig til dine hofter.

Det er almindeligt, at denne smerte i skeden forekommer, især i starten af ​​graviditeten. Sandheden er, det er et meget almindeligt symptom. Alligevel bør du konsultere en gynækolog for at få foretaget en komplet undersøgelse og udelukke andre årsager.

Gravid kvinde tager sig til mave

Smerter i skeden fra sex

I dette afsnit taler vi ikke om seksuelt overførte sygdomme. Udover infektioner kan smerter i skeden også skyldes andre seksuelle årsager. For det første kan det være forårsaget af en lille skade under sex.

Enhver skade i skeden kan forårsage smerter i skeden. Derudover er det vigtigt at nævne, at det kan skyldes dyspareuni. Dyspareuni er det medicinske udtryk, der bruges til at tale om ubehag og smerte under samleje.

Selvom denne smerte mange gange skyldes manglende ophidselse og smøring, kan den også være en konsekvens af et psykologisk problem. Mange kvinder lider af en slags “mental blokering”, når de har samleje.

Ligeledes oplever mange kvinder, der har været udsat for seksuelt misbrug, dyspareuni. Det er en tilstand, der kan behandles, men det kræver meget forståelse og støtte til kvinden.

Kvinde tager sig til underliv grundet smerter i skeden

Sygdomme, der kan forårsage smerter i skeden

Smerter i skeden kan være et symptom på flere forskellige sygdomme. Det forekommer oftest som en konsekvens af en infektion. For eksempel ved en gærinfektion, klamydia eller gonoré.

Læs også: De 5 mest almindelige seksuelt overførte sygdomme

Derudover kan nogle af disse infektioner udløse kronisk inflammatorisk sygdom i bækkenet. Dette er en inflammatorisk proces, der strækker sig fra skeden til æggelederne. Stikkende smerter er ofte et af dets symptomer.

På den anden side er det vigtigt at bemærke, at endometriose også kan være årsagen. Dette er en tilstand, hvor endometrievævet vokser uden for livmoderen, hvilket stimuleres med hver menstruation. Det samme sker med cyster på æggestokkene.

Som det sidste kan smerter i skeden være et symptom på en graviditet udenfor livmoderen. Dette er, når embryoet, i stedet for at implantere sig selv i livmoderen, gør det i en anden del af det kvindelige reproduktionssystem.

Hvad skal du gøre, når du oplever disse smerter?

På grund af alt det, vi lige har nævnt, kan du ikke bare ignorere dette symptom og håbe, at det forsvinder af sig selv. Det er vigtigt at konsultere en læge ved ubehag, og i endnu højere grad, hvis du oplever en gentagen skarp smerte i din skede. Det kan indikere, at der er noget galt i din krop.

En sundhedsperson vil udføre de relevante tests og diagnosticere årsagen. Når de først har fået diagnosen, er det lettere at starte den rette behandling for hver situation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tipos De Dolor Vaginal Y Cómo Reconocerlos. (n.d.). Retrieved February 25, 2020, from https://aesopspain.org/tipos-de-dolor-vaginal-y-como-reconocerlos/
  • López-Olmos, J. “Dispareunia: investigación de causa física y de causa infecciosa crónica (estudio prospectivo de 4 años).” Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia 35.5 (2008): 152-159.
  • Fall, M., et al. “Dolor pélvico crónico.” Eur Urol 57.1 (2010): 35-48.
  • Ezcurra, R., N. Lamberto, and V. Peñas. “Dolor abdomino-pélvico en ginecología.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 32. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2009.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.