Endometriose symptomer og løsninger du skal kende

Endometriose er en kronisk lidelse, selvom det kan gå ubemærket, når placeringen og mængden af endometrisk væv er minimal.
Endometriose symptomer og løsninger du skal kende

Sidste ændring: 26 august, 2022

Endometriose er en tilstand, der fremstår som små implantater og cyster i æggestokken. Det kan dog også forekomme med lokale knuder. Det sker, når det endometrisk væv vokser uden for livmoderen. Dette kan være i områder som æggestokkene, livmoderen, blæren eller tarmene. Så det er utroligt vigtigt at genkende endometriose symptomer tidligt for at søge behandling. I denne artikel vil vi snakke om endometriose symptomer og løsninger du skal kende.

Det anses for at være en af ​​hovedårsagerne til infertilitet hos kvinder. Faktisk har over 40% af mennesker med endometriose svært ved at blive gravid. Selvom endometriumen ikke vokser, hvor det skal, opretholdes dens hormonelle aktivitet. Under menstruation skader det vævet. Og det kan medføre problemer.

Typer af endometriose

Afhængigt af form og placering er der tre typer af endometriose:

 • Overfladisk: Også kaldet peritoneal endometriose, er det her endometriumvævet sætter sig i den mest overfladiske del af æggestokkene og bughinden. Det forekommer med rødlige læsioner og danner over tid små ar.
 • Æggestok: Her ses små cyster i æggestokkene. Disse er også kendt som “chokoladecyster” på grund af deres udseende. Nogle gange danner de adhæsioner med nærliggende væv som æggeleder og bughinden.
 • Dyb: Dette er den mest komplekse form og har alvorlige konsekvenser for kvindens sundhed. Det er kendetegnet ved små endometriotiske knuder i de dybeste lag af bughinden og bækkenhulen. Derudover kan dette kompromittere nyrerne, livmoderen, blæren og andre områder.

Årsager

Endometriose

Der er ingen nøjagtig årsag, der forklarer hvorfor endometriose fremkommer. Men der er flere hypoteser, der forsøger at forklare dets oprindelse. Nogle af de mest accepterede er:

 • Metaplasi: Foreslår at endometriumet har evnen til at erstatte andet væv i bækkenområdet.
 • Vaskulær transplantation: Taler om muligheden for, at fragmenter af endometriumet forskydes og implanteres i områder langt væk, der bevæger sig gennem blodkar og lymfekar.
 • Retrograd menstruation: Det sker når dækningen af livmoderen strømmer ud gennem æggelederne og mod maven, i stedet for at blive udvist under menstruation. Vævet deponeres i bækkenorganerne og vokser.

Anbefalet læsning efter “Endometriose symptomer og løsninger du skal kende”

7 ting du burde vide om polycystisk ovariesyndrom

Risiko faktorer

Ovenstående teorier er blevet accepteret som mulige årsager. Der er dog også andre risikofaktorer forbundet med endometriose.

 • Genetisk prædisponering
 • Familie historie
 • Starte med menstruation i en tidlig alder
 • Hyppige perioder, der varer i 7 dage eller længere
 • Anatomiske ændringer i kønsområdet
 • Tidligere operationer på livmoderen
 • Ikke at have børn

Endometriose Symptomer

Kvinde med ondt i maven

En manglende evne eller besværligheder ved at tømme sig er et af de mest almindelige tegn på endometriose. Men på grund af den hormonelle ubalance det indebærer, fører det også til problemer som:

 • Smerte
 • Lang menstruation
 • Blødning mellem perioder

Diagnostisering af endometriose

Når en læge mistænker tilstanden på grund af endometriose symptomer, vil hun begynde diagnosen ved at lave en fysisk undersøgelse. Så kan hun bekræfte med tests som: transvaginal ultralyd, MR, eller bækken laparoskopi.

Læs også denne artikel efter “Endometriose symptomer og løsninger du skal kende”:

5 Ting Kun Folk med Endometriose Forstår

Behandling

Endometriose

Der er forskellige behandlingsmuligheder til rådighed for endometriose. Mulighederne afhænger af faktorer som: Alder, patientens ønske om at blive gravid, symptomer (og sværhedsgrad), placering og forlængelse.

Målet med behandling er fokuseret på at lindre endometriose symptomer, fjerne læsioner og genoprette kvindens frugtbarhed (hvis hun ønsker det).

Behandling kan omfatte medicin. Dette kan være håndkøbs eller receptpligtige smertestillende midler, p-piller, progesteron injektioner eller piller eller specialiseret medicin. Kirurgi er forbeholdt kun de mest alvorlige tilfælde. Og kirurgi kan variere fra konservativ til komplet.

Foruden behandling bør patienten forbedre deres spisevaner og dyrke motion og slappe af. Mens dette ikke er helbredende, vil det hjælpe med at kontrollere de endometriose symptomer.

Det kan interessere dig ...
Hvad er HPV?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er HPV?

Hvad er HPV? Human Papilloma Virus (HPV) er en seksuelt overført infektion. HPV-infektioner er for det meste ufarligt og går over af sig selv.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.